Wat is er met mijn Azalea aan de hand?

14 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 17/02/2018 - 16:25
marida

Wat is er met mijn Azalea aan de hand?

Wij hebben sinds 2 jaar een mooie azalea in de tuin staan. Meestal bewaar ik de kaartjes, zodat ik kan terugvinden welk type het is, maar ik kan het niet meer vinden. Het is een soort met klein blad, dat in principe groen blijft in de winter en in april mooie hardroze bloemen geeft. Nu is op enig moment in het late najaar/begin winter het blad helemaal donkerrood geworden! Dat was het voorgaande jaar niet zo. En er is ook nog wel een tak die groen is gebleven, maar de rest is helemaal rood! Is hij verdroogd? Gaat ie nog weer nieuw groen blad geven? Moet ik 'm snoeien? Ik heb geen idee. Ik zal een paar foto's plaatsen. Op de laatste foto kan je zien hoe hij vorig jaar bloeide. Een beetje een onduidelijke foto, maar het gaat dus om het roze struikje in het midden. Dank alvast voor de reacties

voorgrond rode blad, achtergrond groen blad
helemaal rood blad
zo bloeide hij vorig jaar
za, 17/02/2018 - 22:09
peterplant

Je Azalea heeft het duidelijk niet naar haar zin. De plant ziet er zeer slecht uit. Deze plant stelt op de eerste plaats zeer specifieke eisen aan de grond. Is die niet zuur genoeg en bevat ze te veel kalk, dan heeft ze het niet naar haar zin. Heb je enig idee op wat voor soort grond je tuiniert?

zo, 18/02/2018 - 07:46
marida

We zitten hier op zandgrond. Ik heb nog 2 andere azalea's in de tuin staan, die ik niet anders behandel, en die doen t prima. 

Vorig najaar zijn er graszoden gelegd en daarvoor heeft de hovenier naar ik meen eerst turf gestort. Dat zou dus juist goed moeten zijn voor de azalea want dat maakt de grond zuurder.

Valt hier nog iets aan te redden?

zo, 18/02/2018 - 17:02
peterplant

Aan deze Azalea valt niets meer te redden.

Waarom de ene plant blijft leven en de andere sterft kan een aantal oorzaken hebben. Dat blijft gissen.

Ik lees dat de hovenier tuinturf heeft aangevoerd. Waarom hij dat gedaan heeft snap ik niet, want er wil bijna niets groeien in pure tuinturf. Hij zal het wel gemengd hebben met jouw zandgrond. Weet je of je zure zandgrond hebt of kalkrijke zandgrond. Als de Azalea in pure tuinturf staat zal zij het niet naar haar zin hebben.

ma, 19/02/2018 - 17:33
marida

Dank voor je reactie Peterplant maar uiteraard is de tuinturf gemengd met de zandgrond. En dat is juist heel goed voor de azalea als zuurminnende plant. Dus jouw verklaring kan niet kloppen.
Er moet iets anders aan de hand zijn.
Als iemand anders nog n idee heeft dan hoor ik t graag.

ma, 19/02/2018 - 18:59
peterplant

Pure tuinturf is een product waar niets in wil groeien omdat het veel te zuur is en geen voedingsstoffen bevat. Het wordt gebruikt om te mengen met andere producten zoals witveen, zand, gecomposteerd hout en dergelijke om een grond te krijgen waarin planten wel willen groeien.

Pure zand is ook een product waarin niet veel kan groeien.

Als je dus arme zandgrond en arme pure tuinturf met elkaar mengt, krijg je iets waar planten weinig uit kunnen halen.

Normaal gesproken moeten er ook andere dingen zoals compost en mest bijgemengd worden om vruchtbare grond te krijgen.

Azalea houdt inderdaad van zure grond, maar pure tuinturf is gewoon te zuur. Als de plant dus in een mengsel van tuinturf en zand staat met in verhouding teveel tuinturf kan het dus zijn dat de Azalea langzaam maar zeker afsterft.

ma, 19/02/2018 - 21:39
marida

Ik heb natuurlijk geen puur zand in mn tuin. U vroeg op wat voor grond ik woon. Dat is zandgrond. Maar de borders bemesten we natuurlijk en we hebben de planten altijd in goede grond geplant en de borders verbeterd met goede grond. Zoals u het nu voor doet komen is het alsof turf een soort gif is dat je niet in je tuin moet gebruiken. Er is een beetje turf door de grond gemengd, dat is alles. En dat is zeker niet de oorzaak van het probleem met de azalea.
Toch dank voor het meedenken.

di, 20/02/2018 - 20:51
Inekeprik

Dan houden we het op een zwakke plant die na zoveel jaar uitgeput is of zo.

Ik had ook een kleinbladige azalea, verzordgd zoals het hoort,  die donkerrood werd en daarna slecht , heb hem verwijderd .

wo, 21/02/2018 - 20:17
marida

Dank je wel Inekeprik. Je hebt waarschijnlijk gelijk. Soms heb je gewoon pech. Ik denk dat ik 'n nieuwe koop en dat ik deze "in de ziekenboeg" zet ;-) Na de vorst haal ik 'm eruit, zet 'm in een pot, snoei 'm terug, en kijk of ie op een andere plek nog wil uitlopen.

do, 22/02/2018 - 13:25
Inekeprik

Goed plan!

do, 08/03/2018 - 07:44
tuinprins

Op basis van het blad en bloemkleur lijkt deze Azalea veel op Azalea japonica 'Georg Arends'. Deze soort krijgt in de winter altijd een rode gloed over het blad. Lichte bladval bij Japanse azalea's in de winter is normaal maar jouw azalea laat wel heel erg veel blad vallen. Als jouw Azalea te nat staat kan de plant last krijgen van phytophtora, een vorm van wortelrot. Aan deze ziekte is in principe weinig te doen. Op de plek van deze azalea zou ik niet opnieuw een azalea of rhododendroninfo-icon planten want phytophtora blijft een aantal jaren in de grond zitten en kan zo voor een nieuwe aantasting zorgen bij planten die hier gevoelig voor zijn.

Gegroet, de tuinprins

vr, 09/03/2018 - 15:12
marida

Dank @Tuinprins voor je reactie. Hij staat zeker niet te nat. We zitten op zandgrond en ik ben eerder bang dat ie te droog staat (want redelijk wat zon) dan te nat. Dus phytophtora zou vreemd zijn voor deze plek. Wel goed om te horen dat er dus een soort Azalea is dat rood blad krijgt in de winter. Ik ga het gewoon nog even afwachten. Misschien trekt ie over een paar weekjes weer bij. Zo niet dan kijk ik verder. Hartelijk dank voor de tips.

vr, 09/03/2018 - 21:02
WiPe

Kun je de plantdiepte eens controleren? Ik heb al eerder gezien hoe dit soort planten te diep geplant was en dan slecht tot heel slecht groeidde. De rand van de kluit mag maar net onder de grond zitten, een paar c hoger kan minder kwwaad dan een paar cm dieper; Ik twijfel er aan dat dit hier het geval is, maar niet geschoten altijd mis. En te diep geplant lijdt, net zoals een te natte standplaats, tot zuurstofgebrek. Dat zou ook ineens phytophtora op een droge bodem kunnen verklaren. 

za, 10/03/2018 - 16:13
marida

Ik ga dat eerdaags bekijken! Dank voor je reactie Wipe!

Onderwerp gesloten