Slakken....

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/04/2017 - 18:08
Libosa

Slakken....

Slakken zijn een terugkerende irritatie, zeker als het er buitensporig veel zijn. Nu las ik onlangs op een weblog, welke weet ik niet meer, maar iemand schreef, dat ze de doppen van walnoten tegen slakken gebruikte. Helaas stond er niet bij, hoe ze deze gebruikte, kapotgeslagen of als halve doppen. Kapotgeslagen zal het net zoiets zijn als cacao doppen met scherpe randen, waar slakken niet graag overheen gaan.
Zelf heb ik een moerasplant, de westenwindlelie, die vorig jaar steeds tot op de aarde werd weggevreten. In de winter heeft hij in een folie-kasje gestaan en is weer helemaal bijgetrokken en staat weer mooi boven de grond. Maar ja, de moerasplanten moeten weer naar buiten en aangezien ik hier veel slakken heb, heb ik het maar eens geprobeerd om met walnootdoppen met de open kant naar boven een barrière te maken. Het is maar een kleine pot, waarin deze lelie staat, dus rondom en aaneengesloten de doppen gelegd. Tot nu toe is er nog geen slak bij geweest.
Heeft iemand al eens eerder gehoord van het gebruik van walnootdoppen als bestrijding tegen slakken en hoe dan. Mijn buurvrouw heeft een enorme walnotenboom in de tuin, waar ik in de herfst van kan meegenieten van wat er in mijn tuin valt, dus doppen genoeg en als dit werkt, zou het wel prettig zijn en bij meer planten te gebruiken!
Groetjes Lily

zo, 02/04/2017 - 18:17
inge99

Ik weet niets over slakken bestrijden met walnoordoppen, maar het middel bijgaand beschreven werkt wel. https://tinyurl.com/y5amb55n 1489914609.html

zo, 02/04/2017 - 20:12
theowilma

Slakken vang je met vangpotjes met bier erin. Daar zijn ze nl. dol op! Je kunt ze ook tegenhouden met koper. Er is koperfolie te koop dat je kunt plakken.

ma, 03/04/2017 - 08:22
tuinprins

Die walnotendoppen zouden op 2 manieren kunnen 'werken' (inderdaad, tussen aanhalingstekens!).
1. De slakken kruipen in de halve walnootdoppen en die verzamel je dan.
2. Je slaat de walnootdoppen kapot en die stukjes strooi je dan rond een bedreigde plant. Omdat die stukjes scherp zijn zouden de slakken er niet graag over heen kruipen. (LOL) Het televisieprogramma Gardener's World heeft ooit een filmpje laten zien van een slak die over een vlijmscherp scheermesje kruipt zonder er wat aan over te houden. Hij/zij maakte ook geen rechtsomkeer! Dus stukjes walnotendop rond een hostainfo-icon zouden de slakken dan van hun sappige maaltijd moeten afhouden? Zoals wij hier in Brabant zeggen 'En gij geleuft dè?'
Bij het bestrijden van slakken zijn er veel middeltjes bedacht die een slakkenplaag zou moeten voorkomen c.q. bestrijden. Er nog steeds mensen die geloven dat koffiedrab helpt tegen slakken! Als je een echte slakkenplaag hebt dan zijn er maar weinig dingen die echt helpen. Het strooien van slakkenkorrels die giftig zijn, is in een tuin af te raden vanwege huisdieren , vogels en andere tuinbezoekers. Er bestaan niet-giftige slakkenkorrels maar de werkingsduur daarvan is zeer beperkt, zeker bij regenachtig weer.
Biervallen werken maar lokken ook slakken naar de tuin. Bovendien moet je er al vroeg in het seizoen mee beginnen (februari/maart).
Kopertape werkt ten dele maar er zijn slakken die zich er niets van aantrekken.
Nematoden (microscopisch kleine beestjes die de slak binnen dringen en uiteindelijk tot de dood van de slak leiden) helpen maar moeten regelmatig worden toegepast. Zijn bovendien niet goedkoop (als je die koopt tenminste).
Doormidden knippen van de slak met (snoei)schaar is effectief maar moet consequent dagelijks gebeuren ('s morgens vroeg of 's avonds laat) en niet iedereen heeft daar tijd voor of zin in. Bovendien vinden sommige mensen het zielig of weerzinwekkend om een slak doormidden te knippen.
Gegroet, de tuinprins

ma, 03/04/2017 - 09:34
Libosa

Bedankt voor alle reacties!
Nematoden zijn inderdaad duur en wat ik erover lees, werken ze vooral op naaktslakken en daar heb ik nauwelijks tot geen last van. Af en toe vind ik een heel kleintje, maar grote heb ik nog niet gezien. Huisjesslakken des te meer, honderden, wat komt door deze zwaar verwaarloosde tuin, waar ik sinds een half jaar van mag genieten . Er is lukraak van alles geplant, struiken, die fors kunnen uitgroeien op 30 cm van elkaar en zeker 10 jaar, maar waarschijnlijk langer is er niets aan onderhoud gedaan, dus tel uit je winst! Onder deze overwoekerde tuin hebben slakken zich ongestoord kunnen vermeerderen...
Wat betreft naaktslakken, in mijn vorige tuin had ik die wel veel en ook ik was daar heel consequent in: doorknippen, wat ik de meest humane dood vind. Het leed is dan snel geleden en diervriendelijker dan ze in een bak met zout water te gooien.
Maar ja, nu dus de vele huisjesslakken en ik denk, dat er niets anders op zit, dan systematisch een paar keer per dag langs de planten te gaan en de huisjesslakken weghalen. Toch wil ik het echt eens proberen om bij de meest slak-aantrekkelijke planten een barrière te maken met walnootdoppen. Een huisjesslak zal dat toch lastig vinden door het huisje, wat dan in de weg zal zitten. Baat het niet, dan schaadt het ook niet ;)
Groetjes Lily

Onderwerp gesloten