Aristolochia durior - Pijpbloem

De nederlandse naam is Pijpbloem, familie van de Aristolochiaceaeinfo-icon. De bloemkleur is purperbruin en de bloeitijd is van ca. juni. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze heester is ca. 500 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. Klimplant, heeft een opvallende bladkleur. Is goed verkrijgbaar.

Voor aanplant langs rivieren en laaggelegen gebieden met een wisselende grondwaterstand 4. Houdt van een vochthoudende, voedselrijke bodem die slechts heel kort onder mag lopen. Daarnaast heeft ze een voorkeur voor de wat zwaardere grondsoorten met een neutrale tot basische zuurgraad (pH = 7 - 8). Verlangt een plekje in de halfschaduw, waar het 's zomers niet te warm wordt Deze plant is goed te combineren met 'bosrand' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Grond vochtigheid: 
vochthoudend
Grond voeding: 
voedselrijk
Grond zuurgraad: 
neutraal

Geschikt voor een niet te droge plaats.

Plant vorstbestendigheid: 
-20°C

Aristolochiainfo-icon (Duitse pijp)

Deze slingerplant heeft geen snoei nodig, maar als ze te groot wordt voor de toegestane ruimte mogen we haar wel snoeien. Aan het eind van de winter verwijderen we dan overtollige scheuten en te lange scheuten korten we in. Deze snoei is eenvoudiger als we de plant vanaf de aanplant al goed leiden. We kunnen dan nu alle te ver uitstekende twijgen verwijderen tot hun punt van oorsprong zonder dat we in een wirwar van takken en twijgen verstrikt raken.

Heeft u een vraag over de Aristolochia durior, of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.