Mijn doodzieke cactus!
#1
ma, 12/09/2005 - 16:08
Mijn doodzieke cactus!
Hallo allemaal,
mijn cactus is ziek. Ik heb 'm heel lang geleden geërfd van mijn oma en ben er behoorlijk kapot van dat ie ziek is, en vrees het ergste.
Het gaat om zo'n soort cactus (foto ben ik op een website tegengekomen).
De hele stam van de cactus zit onder een (hopjes vla kleur) aanslag, en de cactus is zacht, en lijkt op sommige plekken "leeg" te zijn. Klinkt een beetje vaag. Als je 'm aanraakt voel je de 'huid" maar niet het vruchtvlees.
Tevens is de bovenste top gaan hangen.
Heeft iemand enige notie wat ik moet doen om 'm te redden? Ben namelijk wanhopig, en bereid alles te doen om deze plant te redden!
Nadia
hallo Nadia,
ik kan best begrijpen dat deze plant een sterke emotionele waarde voor u heeft, maar ik vrees dat deze cactus(een cereusvarieteit?) op zichzelf niet meer te redden valt, maar misschien is er nog iets te redden; als één (of meerdere) van de toppen nog hard aanvoelt zou ik deze onmiddelijk afsnijden. Alleen het gedeelte bewaren waarbij de snijwonde er gezond uitziet( de grootte van de stek doet er weinig toe) Een tijdje laten rusten totdat het snijvlak goed opgedroogd is, en dan deze stekken laten bewortelen in een mengsel van stekgrond, zand en fijn grind.
Hopelijk kun je zo toch nog verder met deze plant.
veel succes,
Paul
De plant lijkt mijn Cereus peruvianus 'Monstruosus'. Maar dat was niet je vraag. Helemaal akkoord, snij de toppen af.
Een naar mijn mening belangrijkere vraag is wat de oorzaak van de ziekte is? Hij lijkt me rot te zijn. Wortelrot wordt meestal veroorzaakt door te veel water. Een keertje per week een weinig water is goed, een keer per twee weken beter. Respecteer de winterrust. Ik geef mijn C. peruvianus 1 keer per 3 weken in een schoteltje (!) water.
alhoewel ik akkoord ga met de vooropgestelde chirugische ingrepen ben ik het helemaal niet eens met het systeem van "af en toe een klutske water" .
Cactussen en Vetplanten hebben (meestal) nood aan een deugdelijke watergift gevolgd door een droge periode. Dwz men moet ze uitplanten in een goed doorlatend grondmengsel met veel grof (steen)materiaal en dan regelmatig krachtig gieten en daarna goed laten drogen. Het uitplanten in gewone "potgrond" (meestal vrijwel zuivere turf) met af en toe een klutske water is dansen op het slappe koord. Als het effe fout loopt met het weer na het "gieten" gaat het meteen grondig fout, kleffe natte grond of in het andere uiterste kompleet opgedroogde verklonterde turf die totaal geen vocht meer opneemt. Ik heb helaas tientallen cactussen in zulke doodstrijd gezien staande in kompleet uitgedroogde turf met nauwelijks nog grond eraan. oa een E grusonii die al 10 jaar of zo "woestijnplant" moest spelen en die na een jaartje bij mij in de serre gewoon dubbel zo groot was .. de sukkelaar :-) hij stond dan ook omgepot in bijna zuivere stenen maar kreeg om de paar dagen een echte douche .. en lachen dat ie deed :-) de eigenaar herkende 'm niet meer :-)
mvg
Willy
Hallo allemaal,
allereerst wil ik jullie bedanken voor jullie suggesties en betrokkenheid. Inmiddels ben ik een stuk wijzer geworden op het gebied van cactussen (of moet ik zeggen cacteeën?)
Het stekken was om te beginnen geen optie; de vertakkingen waren namelijk erg slap en hingen.
Ik heb echter wel het risico genomen, om de plant met pot in een diep bord met water te zetten, en dit slurpt ie, na een uurtje of wat, op. De plant is daardoor een stuk steviger geworden. Is het het raadzaam om de plant na drie dagen op dezelfde wijze te bewateren?
Bedankt voor jullie aandacht!
Grote GROET,
Nadia
Persoonlijk vind ik om de 3 dagen een beetje veel. Om de week een beetje of om de 2 weken relatief(!) veel, zou ik aanraden.