Welke mest

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 08/07/2024 - 13:56
MJM60

Welke mest

Omdat gedroogde organische koemestkorrels meer een grondverbeteraar is dan een bemesting vraag ik mij af welke mest (geen kunstmest) het beste is voor de moestuin. Ik lees bloedmeel, zeewier, beendermeel etc. Welke mest is het beste?

di, 09/07/2024 - 11:43
peterplant

Alle organische mest is prima. Alle organische mest is vooral een grondverbeteraar met weinig voedingsstoffen. Het geheim is dus dat je er veel van gebruikt.

Domme vraag, misschien, maar waarom geen kunstmest? Kunstmest bevat alleen voedingszouten en doet niets voor je grond, maar bij de juiste dosering prima voor je planten. Het mooiste is altijd veel organische mest te gebruiken en waar nodig bijsturen met kunstmest. Kunstmest is geen chemische troep. Het zijn kalizouten, fosforzouten , en stikstofzouten, al of niet in combinatie met elkaar en al of niet in combinatie met sporenelementen en of Magnesiumzouten. 

di, 09/07/2024 - 12:46
MJM60

Kunstmest is dan wel goed voor de planten maar het trekt alle voedingsstoffen uit de grond waardoor ik weer moet gaan bemesten.

En gezien het feit dat ik groenten kweek heb ik liever organisch. De planten in pot geef ik wel een beetje kunstmest want daar eet ik niet van.

Maar terugkomend op mijn vraag wanneer gebruik ik beendermeel, zeewier en/of bloedmeel? En wanneer organische koemestkorrels?

di, 09/07/2024 - 17:32
peterplant

Wat geeft jou het idee dat kunstmest voedingsstoffen uit de grond trekt?

Velen denken dat kunstmest een of andere chemische troep is. Het zijn gewoon oplosbare zouten. Als jouw slaplant een stikstofmolecuul nodig heeft, dan maakt het die sla niet uit of die molecuul stikstof nu uit bloedmeel komt of uit een kunstmestkorrel.

Bloedmeel geeft na vertering stikstofmoleculen vrij, beendermeel geeft na vertering fosfor moleculen vrij en in zeewier zitten diverse voedingszouten.

Wanneer je wat moet gebruiken is afhankelijk van wat je planten nodig hebben.

Bladgroenten kun je wat extra bloedmeel geven, vruchtdragende gewassen wat extra beendermeel en zeewier kun je aan alles geven.

Ik zou die meststoffen gewoon aan de hele moestuin geven.

Ik ben trouwens niet voor of tegen kunstmest, het valt mij gewoon op dat velen het niet meer durven gebruiken door veel negatieve verhalen in de media waardoor allerlei rare tuinsprookjes de wereld in komen. Voor velen is het nu chemische troep wat ze niet meer durven gebruiken, maar dan is gewoon keukenzout, natriumchloride, ook chemische troep en dat durven ze dan wel te gebruiken. 

wo, 10/07/2024 - 01:38
MJM60

Ik lees overal dat je geen kunstmest moet gebruiken omdat dat wel goed is voor de plant maar niet goed is voor de bodem.

Gebruik je naast organische koemestkorrels beendermeel, zeewier of lavameel etc om te bemesten of bemest je de plant met bovenstaande zonder organische koemestkorrels?

wo, 10/07/2024 - 08:01
peterplant

Kunstmest is alleen slecht voor de bodem als je te veel gooit, net zoals keukenzout schadelijk is als je er te veel van over je eten gooit.

Je kunt echt alle soorten organische mest door elkaar heen gooien en strooien. Koemest is per definitie organisch. Organische mest is mest die van plantaardige of dierlijke afkomst is. Kunstmest is dus anorganische mest.

Bloedmeel en beendermeel is van dierlijke afkomst, koemest is eigenlijk van plantaardige afkomst, wat een koe niet kan gebruiken van de planten die ze at, komt er weer van achteren uit.

Onderwerp gesloten