nieuwbouwtuin: diepfrezen en groenbemester

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 03/03/2006 - 12:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

nieuwbouwtuin: diepfrezen en groenbemester

Hallo,

Begin mei kunnen we aan de aanleg van onze tuin beginnen. We bouwen op een leemgrond met een groot aandeel klei. De grond is compleet toegereden door de kranen en bulldozers.
Ik heb al gelezen dat we best de grond diepfrezen en dan een laag compost over het hele boeltje gooien en weer infrezen.
Concreet zitten we met volgende vragen:
1: mogen we het huidige zompige weiland gewoon aanvallen met de diepfrees? of moeten die graszoden afgehaald en weggevoerd worden?
2: moet er nog onkruidverdelger gespoten worden, en wanneer dan?
3: hoe diep freest een diepfrees? hoe raken we wijs uit alle soorten frezen die je kan huren?
4: als we de hele grondbewerking gedaan hebben, dan zitten we vermoedelijk al aan eind juni, kunnen we dan nog lupines zaaien als groenbemester?
5: zaaien die groenbemesters zich niet uit zodat je jaren nadien mag wieden?
6: moeten we de groenbemester gedurende de winter daarop laten staan en kapotvriezen, of mogen we die begin september omspitten om daarna t gazon en de borders aan te leggen?

veel vragen, k weet het, maar we willen t graag meteen goed aanpakken, want eens de tuin er ligt is het niet zo eenvoudig meer om fouten recht te zetten he.

groetjes, Nathalie

za, 04/03/2006 - 13:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Nathalie,

Wanneer het gras weer groeit, eerst het gras met onkruidverdelger doodspuiten (roundup tegen grassen). Na een 2-tal weken kun je gaan diepfresen of omspitten door een minigraver. Laat dit door een hovenier of loonbedrijf doen, daar kun je niet zelf voor huren of werken. Dit geld ook voor de onkruidverdelger. Zij zijn de profs en weten welke middelen hoeveel.
Je kunt dus eind april, begin mei beginnen met zaaien. De meeste groenbemesters zijn eenjarigen, maar je kunt wel verwachten dat ze volgend jaar weer aanwezig kunnen zijn. Het zijn geen agressieve groeiers, je kunt ze makkelijk wegschoffelen.

Werk de compost niet te diep onder want, compost moet kunnen verteren. Op 25 cm diepte verteert de compost niet goed. Werk compost door de bovenlaag heen. Hebben de meeste planten ook het meest profijt van.

Dus, vraag hulp van een hovenier of loonwerker, zij zijn de expert.

succes ermee,

V. van der Linden

https://tinyurl.com/y2gbl7mm

za, 04/03/2006 - 16:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als de grond door genoemde werktuigen is vastgereden dan maak je met een freesmachine niets klaar, die komt er niet doorheen en ook niet diep genoeg, zodat je altijd last zult hebben van die vaste gesloten onderlaag.
Bij een pas nieuw gebouwd huis aan de overkant bij ons was de grond eveneens door kranen en graafwerktuigen vast gereden en als laatste is de grond door een graafmachine wel 60 cm diep losgehaald en geegaliseerd, waarbij de bovenlaag zoveel mogelijk boven is gehouden. Eigenlijk is dat de enige goeie manier.
Dat gras is van later zorg, dat kan je altijd nog vernietigen.
Een groenbemester zaai je in de zomer tot vroeg in de herfst en laat die dan in de winter op het land, waarna het land dan niet meer wordt gespit om het bodemleven in stand te houden. Het plat op de grond gevroren dode groen is de bescherming van je grond en daartussen kun je in het voorjaar planten en zaaien. De groenbemester verdwijnt vanzelf. Zo krijg je een gezonde tuin.
Wil je de nu komende tijd al bomen of struiken gaan planten, dan kan dat, maar ik zou eerst de grond diep laten losmaken. Je mag daarna ook een gazon gaan aanleggen en borders uitzetten en dan mag je die groenbemester zelfs vergeten. Maar doorbreek in ieder geval die vastgereden onderlaag.
Een groenbemester is eigenlijk niet voor een siertuin bedoeld. Dat is meer voor een moestuin waarop biologisch wordt geteeld en die voor de herfst grotendeels dan al braak zou liggen. Een groenbemester is dan gedurende de winter de beschermer van de grond, die dan in het voorjaar ook niet meer wordt gespit.
Succes, Frans.

ma, 06/03/2006 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Nathalie,

ik ben het gedeeltelijk met voorgaande berichten eens. Maar wil hier wel graag het volgende over opmerken. Als je echt op leem zit heeft al dit werk geen zin als je de leemlaag niet breekt! Als je niet uitkijkt en alleen het bovenste laagje los maakt creëer je een soort van badkuip! Bij veel regen zal de bovenlaag verzadigd raken doordat het water aan de onderkant (vastgereden leemlaag) niet weg kan! Dit is perfect voor een natuurlijke vijver (zonder folie) maar funest voor je border, grasveld en bomen. Wij hebben ook dat probleem gehad. En hebben samen met de buren grintpalen gezet (zand zat te diep). Je maakt dan met een grote palenboor gaten in de grond tot je op het zand komt en vult deze gaten met grint en grof zand. Tot op heden heb ik en mijn buren hier geen wateroverlast gehad dit ondanks het feit dat we muren als afscheiding hebben gezet. Een andere buurman (type weet alles beter) heeft drainage op 50 cm diepte gelegd en is de hele winter al in zijn tuin aan het graven om de vorming van een natuurlijke (ongewenste) vijver te voorkomen! Dus mijn advies is dan ook breek die leemlaag als je de mogelijkheid hebt met een kraan of iets dergelijks en bespaar jezelf een hoop ellende in de toekomst!

Succes MiB

di, 07/03/2006 - 21:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo
het lijkt mij dat u de grond moet laten spttten tot een diepte van minnimaal 60 met kraan en tegelijker tijd op hoogte laten brengen.
met frzen worde de grond te fijn vermalen in de ondergrond en als het tegen zit met veel buinen word het modderpoel wat dan ook weer dicht slaat.
met het sitten ben u alle zoden ook kwijd, deze worden dan diep onder gespit
groet van groen is leven

vr, 19/05/2006 - 10:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo, ik zit met precies hetzelfde probleem! 2 jaar geleden hebben we bij het aanleggen van de tuin ook een strook graszoden gelegd en daar was een jaar later helemaal niks meer van over door al het water wat er op bleef staan!
Nu heb ik deze strook zo'n 10 a 15 cm. afgegraven (dieper kom ik niet) en dan was het plan om wat gaten te boren en die vol te storten met grint. Na wat advies heb ik toch besloten het om te laten spitten door een graafmachine om door de dikke laag heen te komen. Zou het nut hebben om daarna toch ook nog gaten te boren voor de zekerheid? Wordt vervolgd.

vr, 19/05/2006 - 13:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Maurice, je hebt die strook nu afgegraven en dieper kom je niet.
Waardoor kom je niet dieper? Is dat beton of vastgereden zware klei?
Als het klei is dan is het goed evenals vorige adviezen, om het flink diep te laten omgraven met een graafmachine. Volgens mij is dan je probleem voorbij. En ik zou zeker niet beginnen met het boren van gaten die je weer volstort met grind omdat je niet weet of daar onderin wel een mogelijkheid tot waterafvoer is. Dat zou een onnatuurlijke toestand worden die hoogstwaarschijnlijk toch ook niet zou voldoen. Met een graafmachien lekker diep losmaken, dat is de oplossing.

vr, 19/05/2006 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mbt de optie: de bovengrond van de tuin laten opgraven mbv een graafmachine.

opmerking: Dan verandert er in weze niet veel. Dezelfde grond gaat terug en na verloop van tijd zal deze wederom verdicht raken. Wellicht niet zo verdicht als door het bouwverkeer, maar toch.

Wellicht een optie:
grond afgraven en vervangen door een zandige grondlaag. Hierin een drainage leggen op bijvoorbeeld een leemlaag of kleilaag en deze aansluiten op riool en/of watergang. De zandige grondlaag zal het water uit de tuin (gedeeltelijk) opvangen en vervolgens zorgt de drain voor afwatering. In geval van een terras kun je de drain wellicht hieronder leggen in het straatzand.
De drainage zal enkel z´n werk doen in geval van wateroverlast (drain ligt immers op circa 30 a 40 cm minus maaiveld) en verdroogt de tuin niet.

Overigens wordt m´n huis in de omgeving van Utrecht (NL) binnenkort opgeleverd. Na inpandig klussen zal de tuin ook aan de beurt komen. Ik heb enkel zware klei in de tuin en loop dus ook tegen het genoemde probleem.

Overige tips hoor ik graag....

Onderwerp gesloten