Dracaena's gaan dood
#1
ma, 22/02/2016 - 17:39
Dracaena's gaan dood
Mijn twee Dracaena's zijn al een tijdje langzaam aan het sterven. De bladeren worden steeds lichter groen, dan geel, dan bruin, en vervolgens vallen ze er af. Ze staan bij de schuifpui, op het Westen, dus in de herfst en winter krijgen ze nauwelijks direct zonlicht. Ik geef ze beide eens in twee weken een scheut water. Eerst gaf ik vaker water, maar toen is mijn derde exemplaar overleden: de toppen werden helemaal zacht, dus ik vermoed schimmel. De kleinste stond eerst veel verder de kamer in, daar kreeg íe dus veel minder licht dan nu. Dat is zeker een jaar goed gegaan, tot íe vrij [ploseling bruin werd en begon uit te vallen. Ik heb 'm toen bij de pui gezet omdat ik dacht dat íe te weinig licht kreeg, maar dat heeft niet geholpen. Wat moet ik doen? Moeten ze toch meer water, of meer licht?
(zoals te zien op de foto willen zelfs de struikjes op mijn balkon niet blijven leven)
Dracaena marginata is een van de meest sterke kamerplanten, dus daaraan ligt het niet. Echter zullen oudere bladeren voortdurend afvallen en vervangen worden door nieuwe groei. Zo te zien staat de plant direct in een sierpot, zonder afwateringsgaten. Daardoor krijgen de wortels te weinig zuurstof en kan het eventueel teveel aan water de wortels doen rotten. Dit lijkt me de hoofdoorzaak van het probleem.
Van nieuwe bladergroei is geen sprake. Hij verliest alleen maar blad. Heb de plan net even voorzichtig met aardkluit en al uit de pot getrokken en van rotte wortels was geen sprake. Teveel water zou niet moeten kunnen, want op de bodem van de pot ligt een flinke laag hydrakorrels.
Ik zie toch duidelijk jonge bladeren aan de toppen, al zal in de winter de groei veel langzamer zijn.
Ik heb 'm nu anderhalf jaar, en ik heb in tussentijd amper nieuwe bladeren zien opkomen. Toen ik de plant kreeg had íe ook veel meer blad. Op de foto lijkt de situatie ook rooskleuriger dan IRL. Mijn tweede Dracaena (niet goed zichtbaar op de foto, en je kunt helaas maar 1 foto aan je bericht toevoegen) is zelf bijna kaal.
Als u meerdere afbeeldingen wilt toevoegen aan een onderwerp dan kunt u een afbeelding toevoegen aan uw vraag. Daarna kunt u zelf reageren op uw eigen vraag en weer een afbeelding plaatsen.
Wanneer de stam en toppen van een Dracaena zacht worden het heeft niets te maken met een schimmel, ze worden zacht door te lang en teveel water te geven (volledig rot). Gele bladeren je plant laat duidelijk zien dat hij teveel water krijgt. Ik zie ook op de foto dat de plant best wel dicht staat bij een verwarming (bladeren gaan verdrogen-dus om de paar dagen benevelen om ze gezond te houden) en aan een schuifraam (tocht) en als laatste veel licht. Uwe Dracaena heeft al best wat geleden, geef hem gewoon wat tijd (groei seizoen komt eraan) en je plant gaat erwel terug boven op komen.
Bedankt voor uw reactie, maar het komt een beetje tegenstrijdig over. Ik lees nu dat hij zou verdrogen door de verwarming, maar tevens dat de gele bladeren op teveel water zouden wijzen? Overigens staat hij niet zo dicht op de verwarming als het lijkt, de afstand is ongeveer 140 cm. De verwarming staat hier ook zelden aan, dat is niet nodig, want het is nieuwbouw (A+ energielabel). Die verwarming is overigens een convector, dus die stralen lang niet zoveel warmte uit als een radiator.
Dat met die zachte toppen was niet deze plant, maar een ander exemplaar die al 2 jaar geleden de geest had gegeven. Ze staan vlakbij de schuifpui, maar deze bevindt zich op het (Noord) Westen, dus veel licht krijgen ze niet. Dat de gele bladeren door teveel water zouden komen verbaast me, want ik geef ze 1x per week een klein scheutje, en de grond voelt kurkdroog aan.
Overigens gaat het om twee Dracaenas die beide hetzelfde probleem hebben. En nummer twee stond juist aan de andere kant van de kamer, verder weg van het zonlicht, en verder weg van de verwarming. En die doet het juist nog slechter! Waardoor ik juist vermoedde dat het probleem was dat de planten te weinig zonlicht kregen. Op het westen heb je momenteel alleen in de namiddag een streepje zon, zeker omdat ik op de begane grond woon en het balkon van de bovenburen alsmede de huizen van de overburen de nodige zon tegenhouden.
Ik heb zelf een Dracaena, die in de nieuwe woning op de vensterbank stond met ochtendzon, in de vorige woning middagzon, wat geen probleem leek te zijn, maar met de ochtendzon kwijnde hij weg: slappe hangende bladeren en het ene blad na het andere werd geel en viel af. Begin januari heb ik hem aan de andere kant van de woonkamer gezet en sindsdien bloeit hij helemaal op. Mooi groen blad, wat zich enthousiast spreidt en geen geel of hangend blad meer gezien. Een beetje water per week, veel lijkt hij niet nodig te hebben.
Uitgaande van de foto lijkt mij de pot wat aan de kleine kant en ook in een gesloten sierpot. Bij mij staat iedere kamerplant in een pot met gaatjes onderin met al dan niet een sierpot of schoteltje eronder. Water geven is soms best lastig, zo kwam ik er onlangs achter, dat een plant echt te weinig water had gehad en de aarde het water niet meer opnam en gelijk onder de pot uitstroomde. In een gesloten pot verzamelt zich dan het water, wat weer wortelrot veroorzaakt.
Ik beweer niet, dat ik hiermee het juiste antwoord geef, wel mijn ervaring met deze plant ;)
Groetjes Lily
De kleinste van de twee is inmiddels overleden. Hij stond in een pot met gaatjes aan de onderkant, die op zijn beurt weer in een sierpot stond. De grond voelde niet te droog aan, en hij heeft het ook ruim anderhalf jaar prima gedaan onder dezelfde omstandigheden, maar nu zit er bijna geen blad meet aan, en de toppen die normaal gesproken stevig aanvoelen, voelen nu hol en slap aan.
Zijn grotere broertje leeft nog wel, maar ziet er al weer een stuk slechter uit dan toen ik 6 weken terug dit topic opende. Hij staat niet te dicht bij het raam (raam is op het noordwesten, dus alleen in de namiddag krijgt íe wat direct zonlicht), hij krijgt niet teveel water (1 klein scheutje per week) en er staat ook geen water in de pot, dus geen rotte wortels. Ik word dus een beetje wanhopig. Moet ik mij voortaan maar beperken tot cactussen en plastic planten?