strelitzia reginae
#1
za, 07/04/2018 - 17:51
strelitzia reginae
We hebben sinds 1,5 jaar deze Strelizia gekocht bij Hornbach. We kochten deze rond de winter en stond toen vol in bloei met bloemen. Richting de zomer kwamen we geen bloemen meer in. Wel bleven er telkens opnieuw nieuwe bladeren komen. Dus hebben nog geen bloemen gehad , nadat deze binnenstond met bloemen.
Nu sinds einde van de herfst en winter, gaat de plant er steeds slechter uit zien. Bruine vlekken op de rand van het blad of het puntje van het blad is bruin. We hebben van alles geprobeerd minder water geven, want kan zijn dat de plant te nat staat. Sinds 6 weken geven we om de twee weken voeding (pokon kamerplanten voeding), hierin zien we ook geen verschil of verbetering. We zijn een tijdje gestopt om elke week water te geven in de winter en doen het nu om de twee weken sinds 6 weken. We geven dan telkens twee glazen (á 250-300 ml). Met deze aanpassing zien we ook geen verbetering eerder een verslechtering. Het blad gaat krullen naar binnen.
Standplaats is niet bij het raam, maar heeft genoeg licht geen direct zonlicht. Zijn vier ramen aan achterkant van het huis en plant staat 4/5 meter daar vandaan. Eerste jaar heeft dat nooit voor problemen gezorgd.
Vanochtend water gegeven, twee water glazen met mest. Smiddags heb ik nu deze pot waarin de strelizia zit uit de pot gehaald waarin hij in staat met pot en zag dat het nat was bij de wortels. Stond geen plas water in de pot. Zag wel dat er wortels door de gaatjes komen. En als ik er met vinger in de gaatjes van deze plastic pot ging was het net.
Ter info: op de bovenkant van de pot ligt boomschors ter afdekking van de grond, zodat er geen onkruid groeit. Kan dit iets zijn.
wellicht kan iemand zijn licht/expertise erover laten vallen.
Foto’s ter verduidelijking.
Ten eerste licht: Strelitzia moet volle zon en pal voor een raam staan! Ten tweede: natte wortels zijn funest; zeker in de winter! Geef in de winter spaarzaam water en in de zomer royaal, maar pas als de kluit droog aanvoelt. Ten derde: voeding geef je nooit in de winter. Ondanks dat een Strelitzia best wat voeding aankan, is het geen tovermiddel. Als een plant bruine bladpunten vertoont, duidt dat doorgaans op verbranding door teveel kunstmest..
NB: Strelitzia is van nature een winterbloeier, In de zomer wordt doorgaans alleen blad gevormd.
:
@justinverharen: mee eens?
Beste GreenConnection,
Dank voor je snelle reactie. Echter begrijp ik niet goed waarom deze plant het in tuincentra het wel goed doen. Daar hebben ze ook geen direcht zo'n licht, omdat in ruimtes staan waarbij het glas/ramen wit zijn gemaakt.
Daarnaast begrijp ik ook niet waarom je deze plant niet mag mesten in de herfst/winter wanneer deze bloemen afgeeft. Je zou dus zeggen dat de plant dan juist voeding nodig heeft. Snap wel waarom deze plant in de herfst/winter bloemen afgeeft, dat heeft te maken met het seizoen, waar deze plant vandaan komt toch?
Dus als ik de plant pal tegen of een meter van het raam zet, zuidenkant. Is dit geen enkel probleem?
De bedoeling voor een tuincentrum is, dat de planten er slecht tijdelijk staan en snel verkocht worden.
De voeding die nodig is voor de bloei, is gedurende de zomertijd al aangevuld; zie de vlezige stengels, maar vooral ook de vlezige wortels. Voeding geven in een lichtarme periode geeft vaak slappe groei.
Je mag de plant gerust in de zon zetten, maar laat hem wel langzaam wennen aan de zon. Het blad wat tot nu toe gevormd is, verdraagt felle zon niet meteen.
Hallo, ik heb de plant nu voor het raam gezet. Hopelijk gaat het echt beter. Heb nog een aantal foto's geupload waarop te zien is dat de bladeren nog steeds krullen en daarnaast een foto's waarop te zien is dat de stengels gaan rimpelen (zie foto 1). Wat kan dit betekenen....? Toch te weinig water...?
Opvallend: de jonge bladeren hebben geen ribbels; de oudere wel. Daaruit blijkt voor mij, dat de watergift de laatste tijd beter is. Geef flink water als de kluit weer droog is. Dat is vaak afhankelijk van de standplaats (zon) en de temperatuur. In de zomer zal dat eens in de week zijn, in de winter veel minder.
Hallo,
Volgens mij weet ik waar het grootste probleem ligt bij deze plant naast (bij het raam plaatsen en te veel water/kunstmest in maart).
Inmiddels staat de plant een aantal weken voor het raam en zien we weinig tot geen verbeteringen. Eerder verslechtering. Blad gaat nog meer krullen. Eerst dacht ik misschien daar het wennen bij het raam/zon... Maar dat kan niet zon groot effect hebben.
Ik dacht ga de gekrulde bladeren eens bekijken en nu viel me op dat het vol met hele kleine bruine puntjes zitten op het achterkant van het blad. Opzich wrijf ik erover heen en gaf het bruin af, dacht zal wel soort uitslag van het blad zijn, totdat ik op een gegeven moment zijn klein bruin puntje zag bewegen. En toen dacht ik dit is een luis of iets. Wellicht is dit de boosdoener van alles en kunt u me vertellen wat dat is en wat ik moet doen om dit zsm weg te halen...? En wat veroorzaakt dit nog meer bij deze plant...?
Lijkt op spint. Bij een ernstige aantasting treedt er grijsverkleuring op. Vaak sproeien met water helpt (vooral ook aan de onderkant van het blad) en er zijn ook wel bestrijdingsmiddelen voor in de handel.
Die van mij is overleden aan schildluis. Was ook zo'n volle van het tuincentrum en had dezelfde klachten van krullend blad etc. Ik heb er nu al jaren één die ik als klein plantje heb gekocht en die hier verder opgegroeid is. Deze plant komt mij als veel sterker over.
De grote planten uit de bouwmarkten, zijn niets anders dan delen van planten die uit de volle grond komen en in een pot gedrukt zijn. Waren ze in pot geteeld, dan zou de kwaliteit veel betrouwbaarder zijn, maar wel veel duurder.
Volgens mij zit er bij mij spint op (mijt dus). Ik ga dit nu behandelen met een oplossing van water met hierin 1% spiritus en 2% groene zeep, wat ik vervolgens met een sponsje hierin doorheen haal en hiermee de onderkant van de bladeren mee schoonmaak/schoonwrijf. Dit wordt op diverse sites aanbevolen. Ik hou jullie op de hoogte. Grt
Plant bleef slecht. Nu dus pot verwijderd en laatste hoop om naar de wortels te kijken. Vrij nat, beetje schimels. Maar kunnen jullie aangeven wat te doen en wat er aan de hand is.
Zie mijn allereerste reactie.
Ik zou de plant helemaal droog houden.
Beste Groeninfo,
We hebben nu echt alles geprobeerd. Uit de pot gehaald, heel de kluit schoongespoeld. Vervolgens in de potgezet, waardoor hij niet meer in de kweekpot zit en ook meer ruimte heeft om te groeien. Deze pot met nieuwe kamerplant potgrond gevuld en onderin hydrokorrels erin gestopt. Plant staat nu buiten en op het zuiden. We geven heel voorzichtig water. Er zijn twee nieuwe scheuten (zie foto), maar deze stoppen met groeien. Bladeren gaan hangen en volgens mij worden ze ook minder donker groen.
We zijn einde raad. Wellicht heeft u nog een tip/advies.
Het was beter geweest, de plant langzaam te laten wennen aan de zon buiten. Immers binnen was ie niet directe zon gewend.
En rechtstreeks in een sierpot lijkt me geen goed idee: het watergeven (en regenwater) heb je veel minder onder controle. Ook komt er zo teweinig zuurstof bij de wortels.
Jammer dat de foto's dwarsgeplaatst staan!
De plant heeft minstens 1 tot 2 maanden voor het raam gestaan om te wennen aan de buiten zon.
Overal wordt er geadviseerd om planten te verpotten, maar nergens staat dat een sierpot niet goed is.
Hoe kan ik er dan voor zorgen dat de plant/wortels zuurstof krijgen....?
Foto's kan ik niet omdraaien, wanneer ik dit wil doen, dan wordt ik op de desbetrefffende pagina eruit gegooid en moet ik weer opnieuw beginnen, dus zo laten staan. Doe dit via de laptop.
Hoe moet het overtollige regenwater dan weg?
Zuurstof voor de wortels dringt in de grond na het watergeven, doordat het water zakt en wegloopt door afvoergaten.
Ok.
Er zit in een gat in het midden van de sierpot.
Grt
Ok, dan gaat het vast nog goedkomen.