Hosta ventricosa

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 29/08/2016 - 23:21
Hoogendoorn

Hosta ventricosa

Wij hebben deze plant al een aantal jaar in een schaduwhoek van de tuin als bodembedekker. De laatste jaren worden de bladeren steeds meer door slakken aangevreten. Dit jaar was het zelfs niet meer om aan te zien; elk blad was volledig gatenkaas geworden. Slakkenkorrels heeft niet geholpen. Hebt u een advies?

di, 30/08/2016 - 00:06
GreenConnection

Zelden slakken in m'n tuin en ook geen vraatschade, doordat heel veel vogels in m'n tuin komen en ook nestelen. PS.: ik heb een schaduwrijke stadstuin en verscheidene Hostainfo-icon soorten.

di, 30/08/2016 - 15:23
lousje

Er zijn vele methoden waarvan wordt beweerd dat ze helpen slakkenvraat bij hostainfo-icon's te bestrijden.Kijk eens op de site van de nederlandse hostavereniging. Of één van deze methoden helpt in uw tuin uw hosta te beschermen valt niet te zeggen en meestal zal dat ook maar tijdelijk zijn. In een jaar met veel vocht kunnen de vogels ook niet alle slakken opeten.Slakken vangen als het donker is, is mij te belastend..Koperen banden om de hosta's hielpen bij mij helemaal niet.Een zone vrijmaken en er scherpe stenen of schelpen in gooien waar de slakken niet overheen zouden kruipen is m.i. een heel onnatuurlijk gezicht. Wat m.i. een klein beetje helpt is het aanschaffen van hosta's met dikke bladeren.Maar ook die hebben een fase waarin ze toch kwetsbaar zijn, nl. als de bladeren zich ontvouwen. Er in berusten dat alles in de natuur zijn beloop heeft bevalt mij uiteindelijk het beste. En die hosta's komen volgend jaar wel weer op.Als het dan niet zo kliederig klef vohtig is als deze zomer, hebben de hosta's geluk.

di, 30/08/2016 - 21:55
Carib

Tsja, slakken. Als je veel googlet (heb ik ook gedaan, want hier stikt het van de slakken) zul je lezen dat er eigenlijk niks aan te doen is. Slakken kruipen met gemak over scherpe materialen, koper houdt hen ook niet langdurig tegen (zie filmpjes op youtube) koffiedik, cocopeat, schelpen, grit, zand schrikken hen totaal niet af. Biervallen kun je proberen, maar het gaat dan niet om het bier, maar om het gist. Achtergebleven resten brood voor de vogels zaten hier de volgende ochtend volledig onder de slakken, dus dat zou ook een optie kunnen zijn om ze te vangen. Parasitaire aaltjes is ook niet voor iedereen de oplossing kennelijk. Behalve slakken stikt het hier ook van de vogels, maar die schijnen vooral huisjesslakken te eten of hele kleine slakjes, maar nooit volwassen naaktslakken. Hier laten de merels de massaal over de stoep kruipende rode naaktslakken volledig met rust. Ik heb er dit jaar 's avonds in het donker honderden naar de andere wereld geholpen, maar dat voorkomt niet alle schade. Zelfs de hostainfo-icon's in potten zijn niet schadevrij gebleven. 1 slak kan al een ravage aanrichten in een hosta. Wil je echt schadevrije planten: stap over op varens. Zelfs als daar een hap uit genomen wordt, zie je er niks van.

za, 10/09/2016 - 12:14
GreenConnection

-@h. hoogendoorn : mee eens? Mogelijk zijn er nog opmerkingen over het advies van 3 anderen hierboven!

Onderwerp gesloten