trips
#1
za, 26/01/2019 - 17:15
trips
Vorig jaar heb ik Asclepias curassavica gezaaid. De planten hebben in de zomer buiten gestaan en prachtig gebloeid. De overwintering in de kamer verloopt minder goed. Aan de onderkant van de bladeren zag ik beschadigingen en zwarte stipjes, maar de daders kon ik steeds niet betrappen, tot vandaag. Op de bladeren liepen tripslarven. Volwassen dieren heb ik niet gezien. Die schijnen in de aarde te overwinteren.
Bestrijdingsmiddelen komen bij mij de deur niet in, ook geen biologische.
Als eerste maatregel heb ik de planten geïsoleerd van de andere planten in een redelijk koele kamer. Ik wil de bladeren een paar maal daags met een plantensproeier bevochtigen. Misschien is de kluit onderdompelen ook een goed idee. De planten drinken veel, dus ik denk dat ze daar wel tegen kunnen.
Als de groeitijd weer begint, kan ik de planten stevig terugsnoeien.Dan worden ze meteen ook wat bossiger. Het lijkt mij ook een goed plan om dan de potgrond totaal uit te spoelen en te vervangen door verse grond. Aanstaande zomer mogen ze weer naar buiten.
Zouden dit goede maatregelen kunnen zijn om de trips eronder te krijgen? Kan ik nog meer doen?
Deze Asclepias is matig winterhard, maar gedraagt zich als een vaste plant. Vanuit de wortelhals loopt de plant weer uit in het voorjaar. Buiten zou de plant z'n blad verliezen. Als je binnen overwintert, kun je het blad plus bovengrondse stengels gerust verwijderen. Hou de kluit dan aan de droge kant (geen blad, geen verdamping).
Bedankt voor het meedenken! Ik dacht dat A. curassavica uit tropisch Amerika komt. De zaden zijn afkomstig uit Burgers Bush, waar ook een tropisch klimaat wordt geïmiteerd. Vandaar dat ik de planten in potten houd en ze binnen laat overwinteren. De stengels zijn verhout met voldoende slapende knoppen, dus daar durf ik wel de snoeischaar in te zetten. De kunst is te voorkomen dat ze te vroeg uitlopen, anders worden ze te slierterig door lichtgebrek.
Buiten zijn ze bestoven door akkerhommels en hebben zaadpeulen gevormd. Als deze planten het niet redden, kan ik gewoon opnieuw beginnen met zaaien. :)
De scheuten vanaf de wortelhals zijn doorgaans krachtiger, dan de uitlopers van de stengels. Zo koel mogelijk houden is belangrijk om vroegtijdig uitlopen te voorkomen. Bij vorstvrij weer, kan dat gewoon buiten.
Succes!
Bedankt! Ik stuur even een bloemetje.
Mooi! Dankjewel!