Quercus palustris

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 12/10/2016 - 15:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Quercus palustris

U geeft een pH op van 6,0 tot 7,5 waarin de moeraseik goed kan groeien. Andere internetbronnen geven een optimale pH van 3,0 tot 4,5 aan, wat een wezenlijk verschil is met uw opgave.
Wat is volgens u de optimale pH-waarde?
Daarnaast wil ik weten in welke grondsoort de moeraseik optimaal groeit.
De reden dat ik deze vraag stel is dat ik in het voorjaar moeraseiken plantte, waarvan er een aantal zijn doodgegaan.

wo, 12/10/2016 - 23:16
RdB

pH 3-4,5???? Da's zo'n beetje in een fles azijn! Oh nee, zelfs dat is zo zuur nog niet. Dus sterk overdreven.
De boom interesseert de pH weinig, maar is wel kalkmijdend, dus een pH lager dan 7 is wenselijk. En alle exemplaren die ik ken en het goed doen staan NIET nat. Toen ik dit nakeek bleek dat wel vaker opgevallen te zijn, de boom doet zijn wetenschappelijke noch zijn NL-naam eer aan, 't is geen moerasplant.
Ruud

do, 13/10/2016 - 11:34
witgoud

Hallo Ruud,
Dankjewel voor jouw reactie. Ik denk dat de bodem verkeerd is en de pH van de bodem ca. 4,5 te laag is. Aan de pH kan ik wat doen met een kalkgift van 50 - 100 gr/m2, maar nauwelijks aan de bodem.
Dit is 'n link van een internetsite die een pH van 3 tot 4,5 aangeven: https://tinyurl.com/y6gefgew
Vriendelijke groet, André

do, 13/10/2016 - 22:31
WiPe

Natuurlijk areaal: het oosten en midden van het noorden van de VS (zuidleijk tot Tennessee en het noorden van Arkansas) Het is voornamelijk een soort van het laagland, op vochtige, slecht ontwaterde kleikommen, waar hij korte perioden van overstromingen in het voorjaar tolereert. Op goed ontwaterde gronden groeit hij goed, maar wordt hij verdrongen door meer schaduwverdragende soorten.
Maw: de boom kan natte voeten min of meer verdragen in het voorjaar, maar hij verkiest toch een iets drogere grond.

vr, 14/10/2016 - 19:28
witgoud

Hallo Wipe,
Ook jij bedankt voor je reactie. In de zomer hebben deze bomen wel zo nu en dan water gekregen, vanwege de warmte, maar echt florissant staan de overgebleven jonge bomen er niet bij.
Ik ga de resterende moeraseiken kalk (75 gr/m2) geven en wacht af of zij in 2017 wel aanslaan. Die pH-verhogende gift moet m.i. effect hebben op de moeraseiken. Als dat helpt weet ik dat het de oorzaak van het probleem is en kan ik in de jaren daarna de kalkgift afbouwen/weglaten.
Hartelijke groet, André

za, 15/10/2016 - 00:57
WiPe

Als bomen het jaar na aanplant niet goed aanslaan, raad ik ALTIJD aan om de plantdiepte te controleren. De bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten. Te diep planten is erg slecht voor bomen. In het beste geval starten ze slecht. In het slechtste geval gaan ze gewoon dood. Aanplantdiepte controleren duurt maar een paar minuten. En ofwel heb je de reden direct gevonden, ofwel kun je een belangrijke oorzaak uitsluiten.

za, 15/10/2016 - 16:12
fuchsia

Als ex boomkweker/hovenier mag ik wel zeggen dat er op de boomkwekerij nooit gelet werd op de Ph van de bodem in relatie tot Quercusinfo-icon palustris. In het jaar van aanplant is optimale groei niet te verwachten. Als de boom fris en gezond blijft is dit al winst op zich. Het jaar daarop mag u enige groei verwachten. Heeft u bomen met kluit of in pot gekocht? of gewoon met losse wortel. En hoeveel haarwortels zaten eraan? of alleen dikke wortels. De haarwortels zijn uiterst belangrijk voor het aanslaan van de boom.
Het Ph gehalte van de bodem veranderen is een zeer moeilijke en langdurige zaak.
Neem eens contact op met uw leverancier.
Succes

zo, 16/10/2016 - 13:26
witgoud

Hallo Wipe (antwoord 2e bericht),
Over de plantdiepte kan ik kort zijn: ik zal natuurlijk uw advies opvolgen, maar ik geloof daarin niet. Uitsluiten van een mogelijkheid is echter prima. Naast de moeraseiken zijn op hetzelfde moment ook 10 zomereiken geplant, die het allemaal doen.
Hallo M. van Iersel,
U ook hartelijk bedankt voor uw bijdrage. U schrijft dat de pH bij de moeraseik niet echt prioriteit heeft bij boomkwekers. Als iemand met een scheikundige opleiding, vind ik dat onverstandig, maar dat terzijde. De pH van een bodem is zeer relevant in mijn optiek, vaak onderbelicht, en aangezien mijn bomen het niet doen en de (Franse!) grond in het verleden door een laboratorium is onderzocht, zoek ik naar de oorzaak. Aangezien de moeraseiken in het voorjaar 2017 veel water zullen krijgen en ik de lage pH had afgestemd op de info daarover op het internet koos ik op die plek voor moeraseiken. Dat blijkt mogelijk een verkeerde beslissing van mij te zijn. De bomen hadden een kleine kluit en komen van een zeer grote Franse boomkweker, die niets te verwijten valt. Vermoedelijk met haarwortels, maar die zaten in het kluitje grond. Als een analytisch ingestelde persoon zoek ik naar de oorzaak en ga in ieder geval, op de plek van de gesneuvelde moeraseiken, dit najaar zomereiken planten. De levende moeraseiken met hun prachtige bladeren behoud ik en wacht 2017 af: als zij het niet doen en de zomereiken wel, dan weet ik nog steeds de reden niet, maar dan weet ik wel wat er wel groeien kan.
Hartelijke groet, André

ma, 17/10/2016 - 00:57
WiPe

André, geloven is goed, controleren is beter. Te diep planten is een veel voorkomende fout die ik zelf ook al vaak gemaakt heb. (Ik ben door schade en schande, tenminste op dat vlak, een beetje wijzer geworden.) De ervaring leert dat het feit dat de ene groep bomen goed aangeplant is, dat niks zegt over de andere bomen. Anderzijds heb ik ook al vaak gezien dat bomen geplant worden met de kluit net onder de grond. Wanneer er toevallig een beetje grond boven de wortels in de kluitlap zit, heb je meteen je verklaring waarom de boom, ondanks je goede zorgen, toch nog te diep zit. Daarom: de bovenste wortels mogen maar net onder de grond zitten. Duurt maar een minuutje om dat te controleren.

ma, 17/10/2016 - 09:59
witgoud

Hallo Wipe (antwoord 3e bericht)
Weer bedankt voor uw prettige reactie. Uw advies ga ik uitvoeren, maar ik kan dat helaas nu niet doen. Dat wordt later dit jaar. U en ook de anderen die hebben gereageerd zal ik in de toekomst van mijn bevindingen op de hoogte houden.
Hartelijke groet, André

di, 18/10/2016 - 23:58
WiPe

André,
we kijken er naar uit.

Onderwerp gesloten