Aangevroten vis
#1
zo, 12/06/2005 - 15:01
Aangevroten vis
Toen ik vanmorgen bij mijn vijver ging kijken, dreef er een vis aan de oppervlakte (dood) Zijn hele kop was eraf gebeten, er lag ook nog een stuk kieuw op (!) een lelie. Ik sta voor een raadsel, wat kan dit zijn en wat kan ik eraan doen.
Denk toch als eerste aan een reiger.Heb je de mogelijkheid om bijv. vliegertouw boven je vijver te spannen met een afstand van zo"n 30/40 cm van elkaar?
Anders zijn er diverse mogelijkheden om een reiger te mijden van je vijver,want als die er eenmaal gegeten heeft dan komt die vuilak geheid weer terug.
Ik heb een net boven mijn vijver, met mazen van 2-3 cm. En zo'n 30cm boven het wateroppervlak. En eet zo'n reiger hem niet helemaal op? Iemand anders een idee wat voor beest het is?
ik zou eerder denken dat het een kat gedaan heeft maar wat je eraan kan doen weet ik niet
Zou het ook een geelgerande watertor kunnen zijn? Ik heb geen aanleiding om dit te denken maar dat lijkt me logischer dan een kat.
een kat neemt zijn prooi mee en laat die zeker niet in de vijver liggen.
Kan ook een rat geweest zijn, heb zelf wel eens een burcht naast de vijver gehad, de vissen werden naar de ingang gesleept en de kop werd als eerste opgegeten, het lichaam van de vis was te groot om door de ingang meegenomen te worden, en bleef dus buiten liggen.
( Gelukkig heb ik ze kunnen vangen: 2 x een volwassen, 1 x een klein ratje)
Het is zeker de geelgerande watertorkever , let maar eens op hij komt regelmatig boven om adem te halen . Ze vliegen van de ene vijver naar de andere , ook hun larven zijn kwaadaardig , heb je een zonnebaarsje in de vijver ? zij lusten graag zulke larfjes succes Helene
een reiger kan onmogelijk ergens iets af bijten. Hij slikt z'n prooi in het geheel door, dus de reiger valt af.
Wel in aanmerking komen: waterschildpad, zoetwaterkreeft, rat, kat en geelgerande watertor. Dat wordt zoeken naar de oorzaak. Als het een schildpad of kreeft is: zet die dan in geen geval ergens in een sloot/vijver/de natuur want daar veroorzaken ze grote problemen (faunavervalsing).
Kreeften en schildpadden worden helaas nog wel eens als 'onschuldige' vijverdieren verkocht...
Volgens mij kan het ook door kikkervisjes komen, die schijnen ook een witte vlek achter te laten en daarna de vissen aan te vreten. Wat je daar aan kan doen, geen flauw idee! mijn vissen zijn er ook al aan vergaan. Succes!