Asparagus densiflorus Sprengeri verliest veel blad
#1
ma, 26/02/2018 - 13:37
Asparagus densiflorus Sprengeri verliest veel blad
Beste mensen op dit Forum,
Mijn grote Asparagus densiflorus Sprengeri voelt slap aan en heeft veel blad verloren. Heeft iemand een idee wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn en wat ik zou kunnen doen om de conditie te verbeteren? Ik heb deze plant al vele jaren en heb er doorgaans geen problemem mee.
Met vriendelijke groeten,
Anne
Mogelijk is de plant aan verpotten toe. Verse grond wil wel eens helpen.
Hallo GreenConnection,
Vvriendelijk dank voor uw reactie.
Ja dat zou het geval kunnen zijn. Weet u misschien hoe vaak je dit soort planten moet verpotten? Ik las elke 2 jaar, als het een oudere plant is. Het vervelende is dat de plant al in een erg grote pot zit, en dus loodzwaar....dat wordt wel een probleem. Zou je voorzichtig ook wat oude grond uit de pot kunnens scheppen en vervangen door verse grond? Of zou plantenvoeding mogelijk uitkomst kunnen bieden?
Tja, dat is vaak het probleem met Asparagus. De wortelgroei is zo sterk, dat een naar verhouding grote pot vereist is. Soms is het op te lossen door een deel van de kluit weg te snijden en te vervangen voor verse potgrond.
De bovengrond vervangen, zal lastig gaan. Vaak zitten de wortels tot bovenaan de rand van de pot.
Voeding toedienen in het voorjaar zal zeker ook helpen.
Is het al voorjaar? Het is al bijna maart.
ik denk dat ik de plant in het voorjaar van 2015 voor het laatst heb verpot. Toen deed deze plant het ook niet goed. Na het verpotten heeft hij het fantastisch gedaan.... zo groen, zo groot maar ja nu is de fut er wel een beetje uit. En steeds als je er langsloopt liggen er weer sprietjes op de grond...
U schrijft dat het soms is op te lossen door een deel van de kluit weg te snijden en te vervangen door verse potgrond. als het soms is op te lossen is het soms dus ook niet op te lossen... wat houdt dat dan in? Kan de plant dan doodgaan?
Kun je de plant niet gewoon scheuren? Dan heeft de wortelkluit meteen weer veel meer ruimte om te groeien.
Scheuren is een optie, als de plant zich daartoe leent, dwz. het aantal vertakkingen van de kluit.
Als je niets doet, dan kan de plant inderdaad langzaam achteruit gaan.
Misschien zie ik het niet goed maar ik denk dat je wel een beetje ervaring nodig hebt om een deel van de kluit weg te snijden? En ook om de plant te scheuren is een beetje ervaring misschien wel wenselijk. Of kan er niet zoveel verkeerd gaan? Als je er geen ervaring mee hebt, en dus niet weet hoe je het moet doen, kun je dan ergens voor hulp aankloppen? Met andere woorden zijn er mensen die zulke dingen beroepsmatig doen?
Je kunt het vragen aan je vaste bloemist of op een tuincentrum.
Goed idee.Het is het proberen in ieder geval waard!
Ik vroeg me nog af: Heeft een deel van de kluit wegsnijden min of meer hetzelfde effect als de plant te scheuren? Of is het een iets wezenlijk anders dan het andere?
Dar geeft hetzelfde effect.
Na scheuren heb je natuurlijk wel twee planten. En iedere plant heeft dan relatief meer wortels, meer dan als je van 1 plant de kluit halveert.
Ik weet niet precies hoe ik het me dat scheuren moet voorstellen.... Als je de plant scheurt, scheur je de plant en de kluit dan gewoon in tweeën? Als een kluit vnl. uit wortels bestaat weet ik niet of het zo makkelijk is om zo'n kluwen in tweeën te scheuren. Dan moet je toch wel sterk zijn.
Ik weet niet precies hoe ik het me dat scheuren moet voorstellen.... Als je de plant scheurt, scheur je de plant en de kluit dan gewoon in tweeën? Als een kluit vnl. uit wortels bestaat weet ik niet of het zo makkelijk is om zo'n kluwen in tweeën te scheuren. Dan moet je toch wel sterk zijn.
Ja, dat is bij deze plant stevig werk. De wortels zijn dik opgeblazen en groeien natuurlijk in elkaar. Je zult een groot mes moeten gebruiken. En je moet er voor zorgen, dat je in beide delen bovengrondse scheuten overhoudt.
Aha, dus toch snijden met een mes. Ik probeer het verschil te zien tussen een deel van de kluit weg te snijden en de plant + wortelkluit te scheuren. Ik dacht dat het verschil erin zit dat je scheuren met je handen doet en een deel van de kluit wegsnijden met een mes. Maar dat is dus niet perse zo.
In ieder geval is het voordeel van scheuren dat je dan twee planten hebt. Bij een deel van de kluit wegsnijden heb je als voordeel ruimte voor verse potgrond.
Dat voordeel is er bij scheuren ook, want je halveert de kluit en vult de andere helft van de pot met verse potgrond.
Natuurlijk.
Maar scheuren lijkt ingewikkelder omdat de plant zich er kennelijk toe moet lenen, dwz. het aantal vertakkingen van de kluit. Zo liet u weten.
Dat klopt. De plant moet uit meerdere uitlopers bestaan, die het liefst wat uit elkaar staan.