Acer

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 24/06/2012 - 11:38
patricia_1972

Acer

Op dit moment ben ik me een beetje aan het orienteren wat voor kleine boom of
grote struik ik in de tuin kan zetten. Een kleine Acerinfo-icon is een optie (~ 3m) .
Heeft
iemand tips/ ideeen over een kleine acer soort die niet te breed uitgroeit en
een beetje open is? Het is een kleine tuin waar hij in moet komen te staan.

Gr. Patricia

zo, 24/06/2012 - 14:11
RdB

3m is natuurlijk uiterst klein voor een boom, de enige optie is een knot boom. Daar kun je een bolesdoorn voor nemen maar er is wel meer keus. Voorbeelden zijn bolacacia en ditto catalpainfo-icon. Al vind ik ze alledrie wel wat afgezaagd (sic). Veel nieuwbouwwijken, waar geen ruimte meer is voor een echte boom, zijn er vol mee gezet. Als je even zoekt zul je ook wel originelere bomen vinden.

Ruud

zo, 24/06/2012 - 15:42
patricia_1972

Hallo Ruud,

De door jou aangegeven bomen vind ik niet zo heel erg mooi (maar jijzelf ook
al niet zo geloof ik :-)).
Ben een beetje op internet aan het snuffelen en volgens mij moet deze ook wel
kunnen: Acerinfo-icon palmatum 'Shishagashira'. Of iets in die trend.

Of Acer palmatum 'Beni shichi henge'

zo, 24/06/2012 - 15:50
Draco

Breng eens een bezoek aan Aceretum Esveld in Boskoop. Dat geeft een idee van de mogelijkheden met Japanse esdoorns. Soorten die niet hoger worden dan 3 m groeien traag of in de breedte. Om dan met een flink formaat te starten is kostbaar. Japanse esdoorns kunnen goed gesnoeid worden. Ik doe dit bij voorkeur na de bladval, omdat zomersnoei de sierlijkheid niet ten goede komt.

ma, 25/06/2012 - 00:25
patricia_1972

Hallo Draco,

Dat ga ik zeker eens doen naar Esveld (ik was al op hun site aan het
rondkijken). Ze hebben er genoeg (te veel eigenlijk :-)).
Bedankt voor de snoei tip.

Groetjes

ma, 25/06/2012 - 13:28
WiPe

Esdoorns, ook Japanse esdoorns, zijn gevoelig aan bloeden als je ze in de winter snoeit.
Er bestaan zeer veel verschillende groeivormen binnen het assortiment aan Japanse esdoorns. In principe is het dus zeer goed mogelijk om een variëteit te kiezen die aan je wensen voldoet wat betreft grootte en vorm zodat je ze in principe niet zou moeten snoeien.

ma, 25/06/2012 - 14:47
Draco

Ik snoei voornamelijk het nieuwe schot terug en doe dit begin december als de planten goed in rust zijn. Het risico op bloeden is al aanwezig vanaf de jaarwisseling. Storende takstompen snoei ik aan het begin van de zomer met een (bonsai) krombekschaar of fijne zaag, zodat de incidentele wondvlakken mooi kunnen overgroeien. Overigens snoei ik zo min mogelijk en alleen om de vorm te reguleren. De noodzaak hiertoe verschilt sterk per variëteit.

ma, 25/06/2012 - 16:29
WiPe

Het risico op bloeden ontstaat al vanaf het blad gevallen is. Als je snoeit in de winter kan de boom in het voorjaar gaan bloeden. Bloeden begint niet altijd net na het snoeien.

Maar daar staat tegenover dat de kans op bloeden erg klein is als je alleen het nieuwe schot inkort. Je had in je vorige reactie niet verteld op welke manier je de esdoorns bijsnoeit. En dat maakt toch wel een wereld van verschil.

Stompen kun je best niet inkorten tot in het levende hout.

ma, 25/06/2012 - 18:07
Draco

Over snoeien kunnen we beter een aparte 'boom' opzetten, Wipe. Alhoewel stompen laten staan de gangbare opvatting van boomverzorging betreft, vind ik het niet fraai bij Acers en andere kleine boomsoorten. Ik prefereer het om aan bonsai verwante technieken toe te passen. Als het goed gaat overgroeien de snoeiplekken volledig. (zie voorbeeld Acerinfo-icon 'Trompenburg').

groet

Acer
ma, 25/06/2012 - 18:50
WiPe

Je vergist je als je stelt dat het in de boomverzorging gangbaar is om stompen te laten staan. Het is in de boomverzorging gangbaar om de takkraag te respecteren. De takkraag is de verdikking aan de basis van de tak die zowel weefsel van de tak als van de stam (of de hoofdtak) bevat.

Snoeien in de takkraag betekent dat de boom moet afgrendelen in de stam. Dat impliceert dus dat de snoeiwonde dieper zal inrotten.

Afgrendelen en overgroeien zijn twee aparte processen die onafhankelijk van mekaar verlopen. Afgrendelen is het inwendig afsluiten van een snoeiwonde; overgroeien is het uitwendig dichtgroeien. Aangezien die twee onafhankelijk van mekaar verlopen kan een snoeiwonde dus sterk inrotten en toch goed overgroeien, en omgekeerd. Dat kan betekenen dat een snoeiwonde goed overgroeid is maar dat de tak erg breukgevoelig is omdat de snoeiwonde inwendig sterk ingerot is.

di, 26/06/2012 - 00:11
Draco

Een duidelijk verhaal Wipe, de term takkraag kende ik niet, maar de uitleg is helder. Ik beperk me bij voorkeur tot kleine ingrepen. Als er incidenteel een dikkere tak moet worden afgezaagd, doe ik dat volgens de regels met een vlakke zaagsnede en spaar daarbij de 'takkraag'. Acers behoeven vrijwel niet te worden gesnoeid. Voornaamste probleem van dit geslacht is de gevoeligheid voor verwelkingsziekte met (tak)sterfte tot gevolg.

di, 26/06/2012 - 10:08
WiPe

Daar kan ik me helemaal in vinden, vooral de opmerking dat Acers, en meer specifiek de Japanse esdoorns, vrijwel niet moeten gesnoeid worden.

Wat die kleine takken betreft: hoe kleiner de tak die je snoeit, hoe gemakkelijker de boom die snoeiwonde kan afgrendelen, en hoe kleiner de kans op inrotting. Als je meer wil weten over die afgrendeling kun je eens gaan zoeken op CODIT (Compartimantalisation of Decay in Trees), theorie die gepubliceerd is door A.L. Shigo

Onderwerp gesloten