Sorbus aucuparia 'Fastigiata'

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 14/02/2017 - 09:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorbus aucuparia 'Fastigiata'

Goedemorgen,
Ik zou graag zo veel mogelijk informatie willen hebben over deze boomsoort, hoe houd deze boom zich op de kleigrond, hoe houd deze boom zich met een stevige wind, hoe groot moet het plantgat zijn, hoe houd deze boom zich met strooizout, wat is de breedte die de boom zou moeten hebben in een plantgat.
Met vriendelijke groet,
Menno.W.cock
Medewerker BOR Gemeente Appingedam

di, 14/02/2017 - 09:40
fuchsia

Een mooie en frisse boom in zijn jeugdjaren die snel voorbij zijn. Geen aanrader, erg kanker gevoelig.

di, 14/02/2017 - 11:20
lousje

Nadeel van sorbusinfo-icon i.h.a.:je kunt er in de tijd dat de vruchten rijpen beter geen tuinmeubels of auto' s onder zetten.

di, 14/02/2017 - 13:56
RdB

De grondsoort interesseert de Lijsterbes niet zo veel, zolang deze maar niet te nat is. Wind en zout worden goed verdragen. Door de zuilvorm heb je ook minder last van de bessen. Hij groeit traag. Maar let op het bovengenoemde nadeel: hij is gevoelig voor kanker. Voordeel: j doet de vogels er een groot plezier mee. Plantgat afhankelijk van kluit/wortel.

di, 14/02/2017 - 22:40
tuinprins

Van den Berk schrijft over Sorbusinfo-icon aucuparia dat die niet goed tegen verharding kan. Dit betekent dat Sorbus aucuparia (en cultivars daarvan zoals 'Fastigiata') niet zo geschikt zijn om aangeplant te worden als boom in een trottoir, in een (ruime)groenstrook zou Sorbus aucuparia wel kunnen. Naast gevoeligheid voor kanker is Sorbus aucuparia ook vatbaar voor schurft. Een flinke schurftaantasting kan er toe leiden dat het blad er in augustus/september al lelijk uitziet.
Gegroet, de tuinprins

wo, 15/02/2017 - 22:01
WiPe

Als ik het goed heb, tuinier je op kleigrond. dan moet je altijd voorzichtig zijn met plantputten. Wanneer je in die plantput kompost of andere bodemverbeteraars gaat inmengen, dan verbeter je heel erg lokaal de waterdoorlaatbaarheid van de bodem.
Het probleem is dat de bodem rond ie plantput nog steeds klei is, en dan krijg je een plantput waar het water gemakkelijk in kan, maar niet meer uit. Je kan best een heel ondiep plantgat (30 cm) maken dat wel erg ruim is. Indien nodig ga je zelfs een beetje grond ophogen rondom de wortels om te vermijden dat de wortels boven de grond zitten.
Het allerslechtste dat je kan hebben is een plantput die bij iedere regenbui vol water loopt en in een droge periode kurkdroog wordt. En dat krijg je wanneer je in klei een diep plantgat maakt en de bodem in dat plantgat verbetert.

wo, 15/02/2017 - 23:32
RdB

Inderdaad Wipe, een vaak onderschat risico!
Ruud

Onderwerp gesloten