hertshooi (hypericum calycinum) verplaatsen
#1
do, 28/02/2019 - 09:22
hertshooi (hypericum calycinum) verplaatsen
Vorige voorjaar heb ik 6 kleine hertshooi hypericum calycinum geplant. Nu verschijnen er al diverse ondergrondse uitlopers waardoor de hertshooi breder wordt.
Ik vroeg mij af of ik deze hertshooi gemakkelijk kan verplaatsen en hoe ik dit het beste dan kan doen?
In het midden van de hersthooi staat namelijk een acer palmatum en ik weet niet of dit boompje van 1,80 m het gaat overleven. Als ik de boom zou moeten verwijderen en er een nieuwe wil planten, staat het hertshooi in de weg en zou ik dit tijdelijk moeten uitgraven en weer herplanten op de zelfde plek. Kan hertshooi hier tegen?
Dat verplaatsen kan in dit seizoen nog prima. Tot en met april heb je de tijd.
Oké bedankt. Alleen weet ik nu nog niet of mijn Acer dood gaat (ik maak binnenkort wel een foto van de Acer). Stel hij gaat dood en ik zou eind zomer begin najaar een nieuwe acer willen planten dan kan ik dus niet het hertshooi verplaatsen als ik het zo lees? Kan dit alleen tm april?
Verplanten kan tussen oktober en april.
Oké bedankt.
Hieronder wat foto's van de Acer atropurpureum waarvan ik niet zeker weet of hij het haalt. Sinds een week vertoont hij ineens witte plekken op bepaalde takken. De Acer is in januari vorig jaar verplaatst. Hij is niet ruim uitgestoken, omdat hij anders te zwaar was om te tillen. Hij kwam netjes uit maar eind mei vielen van bepaalde takken de blaadjes of en sommige takken gingen dood. Ik denk dat hij door de verplaatsing een optater gehad heeft en op zijn reserves heeft gebloeid. Nu 13 maanden later weer dit met witte plekken. Voor de verplaatsing nooit last gehad in de 6 jaar dat ik hem heb.
Het is geen verticillium denk ik want ik zie geen zwartverkleuring.
Enig idee? Toch een optater door de verplaatsing van vorig jaar?
Nog 2 foto's
Het hertshooi staat onder de Acer.
Helaas ziet het er niet goed uit. Het lijkt me wel verticillium, maar zekerheid krijg je als je een tak doorknipt en binnenkant van het hout bekijkt. Als het deze ziekte is, kun je beter geen Acer op dezelfde plek planten, want de sporen van deze schimmel blijven nog jaren actief in de bodem.
Hoe kan het dan dat voor de verplaatsing de boom nergens last van had? Zou door het doorsteken van de wortels destijds de ziekte in de wonden van de wortels zijn gegaan? Moet bij verticillium het hout van binnen zwart zijn? Ik dacht ergens gelezen te hebben dat deze ziekte alleen door wonden naar binnen kan. Stel het is verticillium. En ik zou een gezonde onbeschadigde acer terug zetten. Dan kan de boom dus alsnog deze ziekte krijgen?
Waarschijnlijk is de oorzaak door het verplanten, met een te kleine kluit. Bij doorsnijden, zie je een bruinzwarte ring, binnen de bast.
Lees alles hierover op: https://tinyurl.com/yxvhptqh
Acers zijn 1 van mijn favoriete bomen, mede door de rode kleur en de prachtige herfstverkleuring. Graag zou ik weer een acer willen. Wat is de kans dat als ik een gezonde acer weer herplant deze verticillium krijgt?
Weet u eventueel alternatieve kleine bomen max 2 meter die op deze acer palmatum atropurpureum lijken? Dus roodblad en herfstverkleuring?
Ik wil geen groene boom. Heb in de voortuin al een amber bolboom gum ball en een rode bolesdoorn.
Mogelijk is Cotinus coggygria 'Royal Purple', pruikenboom, iets voor je.
Ik zal eens kijken. Bedankt voor de tip. Maar u raadt dus een nieuwe acer af?
Als het verticillium is, dat zou ik zeker een Acer afraden.