Voeding buitenopuntia´s
#1
di, 09/07/2019 - 04:52
Voeding buitenopuntia´s
Ik heb nu verschillende opuntia´s staan, eentje staat uitgeplant, en die doet het verreweg het beste, heeft dit jaar schijven van iets van 40 centimeter gemaakt, Ik heb ook een humifusa die het prima doet, maar mijn Opuntia (ficus indica) die ik vorig jaar bij het tuincentrum gekocht heb wil dit jaar niet echt groeien, Ik heb hem dit voorjaar in een wat grotere pot gezet met zanderige aarde uit mijn tuin, met een handje gedroogde koemest erbij, zou ik hem teveel mest gegeven hebben? Hebben opuntia´s speciale behoeften wat betreft zuurgraad of bemesting? Het lijkt er wel op dat hij gaat bloeien dus misschien is hij energie aan het sparen voor de voortplanting?
Gek genoeg stond hij in een pot met kleige grond toen ik hem kocht bij de Intratuin, maar hij staat zeker niet te verzuipen, en vorig jaar deed hij het prima in het potje met Italiaanse klei. Misschien in een nog grotere pot zetten? Uiteindelijk gaat hij gewoon de volle grond in, maar daarvoor wil ik hem eigenlijk wat groter hebben, dat hij aan de onderkant wat meer verhout is en minder aantrekkelijk voor slakken. en een aantal stekken maken, dat ik wat stekken naar binnen kan halen in het geval dat er een elfstedenvorstperiode gaat komen. Op het kaartje stond wel in het Italiaans dat hij ook grote koude kon hebben, maar het testen van winterhardheid doe ik ook liever met stekjes.
Groet,
Matthijs.
Ik zou een Opuntia niet teveel 'opjagen' met voeding, om te voorkomen dat de plant te slap wordt en daardoor gevoeliger voor koude.
<p>Dank, ik heb niet het idee dat ik te veel voeding heb gegeven, of, eigenlijk heb ik geen idee, wel heb ik ze dit voorjaar in een geimproviseerd kasje wat opgejaagd, misschien vinden ze dat ze klaar zijn met groeien. De O.ficus indica is dit jaar nouwelijks gegroeid, maar heeft nu bloemknoppen. (Waiting for the sun)
Over slapte gesproken, de opuntia die het grootste is neigt altijd naar omvallen, maar misschien doet hij dat expres, dat wil zeggen, zich om laten vallen om dan met de stukken die de grond raken wortel te schieten om zichzelf horizontaal uit te breiden.</p>
Dat veschijnsel van omvallen zie je in de natuur ook vaak. Een vorm van vermeerdering/uitbreiding.