Zandgrond wordt kleigrond

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/04/2016 - 12:26
Jos100

Zandgrond wordt kleigrond

Dag, ik ben nieuw hier en geen deskundige tuinier. Ik had een leuke tuin, ondanks dat ik maar wat deed, niet gehinderd door kennis. Mijn tuin is vorig najaar leeggehaald en klein stukje afgegraven, vervolgens is er nieuwe grond in gestort. Dit alles door een bedrijf. Nu moet ik gaan aanplanten, maar het lijkt wel of mijn zandgrond nu in klei is veranderd. Kan dat echt zo zijn? Het bedrijf geeft niet thuis, en ik ben bang als ik er gewoon planten in ga zetten zoals ik altijd gewend was het niet goed komt. Kan ik iets doen om mjn gewone tuin weer terug te krijgen? Ik moet echt voor heel veel geld planten kopen om hem weer vol te krijgen, en ben nu heel bang dat ik het verkeerd doe. Kan iemand mij tips en/of advies geven? Alvast veel dank!

zo, 24/04/2016 - 13:13
plantadvies

Lastig dat het bedrijf geen gehoor geeft. U kunt daar natuurlijk een zaak van maken, maar dan bent u een hoop geld kwijt wat u nu beter zelf kunt gebruiken. Bij het tuincentrum kunt u een test kopen, zodat u dit zeker weet. Of u plaatst een foto, zodat wij misschien kunnen zeggen welke grond u heeft.

zo, 24/04/2016 - 13:55
tuinprins

Ik heb het al heel vaak gezegd: grondhandel is net als de handel in tweedehands auto's 'vuile handel'. Zorg dat je alles op papier hebt en maak duidelijke afspraken, vooral over de grond die teruggestort moet worden. Jij hebt hier natuurlijk nu niet veel meer aan maar misschien helpt het een aantal tuiniers die in de toekomst grondwerk in hun tuin willen laten uitvoeren.
Die grondtests uit het tuincentrum zijn doorgaans matig tot slecht.
Kan zijn dat het zandgrond is waar leem doorheen zit. Helaas is het lastig om via een foto het soort grond te analyseren. Misschien dat iemand uit je omgeving eens wil kijken wat voor soort grond er nu eigenlijk is teruggestort.
Gegroet, de tuinprins

zo, 24/04/2016 - 17:18
fuchsia

Een oplossing zou kunnen zijn; afhankelijk van de dikte en de opp. van de opgebrachte grond deze te mengen met de ondergrond. Dit verbetert ook de capillaire opstijging van het water. U heeft dan geen twee lagen meer met verschillende grondsoorten. Dit mengen kan veel tijd en zweet kosten maar het resultaat kan toch bevredigend zijn. Ook zou u uw leverancier kunnen vragen deze grond ( op zijn kosten) diep te kunnen frezen en zodoende vermenging te verkrijgen.
Voor de andere lezers, vraag altijd een schone grond verklaring.

ma, 25/04/2016 - 00:19
Jos100

Ontzettend bedankt voor het meedenken!

Onderwerp gesloten