Erica arborea 'Alpina' - Boomheide

De nederlandse naam is Boomheide, familie van de Ericaceaeinfo-icon. De bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 150 cm. Verdraagt een temperatuur tot -15 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 58 cm. (1-3 st. per m2.) Is goed verkrijgbaar.

Zoals bijvoorbeeld beschutte (dak)tuinen op het zuiden en dicht bij bebouwing. Deze plant wenst een matig voedselrijke, droge tot vochthoudende, zandige bodem met een zure tot neutrale zuurgraad (pH = 4.5 - 7). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met 'open plaats' en 'borderplanten', zolang die er niet te dicht op staan.

Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Grond vochtigheid: 
droog
Grond voeding: 
voedselrijk
Grond zuurgraad: 
zuur tot neutraal

Geschikt voor een warme plaats.

Plant vorstbestendigheid: 
-15°C

Ericainfo-icon (dopheide)

Heide snoeien we na de bloei. We knippen haar dan kort terug net als bij Callunainfo-icon. De bloeitijden van de verschillende heidesoorten lopen echter sterk uiteen. Van de aanwezige soorten hangt dus af wanneer we in het voorjaar, de zomer en/of het najaar snoeien. Snoei niet te diep, want ook Erica loopt op het oude hout niet al te goed uit. Ook geldt dat we niet tussen Erica schoffelen, want dan snijden we veel van de oppervlakkige wortels door.

Erica arborea en Erica carnea hoeven we niet te snoeien.

Heeft u een vraag over de Erica arborea 'Alpina', of wilt u de informatie op deze pagina aanvullen met tips of een mooie foto, klik dan op onderstaande knop.