Vijf tips om asbest te herkennen
Zit er asbest in mijn schuur of tuinhuisje? Dat is een veel gehoorde vraag onder tuinbezitters. Asbestvezels kun je het met blote oog niet zien. Toch hebben we een aantal tips voor het herkennen van asbest.
Tip 1: Kijk naar de leeftijd van het materiaal
Hou oud is het gebruikte materiaal van het betreffende schuurtje of tuinhuisje? Weet je nog wanneer het is geplaatst? Of heb je misschien oude facturen liggen, die een datum prijsgeven? De leeftijd van het materiaal geeft namelijk al een behoorlijke indicatie. Na de Tweede Wereldoorlog werd op steeds grotere schaal asbest toegepast. Pas in 1993 werd de verkoop van dit schadelijke materiaal verboden. Vooral in de periode tussen 1955 en 1985 was het gebruik van asbest enorm populair. Daken met kunstleien of golfplaten, die voor 1990 zijn geplaatst, bestaan vrijwel altijd uit asbest.
Tip 2: Kijk naar de vermelding
Een tweede tip is om naar de vermelding op het materiaal te kijken. Asbestvrije leien of golfplaten zijn namelijk voorzien van een ‘N’ of van ‘NT’. Daarbij staat de NT voor New Technology. De asbestvrije platen zijn nog op een andere manier te herkennen: ze zijn namelijk uitgerust met een verstevigingsbandje.
Tip 3: Voer een ‘vlamtest’ uit
Ook vuur kan helpen asbest te herkennen. Zoek een plaats waar het materiaal beschadigd is, of kies een hoek uit. Ga vervolgens met een vlam langs de vezels. Beginnen ze te gloeien, maar gaan ze niet kapot? Dan is er waarschijnlijk asbest in het spel. Als de vezels uit elkaar vallen of in een soort druppeltjes veranderen, dan is de kans groot dat er geen asbest aanwezig is. Deze test is echter niet zaligmakend: er zijn ook andere vezels die gaan gloeien als ze met vuur in aanraking komen.
Tip 4: bekijk de structuur
De structuur van het materiaal kan aardig wat informatie geven. De meeste platen waarin asbest is toegepast, bestaan uit verschillende lagen en hebben een soort honinggraatstructuur. Ook in cement kan asbest zijn gebruikt. Vaak zie je dan witte vlekken. Dit worden ook wel ‘asbestbloemen’ genoemd. Vooral op plaatsen waar het materiaal beschadigd is, zijn de witte plekken gemakkelijk te herkennen.
Tip 5: Schakel een analysebedrijf in
Wil je echt zeker weten of er asbest is verwerkt in het dak van het betreffende tuinhuisje of schuurtje? Schakel dan een erkend asbestlaboratorium in. Dit bedrijf kan een analyse uitvoeren en zodoende een definitief uitsluitsel geven. Maar let op: Weet je niet zeker of je het materiaal voor de proef veilig kunt toesturen? Neem dan geen enkel risico en vraag of het laboratorium zelf een proef wil nemen. Veel specialisten kunnen overigens asbest wél herkennen. In dat geval is een analyse misschien niet eens nodig.
Is vastgesteld dat er inderdaad asbest in je schuurtje of tuinhuisje zit en wil je er graag vanaf? Ga dan niet zelf aan de slag, maar schakel voor het verwijderen van een asbestdak een erkend en gecertificeerd bedrijf in. Dat weet je zeker dat alles veilig en volgens de regels gebeurt. Neem met asbest geen risico’s!
Categorie:
Asbest
Reactie toevoegen