Acer bruin
#1
za, 12/09/2009 - 19:54
Acer bruin
Ik heb sinds juni een Acer palmatum 'Dissectum Garnet' in mijn tuin staan.
Deze krijgt steeds meer dode bladpunten, waardoor de struik er niet mooi meer uitziet.
Weet iemand waar dit aan kan liggen?
Mijn theorie is het zonnige en vooral droge weer van de afgelopen zomer waardoor de bladpunten zijn ingedroogd.
De struik krijgt vanaf een uur of 1 zon.
B.v.d.
Je theorie klopt, met daarbij de wetenschap dat de plant nog niet voldoende doorgeworteld is om zelf water te zoeken. Reken gewoon op een vroege herfst. Volgend jaar zal er weer meer groei in zitten.
De Acer palmatum (Japanse esdoorn) 'krijgt van een uur of 1 zon', hij staat toch niet op het zuiden hoop ik.
Japanse esdoorns verlangen halfschaduw, vooral de 'Dissectum' is zeer vatbaar voor zonnebrand, gevolgen kunnen op den duur kale takken zijn.
Dus zorg dat hij ietwat beschat staat tegen de zon.
Maar zie ook wat Greenconnection al aangaf.
Hij staat in een tuin op het noorden, voor een viburnum, die de zon tegenhoudt tot een uur of 1. Daarna heeft de Acer zon totdat deze ondergaat.
Maar ik ben wel benieuwd wat u onder halfschaduw verstaat; de gehele dag gefilterd licht (door bijvoorbeeld een berk) of de halve dag zon en een halve dag schaduw.
Bedankt voor de reacties, ik hoop dat hij volgend jaar mooi blijft, anders verplaats ik hem.
De gevoeligheid van Japanse esdoorns voor 'zonnebrand' hangt vooral samen met de vochtigheidsgraad van de grond. Acers hebben een oppervlakkig wortelstelsel en zijn daardoor gevoelig voor periodes van droogte. Hier staan een groene dissectum en een rosewitte reticulatum (geaderde) cultivar langs de rand van de vijver in de volle zon (ZW). De bladeren blijven in prima conditie. Andere cultivars die op drogere plekken staan, zijn in de loop van de zomer hun blad deels al kwijtgeraakt. Een enkeling loopt nu weer uit. De bladschade bij de acers is dit jaar meer dan andere jaren. Augustus was hier na een relatief nat begin van de zomer droog en zonnig. Misschien is het beter om deze heester dan wat vaker te begieten. Bij Esveld staan de de Acers de hele dag in de zon, maar het is daar in Boskoop zo nat dat er zelfs drainage nodig is.
Ik heb bij de eerste verschijnselen van bladschade, de planten extra water gegeven. de verdroging is daarna in alle gevallen tot stilstand gebracht.
Groet,
Draco
Met halfschaduw wordt maximaal vier uur zon bedoeld, maar ik bedoelde in dit geval inderdaad gefilterd licht.
Maar de informatie van Draco vind ik ook erg interessant.
Helemaal top!
Deze informatie ga ik in mijn achterhoofd houden volgend seizoen.
Bedankt allemaal!
@Draco: je schrijft: Augustus was hier na een relatief nat begin van de zomer droog en zonnig. Zo zie je wat voor invloed de woonplaats nog heeft: hier (omgeving Deventer)was het voorjaar extreem droog!
Ruud
Dat probleem heb ik ook met japanse acer.
Zou deze toch nog terug uitschieten volgend jaar of is hij daardoor helemaal verbrand?
Mvg Bert
Nee, ga er in eerste instantie vanuit dat het volgend jaar gewoon weer goed komt, maar dan wel deze situatie proberen te voorkomen, want deze problemen krijgen een cumulatief effect.
@Ruud. Sinds 15 mei heb ik hier 387 mm neerslag geregistreerd (Oostelijk Flevoland). De tussenstand op 25 juli was 255 mm. Afgezien van de vorige week, toen er in een korte periode zo'n 50 mm viel, bedroeg de neerslag in augustus tijdens buitjes doorgaans
@Draco
Met verbazing lees ik uw reactie dat je deze zomer bepaald niet droog kan noem.
Maar zelf ervaar ik deze zomer als behoorlijk droog en kom dan ook de gevolgen hiervan tegen in vele tuinen.
Weerinstituten etc. spreken van d
Gemiddeld ontvangt ons land circa 700 mm neerslag per jaar. Het meeste valt in de herfst en wintermaanden. 's Zomers zijn er grote lokale verschillen. Ik ervaar augustus dit jaar als relatief droog, maar de gemeten waarden met mijn weerstation spreken een andere taal voor de voorafgaande periode.
In 4 maanden 387 mm neerslag is bepaald niet droog te noemen. In dat opzicht ervaar ik deze zomer als bijzonder groeizaam en in dat opzicht vergelijkbaar met de twee voorafgaande jaren. Een andere kwestie is dat verlaging van de grondwaterstand ten behoeve van de landbouw, het probleem van watergebrek in de zomer heeft verergerd. In het voorjaar wordt de grondwaterstand systematisch verlaagd en 's zomers wordt dat effect versterkt door irrigatie. Met name op de zandgronden zijn de meeste planten in particuliere tuinen daardoor geheel afhankelijk geworden van de directe neerslag. Hier op de zeeklei is dat niet een acuut probleem, al is ook hier op -3,5 m NAP het grondwater ver te zoeken.
Groet,
Draco
Bedankt voor uw uitleg!