musella lasiocarpa perse in rust?
#1
di, 24/11/2015 - 14:22
musella lasiocarpa perse in rust?
hoi allemaal,
Is het noodzakelijk dat er eerst een koude voor de plant aanbreekt alvorens hij gaat bloeien? Net zoals het bij mn Strelitzia ook de bloei stimuleert.
Als dat niet zo is wil ik m binnen onder een grote kweeklamp zetten. Daar staan nu ook mn Basjoo en velutina en de bladeren komen nu nog zo'n 1,5 cm per dag naar boven. Groeit goed. Maar is het voor de Ladiocarpa noodzakelijk dat hij verdort en maanden stil staat?
Anders knal ik m onder de lamp want als hij in rust gaat, dan komt hij er volgend jaar weer pas in Juni uit. Duurt me te lang. Vervolgens geeft hij in de hele wisselvallige zomer, hooguit 5/6 bladeren. Zo duurt t wrl even eerdat ik een hoge, mooie plant heb.
Kan hij gewoon het hele jaar door, warmte en zon verdragen?
Deze planten komen uit een klimaat waar het in de winter ook erg koud wordt meestal zijn dit soort planten een winterrust wel degelijk nodig.
https://tinyurl.com/y2nfj7b4
Het geslacht Musella bestaat op dit moment niet meer. Origineel heette de Musella lasiocarpa Musa lasiocarpa maar op basis van de verschillen kreeg de plant zijn eigen geslacht. Op basis van DNA onderzoek is in 2010 geconcludeerd dat de plant toch naar Ensete moest en heet nu Ensete lasiocarpum. In de officiele databases zal je hem daar nu onder aantreffen. Uiteraard is niet iedereen daar gelukkig mee dus zal het dispuut nog wel even voortduren.
Ruud (bron: Kew: https://tinyurl.com/y6hgqbfm)
Op de vraag of hij enige rust nodig heeft om te bloeien heb ik, in tegenstelling tot exact deze zelfde discussie omtrent het overwinteren (toen wilde je dat in een kuip proberen) in 2010 op dit forum: https://tinyurl.com/y5y5oazz , nu wel wat info gevonden. Nee lijkt niet nodig, de plant kan dan al in 2 jaar bloeien! (bron o.a. rarepalmseeds) Hier in NL doet een pup er al gauw 3-4 jaar over (bij mij natuurlijk 5 jaar, zucht). Of de betreffende info steeds even betrouwbaar is? Het blijft internet! Dus bij gebrek aan eigen expertise geef ik geen garanties maar het is vaak bij dit soort planten zo dat er zich een bloem vormt zodra er voldoende reserves zijn opgebouwd om de grote bloeiwijze, die lang doorgaat, en de benodigde zaden/vruchten te produceren.
Ruud
dank,
dan verhuist hij direct onder de lamp. :-)