Hagelschot, schurft of beiden?
#1
wo, 16/08/2023 - 16:51
Hagelschot, schurft of beiden?
Ik heb dit voorjaar een piepjong perenboompje (doyenne) geplant, containergekweekt met een aardige maar niet al te grote kluit.
Het is een laagstamboompje van 1.60 tot 1.80 meter.
Toen ik hem kocht zaten er al behoorlijk wat bloesemknoppen in. De meeste heb ik verwijderd om het boompje niet te overbelasten.
Momenteel hangen er vier mooi uitziende en redelijk forse peertjes in te rijpen.
In enkele takken - vooral die welke ik gesnoeid heb - is groei te zien, al is dat nog niet heel uitbundig.
De bladeren zagen er steeds mooi frisgroen uit, al heb ik wel met enige regelmaat enkele blaadjes met perenroest verwijderd.
Maar nu zag ik zojuist dat enkele takken blaadjes met gaatjes hebben. Daarbij zie ik drie varianten: redelijk frisgroene blaadjes met gaatjes erin, bladeren die bovendien gelig zijn en donkere vlekjes hebben en bladeren die bovendien verdroogd lijken (in ieder geval heel droog aanvuoelen). Zie de foto's.
Is hier sprake van hagelschot? Of van schurft? Mogelijk ook van beiden?
En zo ja: wat kan/moet ik hiertegen doen?
Of moet ik me niet al te veel zorgen maken omdat het om een jong boompje gaat dat mogelijk na de winter weer een jaartje ouder, sterker en ziekteresistenter terug zal komen?
Hagelschotziekte komt bij peren niet voor. De gaatjes zou wantsenschade kunnen zijn.
De zwarte vlekjes is geen schurftschade. Lijkt meer op windschade en/of zonnebrand.
Ik zou niets doen en de boom gewoon zijn gang laten gaan.
Frappant, Peter. Toen ik voor de zekerheid de bladeren van de perenboom bestoof met een mengsel van spiritus, afwasmiddel en water (zoals ik ook tegen bladluis doe), zag ik er opeens een groenig, gepantserd soort kever van een tak naar beneden vallen.
Geattendeerd door jouw opmerking over wantsenschade ben ik gaan googelen hoe zo'n beest eruit ziet. En verdomd: het was de groene wants die in mijn boompje zat (en wellicht wel weer terugkomt).
Je had het (zeer waarschijnlijk) helemaal bij het juiste eind. Thanks!
Blijkbaar houdt het beestje er niet van bespoten te worden (met een redelijk onschuldig mengsel).. Dus wellicht zal ik dat nog een paar keer herhalen. Is dat verstandig?
Complimenten overigens voor jouw scherpe a
Schade door wantsen is vaak van visuele aard. Bij grotere aantastingen kunnen vruchten wat misvormd groeien. Bij zware aantastingen kunnen vruchten gaan stinken naar wantsen die een typische geur afscheiden.