Larven van de taxuskever

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 10/04/2016 - 15:41
Libosa

Larven van de taxuskever

Ik had een mooie pol lievevrouwebedstro, die bijna van de ene op de andere dag los op de aarde lag, maar ik weet het aan de vorst, hoewel ik zoiets nog nooit eerder had meegemaakt.
Hij had echter zo langzaamaan toch wat moeten uitlopen, dus krabde ik wat aarde weg om de schrik van mijn leven te krijgen: de hele bovenlaag zat vol larven, die op maden leken. Ik heb 2x schepje voor schepje de aarde weggehaald en ruim 100 van deze larven gevonden en om zeep geholpen.
Uiteraard wilde ik weten van welk insect deze larven kwamen en ik kwam uit op de taxuskever, die blijkbaar niet alleen een taxusinfo-icon teistert, aldus de informatie op Internet. Daarvan lijken de larven op maden, maar maden zitten niet in aarde en die vreten niet alle wortels weg, waardoor de plant los kwam te liggen.
Kan het kevertje in de aarde gezeten hebben, hoewel het aarde uit een zak potgrond was, waarin de plant stond. Er staat geen taxus in de omgeving, dus ik begrijp niet goed, hoe dat kevertje in die aarde terecht is gekomen.
Iemand een idee?
Groetjes Lily

zo, 10/04/2016 - 16:01
GreenConnection

Taxuskevers vindt je vooral op hardbladige planten, zoals Hederainfo-icon, Taxusinfo-icon en Rhododendroninfo-icon. Ze leggen hun eitjes in het najaar bij voorkeur in bloempotten, die buiten blijven staan (leeghalen, dus!). Het waren niet de kevers, die jouw plant overhoop haalde, maar mogelijk merels op zoek naar een lekkernij. Bovendien vreten larven aan de wortels, waardoor de kluit los kwam te liggen.

zo, 10/04/2016 - 16:20
Libosa

Helaas, ik heb niet geschreven, dat mijn pot overhoop gehaald was, wat ook niet het geval was, de plant lag los op de grond en in de grond zaten ruim 100 larven, die dus de wortels weggevreten hadden.
Ik ben het met je eens, dat merels soms kunnen zoeken in de aarde naar wormen en zo, maar dat verschil zie ik wel en het is toch echt de taxuskever geweest, tenzij je een ander insect weet, wat op maden gelijkende larven heeft, die alle wortels wegvreten...
Groetjes Lily

zo, 10/04/2016 - 16:40
GreenConnection

De kleur van de larven is vuilwit met een bruine kop.

zo, 10/04/2016 - 20:45
tuinprins

Taxuskevers leggen bij heel veel planten hun eitjes en niet alleen in het najaar (dat gebeurt ook al in de zomer).
Favoriete planten waar ze hun eitjes bij leggen:
-rhododendroninfo-icon -azalea -viburnuminfo-icon -heucherainfo-icon -tiarellainfo-icon -cornusinfo-icon -pioenen -clethrainfo-icon -cyclameninfo-icon -Japanse esdoorn -seduminfo-icon -taxusinfo-icon (natuurlijk!) -prunusinfo-icon soorten -tuingeraniums -astilbeinfo-icon etc. etc. etc.
De taxuskever zit in heel West Europa. Die kever die bij jou die eitjes heeft gelegd zat niet in de potgrond maar zat ergens anders in jouw tuin, of bij de buren, of in het gemeente plantsoen. Bestrijding is een 'ongoing battle' maar als je er niets aan doet zal de plaag alleen maar erger worden. De taxuskever plant zich ongeslachtelijk voort dus iedere taxuskever kan vruchtbare eitjes leggen. Bovendien heeft de taxuskever weinig natuurlijke vijanden en zijn de larven in een plantenkluit redelijk veilig voor vogels etc. Verder is de taxuskever niet afhankelijk van een bepaalde plantensoort en is dus wat voedsel betreft niet kwetsbaar.
Bestrijding van de larven van de taxuskevers kan met behulp van parasitaire aaltjes. Beste tijd om die toe te passen is m.i. in de periode eind augustus--begin oktober. De grond moet goed nat zijn en minimaal 2 weken goed nat blijven. Je zult dit ieder jaar moeten herhalen want het is zo goed als onmogelijk dat ALLE larven door het parasitaire aaltje worden gedood. Hierbij komt verder dat de taxuskever uit de tuin van de buren, het gemeente plantsoen of natuurlijk struweel naar jouw tuin kan komen om daar eitjes te leggen. Zoals ik al zei, een 'ongoing battle'.
Gegroet, de tuinprins

ma, 11/04/2016 - 12:18
Libosa

Superbedankt voor je uitgebreide antwoord, Tuinprins!
Ik had zelf ook al het nodige van dit insect gelezen en ook, dat ze zich ongeslachtelijk voortplanten, vandaar dat ik de aarde tot 2x toe schepje voor schepje onderzocht heb tot ik niets meer kon vinden. Het scheelde, dat de larven al redelijk groot waren en dus ook goed te zien, maar ja, je hebt wel gelijk, dat er mogelijk toch nog 1 aan mijn aandacht ontsnapt is : Er staat nu geen plant in die pot, maar heb ik er wel in gezaaid, waarvan nog niets opkomt en mocht ik toch weer zien, dat de zaailingen los op de grond komen te liggen, ga ik op herhaling om de aarde te inspecteren.
Groetjes Lily

wo, 13/04/2016 - 21:55
Anneloog

Ik heb zelf helaas ook veel last van zowel de volwassen lapsnuitkevers ( taxuskevers) als de larven. En zowel in poten/kuipen als in de vollegrond. Ze hebben mijn aardbeien en aalbessen bij de wortels dood geknaagd en de rhodo word zijn blad steeds verder weg gevroten etc. Nu was ik van plan te gaan beginnen met het toedienen van de aaltjes. Maar ik las nu net van een compost met een toegevoegde schimmel die alle lapsnuitkevers incl de inheemse taxusinfo-icon kever, zowel volwassen als in larve stadium bestrijd door middel van schimmels en aaltjes. Helaas is de compost nogal prijzig zeker omdat zeker 2 cm dikte word aangeraden op alle grond zowel open als potten/kuipen. Maar voor mensen met een wat kleinere tuin is het misschien wel een oplossing. Google maar eens op Compost speciaal ter bestrijding van de Taxuskever en larve. Want denk dat de link hier niet is toegestaan.

za, 16/04/2016 - 12:27
Libosa

Ooo, wat erg als je dit door je hele tuin hebt.... Ik heb even gezocht op die compost, maar het is me iets te prijzig, daarbij ga ik er op dit moment van uit, dat het een eenmalig incident was met de taxuskever, want verder is niets te zien bij de andere planten. Ik zag net wel een foto van het bewuste kevertje en ik weet nu, waar ik op moet letten en naar het schijnt, moet je 's avonds met een zaklamp de planten controleren op deze kevertjes en deze dan wegvangen, hoewel dat net zoals met slakken een bijna onbegonnen werk is :
Sterkte met de bestrijding!
Groetjes Lily

za, 16/04/2016 - 13:04
GreenConnection

Aanvullende tip: zaklamp en een bekertje water waar je de kevers in laat vallen.

za, 16/04/2016 - 13:29
Libosa

Insecten, slakken en ander ongedierte komen meestal onder mijn schoenzool...
Op de eerste plaats zou ik niet weten, wat ik met het gevulde bekertje moet doen en daarbij heb ik gemerkt, dat de vogels dan de resten eten. Slakken eten ook elkaar en ook vliegen weten er raad mee, alles is in ieder geval snel verdwenen ;)
Inmiddels heb ik wel weer lievevrouwebedstro in de tuin, die weer mag uitgroeien tot een mooie pol, die hopelijk ook geen bezoek meer krijgt van de taxuskever!
Groetjes Lily

di, 19/04/2016 - 20:38
birdwatcher

de larven van taxuskevers lijken helemaal niet op maden

di, 19/04/2016 - 22:13
tuinprins

Voor een autofreak lijkt een Audi niet op een BMW maar voor mij lijken ze wel wat op elkaar! Net zoals de larve van de taxuskever voor veel mensen gelijkenis vertoont met een made.
Gegroet, de tuinprins

wo, 20/04/2016 - 00:11
Ineke*

dan 2 foto's graag !

wo, 20/04/2016 - 10:22
Libosa

Wat een vreemde wending opeens in dit topic...
Genoeg afbeeldingen te vinden van deze larve en ze lijken gewoon op maden, met nadruk op lijken, want natuurlijk zijn ze niet exact hetzelfde als maden. Verder klopt iedere beschrijving van de taxuskever en larven met wat ik in de tuin aantrof. Ook in menig artikel over de taxuskever wordt gesproken over op maden lijkende larven ....
Groetjes Lily

Onderwerp gesloten