achterstallig onderhoud
#1
wo, 19/10/2016 - 18:43
achterstallig onderhoud
Ongeveer twee jaar geleden zijn wij na 15 jaar Frankrijk geland in ons huis in Groningen. We zijn er maar een deel van het jaar.
De tuin zag er prachtig uit maar begint nu toch wat vervelende sporen te vertonen. Wij hebben al enkele weken met onze neus op de grond gelegen om een soort onkruid wat telkens de kop opsteekt te verwijderen. We krijgen het er niet volledig uit.
Wat is de oplossing hiervoor. Zie foto. Er zitten kleine tot hele kleine (3 tot 6 mm) bolletjes in de grond. En stengels/wortels. Als die wortels wat groter worden zijn het in de grond net harde takken.
Ik wil wat mooie nieuwe aanplant doen, maar in deze grond? De tuin afgraven? Wie weet raadt.
Nog een foto
Heb je een foto van blad en eventueel de bloem?
De knolletjes zijn van speenkruid. Dat is een onkruid dat eigenlijk alleen in het voorjaar zichtbaar is. Na april is het afgestorven en dus niet meer zichtbaar. Moeilijk helemaal te verwijderen omdat ieder knolletje weer uitgroeit tot een nieuw plantje. Ik heb zelf dit plantje ook maar ik herken hierbij niet de tweede foto met de lange strengen. Weet je zeker dat dit niet bij een andere plant hoort? Ik zie kleine blaadjes die aan Zevenblad doen denken. Dat is alleen uit te roeien door zeer consequent te blijven wieden en wortels oprooien. Pas nieuwe planten planten als de grond schoon is. Afgraven heeft alleen zin als er geen enkel restje achterblijft.
Ik denk eerder aan doronicum pardalianches, de weegbreezonnebloem. Die maakt ook knolletjes met daar aan weer uitlopers. In het voorjaar komt de plant op en bloeit tot juni. Daarna verdwijnt de plant. In het najaar komt er weer nieuw blad boven dat in een zachte winter groen blijft. Bij strenge vorst verdwijnt de plant. In het voorjaar begint alles weer opnieuw. Hij woekert licht maar is gemakkelijk te verwijderen. Speenkruid komt nu niet op.
Deze knolletjes zitten zowel in het voorjaar, als nu in het najaar in de grond. Er is geen verschil in kleur of formaat.
Ik ben er niet zeker van dat die stengels met dit knolletje te maken hebben. Wat ik wel zeker weet is dat die stengels bij bossen aanwezig zijn tot ongeveer 40 a 50 cm diep.
Kijk, dat geeft een ander licht op de zaak. Ik vind de eerste foto nl erg op knolletjes van speenkruid lijken, dus daarin heeft Carib dan gelijk. Maar die wortels erbij deed me denken aan de weegbreezonnebloem.Maar nu denk ik dat je met een ratjetoe aan planten bezig bent. De lange witte wortels kunnen van haagwinde zijn, maar ook zevenblad heeft in het begin lange witte wortels, die later naar bruin verkleuren. Een foto met blad maakt het allemaal duidelijker.