Buxus sempervirens - Palmboompje

De nederlandse naam is Palmboompje, familie van de Buxaceaeinfo-icon. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 30 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Heeft een decoratieve vorm. Is ruim verkrijgbaar.

Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem. Heeft een voorkeur voor neutrale tot basische grond (ph = 7 - 9). Verlangt een plekje in de zon of halfschaduw. Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Deze planten hebben een hoge behoefte aan stikstof en het is met name belangrijk dat er een goede groene groei gestimuleerd wordt. Hierbij is tevens een redelijk hoog gehalte aan kalium nodig zodat de grote hoeveelheid van stikstof niet zal leiden tot verbrandingsverschijnselen dan wel gebrekverschijnselen. De stressbestendigheid van de plant neemt tevens toe door een redelijke hoeveelheid Kalium. Advies samenstelling: N5+P2 +K4 tot maximaal N9+P5+K7

Grond vochtigheid: 
droog
Grond voeding: 
matig voedselrijk
Grond zuurgraad: 
neutraal tot basisch

Te gebruiken zonder specifieke eisen aan hun standplaats.

Plant vorstbestendigheid: 
-25°C

Buxusinfo-icon (palmboompje)

De buxus is een zeer veelzijdige heester. Ook qua snoei zijn er dus veel mogelijkheden. Als solitair hoeven we haar niet of nauwelijks te knippen. Als strakke haag knippen we haar meestal tweemaal per jaar. De eerste keer eind mei of begin juni en de tweede keer in augustus tot uiterlijk begin september.

Vormsnoei (blokken, bollen, kippen e.d.) vereist meestal meer knipbeurten per jaar. Buxus kan dan vanaf half april gsnoeid worden tot uiterlijk half september. We kunnen buxus het beste snoeien op een bewolkte dag of wachten tot de plant in de schaduw staat.

Snoeien met de zon erbij zorgt voor verbranding van het doorgeknipte blad. De bruine randen die daar het gevolg van zijn leveren geen mooi plaatje op in de tuin. Als de zon onverwacht toch nog op de buxus gaat schijnen, kunnen we de haag het beste de rest van de dag afdekken met ondoorzichtig materiaal dat niet van kunststof is gemaakt.

Als uw buxus er om wat voor reden dan ook niet meer uitziet, kunt u haar tot vlak boven de grond terugzetten. Als u dat in een keer doet groeit ze echter meestal wat `slordig' uit. Het is dan ook beter om haar in etappes terug te snoeien, waarbij u haar steeds halveert. Ze groeit dan evenwichtiger terug.

De eerste keer terugzetten in april, de tweede keer terugzetten in augustus.

Buxusinfo-icon sempervirens

Alle delen bij inname, sap bij aanraken.

Symptomen kolieken, buikloop, braken, huidontsteking

Heeft u een vraag over de Buxus sempervirens, of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.