Acanthus mollis 'Latifolius'
#1
wo, 06/08/2014 - 18:39
Acanthus mollis 'Latifolius'
Ik wil graag weten of de Acanthus (mollis, hung. of spinosus) giftig is. Ik hoorde dat onlangs. Is het wellicht zo dat de 'verwarring' met de wilde, witte berenklauw, die voor sommige mensen 'giftige' bladeren (allergie) heeft, de reden is voor die veronderstelling?
Acanthus heeft geen enkele overeenkomst met Heracleum.
De naam berenklauw geeft verwarring.
Reuzenberenklauw en Gewone berenklauw bevatten furocoumarinen.
Hierdoor kan fototoxiciteit onstaan.
https://tinyurl.com/y4xkr9ps
De naam 'berenklauw' zorgt inderdaad voor onnodige verwarring. Acanthus heeft geen Nederlandse naam en dit hoeft ook niet want acanthus heeft een redelijke bekendheid (onder meer door de bouwkunde). Waarom op de website van De Tuinen van Appeltern 'bereklauw' als de Nederlandse naam voor Acanthus wordt gegeven is mij een groot raadsel.
In Engelstalige landen wordt Acanthus 'bear's breeches' genoemd. Dit is te vertalen als 'de korte broek van de beer'. Dus toch weer die beer ...
Gegroet, de tuinprins
van de site van Volkoomen: '....
Het Latijnse Acanthus is afgeleid van het Griekse akanthos, ake: een doorn, anthos: een bloem. Of zoals andere zeggen, van de jongeling Acanthus waarvan de dichters beuzelen dat hij in de bloem van deze plant zou vervormd zou zijn . Duitse Akanthus, Franse acanthe.
Dodonaeus (b) ‘Sommige noemen dat Branca ursina (hoewel dat het Spondylium van andere zo genoemd wordt dat we elders met naam van Duitse berenklauw beschrijven, Heracleum) in het Italiaans acantho en branca orsina en daarna noemen sommige het hier te lande ook beeren-klauw, in het Spaans yerva gigante. In Duitsland heet het Welsch Berenklaw’.
Middeleeuwse naam is in Latijn branca ursina: berenklauw, de bloem heeft de vorm van een berenklauw, Duitse Stachelbarenklau, Walsche Barenklau: buitenlandse berenklauw, Franse branche, branc-ursine en pied d'ours, in Italiaans brancorsina, de Engelse brook-ursine en bear's breech. Breech in de betekenis van de rugzijde, de romp die gesuggereerd wordt door het bloemblad. Boheems akant.......'
Dit is een erg interessante site, met ontzettend veel informatie over o.a. plantengeslachten, hun herkomst, oude gebruiken etc..
Voldoende antwoorden Hester?