Hedera helix
#1
vr, 04/11/2016 - 16:55
Hedera helix
Onze voortuin was helemaal beplant met Hedera.(Nieuwbouw) Maar een deel van de tuin stond bij de geringste regen val blank. De grond liet geen water door, dus werd er 50 cm grond afgegraven en weer bijgevuld met tuinaarde.De Hedera ging weer kapot, omdat er weer water op stond als het geregend had. Daarna heeft men verschillende gaten geboord en deze volgestort met grind. Het water bleef er niet mee op staan, maar de nieuw aangeplante Hedera gaat op de plaats waar anders het water stond toch weer helemaal kapot ondanks de droge zomer. Waar kan dit nu aan liggen?
Het is mij niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is. Heb je er foto's van?
Hedera is een plant die niet heel graag in de volle zon staat, althans, de onze staat half zon half schaduw en delen staan onder de bomen, en daar doet hij het heel goed. Veel vocht is slecht en dan kan de hedera schimmel krijgen (bladvlekkenziekte), maar droogte kan de hedera ook niet hebben.
Als ik kijk waar bij ons de hedera het beste groeit, dan zijn dat de stukken waar wel veel licht komt, maar weinig direct zonlicht. Vooral plekken met veel vochtige grond, maar droog blad.
Hedera als bodembedekker kan op zich wel, maar levert wel vaak problemen met schimmelziektes. Veel hoveniers gebruiken daarom geen hedera meer als bodembedekker.
Vermoedelijk een ernstige aantasting door de bladvlekkenziekte. Dit wordt veroorzaakt door de schimmel Xanthomonas hederae. Deze ziekte slaat vooral toe bij warm en vochtig weer (o.a. in mei en juni van dit jaar) en als het blad van de klimop lang nat blijft (veel schaduw, beschutte standplaats, overdadig water geven of regenrijke periode). Spuiten met een professioneel schimmelwerend middel (alleen verkrijgbaar voor mensen met een spuitlicentie) kan helpen maar succes hangt af van de weersomstandigheden en de mate van aantasting.
Gegroet, de tuinprins