Auraucaria wordt te groot
#1
do, 16/12/2021 - 15:47
Auraucaria wordt te groot
Hallo,
Ik ben een jaar of 10 in het bezit van een Kamerden. Hij was nog maar een baby toen ik hem kocht: drie stekken in een potje. Elk jaar kwam er een etage bij en hij was de trots van elk kerstfeest.
Maar nu is hij hinderlijk groot geworden: hij overspant meer dan 1,5 meter met zijn takken en daardoor kan je niet meer goed bij het raam. Je moet dan door de takken waden die in je gezicht slaan. Hij kan daar overigens goed tegen maar ik niet. Ik krijg er een hekel aan om de gordijnen dicht te doen.
Momenteel staat hij flank aan flank met de kerstboom en die kan ik niet aan de zijkanten bewonderen door die Auraucaria. Al twee keer heb ik hem omver gelopen op weg naar de balkondeur en toch maar weer in een pot gezet, maar nu moet er iets gebeuren.
Ik heb ooit geprobeerd om een top van een zijtak af te knippen en kijken wat er dan gebeurde, maar binnen een jaar stootte hij de hele tak eraf. De nieuwe toppen bovenaan worden forser en breder hoe hoger de plant wordt en elk jaar groeit hij ook aan de punten van de takken van het vorige jaar, zodat er weer 2x15 cm bij komt.
Mijn vraag is of iemand ervaring heeft met breedtesnoei; zoals ik zei heb ik dat weleens gedaan, maar misschien was het toeval dat deze gesnoeide takken dood gingen.
Vriendelijke groet,
Cory
Een verhaal uit de praktijk. Een ouder echtpaar heeft een veel te grote Araucaria araucana in de tuin staan. De man wil de boom op zijn gemak verwijderen en begint alle etages af te knippen. Rustig aan en na een paar maanden staat er alleen nog een kale stam in de tuin. De man komt plotseling te overlijden en zijn vrouw laat de kale stam voorlopig staan. Iedereen is verbaasd als in de volgende lente de Araucaria over de hele lengte weer uit gaat lopen.
In jouw geval kun je hetzelfde doen, maar of het ooit weer iets moois wordt durf ik niet te beloven. Als je het doet moet je alle takken doen en niet een paar.
Araucaria heterophylla kan in principe gedrongen worden gekweekt door topsnoei. Ik kwam eens bij een kwekerij van deze kamerden waar de kas volstond met meervoudige vertakte bonsaistammen ± 90 cm hoog die ruim 60 jaar oud waren. Die waren zo ontstaan door voortdurend kopstekken af te nemen. Eronder ontstaan dan steeds nieuwe koppen die vertakkingen doen ontstaan..enz. Of de breedtesnoei het afsterven van de zijtak heeft veroorzaakt is onzeker. De oudste zijtakken kunnen ook door veranderende omstandigheden afvallen oa. veroudering of lichtgebrek?
@peterplant - het is inderdaad een praktisch onverwoestbare plant; de grootste waterdrinker van allemaal: elke twee dagen 5 dl in de winter. Als ik hem wegdoe, en daar ziet het wel naar uit dan zal ik eerst proberen om alle takken af te knippen zoals je zegt. Daarna kan ik hem altijd nog wegdoen.
@JVR - het waren middeltakken die ik er toen afgeknipt heb. Hij zag er wel meteen beter uit maar niet lang.