Acer griseum
#1
di, 26/04/2016 - 16:28
Acer griseum
De boom heeft veel takken met flink mos en komt dit jaar slecht in het blad. Vorige zomer liet hij de peultjes vallen. De boom staat in Gouda op het zuiden in redelijk vochtige grond,
Deze boom is tamelijk gevoelig voor verwelkingsziekte / verticillium. Aan deze ziekte is niets te doen. Of het daadwerkelijk deze ziekte is, is van een afstand niet te zeggen. Afwachten en kijken of de boom goed in het blad wil komen.
Op wat voor grond staat de boom eigenlijk? Gouda heeft toch kleigrond?
Gegroet, de tuinprins
Bedankt voor de snelle beantwoording. Vorig jaar ook al geinformeerd bij de fa. Esveld in Boskoop waar we de boom 20 jaar geleden hebben gekocht. Deze vermoedde ook al verwelkingsziekte. De informatie was telefonisch. Mijn hoop was dat het iets anders was. Is get slim om dode takken al te verwijderen?
De dode zwart geworden takken kunnen worden verwijderd. Soms overleeft een boom de aantasting. Ik heb een uitgebreide verzameling Japanse Acers waaronder een Acer griseum. De vermoedelijke Verticilliium besmetting komt hier sporadisch voor met name bij recente aanplant. De grondsoort (Flevoland) is zeeklei vermengd met zand en toegevoegde potgrond bij het aanplanten. De Acers gedijen verrassend goed op deze rijke bodem.mOverigens komt Acer griseum hier als een van de laatsten in blad en verkeert nu pas in het 'zwellende knoppen' stadium.
Een vermoedelijk geval van de 'verwelkingsziekte' is de Acer x conspicuum 'Silver Cardinal' die de afgelopen winter zwarte twijgen kreeg.
Een ander detail waar het zwart verkleurende segment al werd verwijderd tot in het ogenschijnlijk gezonde weefsel. In de loop van de zomer wordt het restant waarbij de knoppen niet zijn uitgelopen, weggesnoeid.
Kunnen de takken waaraan nog geen bladknoppen zitten nu al worden verwijderd of moet ik wachten tot de andere takken blad hebben gevormd?
Het is beter met snoeien te wachten tot de boom in blad staat om bloeden te voorkomen.