Acer negundo 'Variegatum'
#1
vr, 05/08/2011 - 00:36
Acer negundo 'Variegatum'
Wij hebben al een jaar of vijftien een acer negundo variegatum in onze tuin. Ze wordt altijd in het voorjaar gesnoeid. Ons probleem is dat ze de hele zomer zoveel blad verliest. Dus niet alleen in het najaar. Het blad ziet er ook niet gezond uit. Een beetje witachtig uitgeslagen (schimmel?)Ook wat opgekruld. Verdroogde indruk. Vooral het afvallen van het blad is irritant. Wie geeft ons de oplossing voor dit probleem? We zouden daar heel blij mee zijn. Iemand heeft ons bitterzout aangeraden, heeft iemand dit geprobeerd?
Fam. Versluis
Bij snoei in het voorjaar heeft Acer de eigenschap te bloeden. Daarom kun je Acers beter in najaar snoeien. Of dit het probleem veroorzaakt betwijfel ik. De verdroging en vervorming van de bladeren kunnen een gevolg zijn van het droge zonnige voorjaar. Onze Japanse esdoorns op de meest zonnige lokaties staan er momenteel ook niet florisant bij met hun deels verdroogde bladeren. Lichtgekleurde en bonte Acers zijn vaak gevoeliger voor bladverbranding dan de donkerkleurige variëteiten. Verder is het zaak om tijdens periodes van langdurige droogte zoals dit voorjaar extra water te geven. Acer wortelt vrij oppervlakkig en kan daardoor watergebrek krijgen.
Beste snoeiperiode voor esdoorns is juni/juli. De wonden sluiten zich dan snel af en vormen daardoor minder een invalsbron voor schimmels.
Acer negundo 'Variegatum' (of is het misschien de soort 'Flamingo'?) is gevoelig voor verbranding. Hierdoor kunnen de bladeren soms voortijdig afvallen. Een andere mogelijkheid is dat de plant last last heeft van een flinke meeldauw aantasting. Meeldauw ontstaat vaak door stress (te droog, te nat). Bij droogte is het raadzaam extra water te geven.
Gegroet, de tuinprins
Ik maak onderscheid tussen grove snoei, waarbij grotere takken worden verwijderd en lichte snoei. Het eerste kan inderdaad beter zoals tuinprins hier stelt in de zomer plaatsvinden. Voor de lichte vormsnoei aan de periferie vind ik het najaar geschikter. De nieuwgevormde twijgen worden dan ingekort op ruime afstand van de bladknoppen die behouden moeten blijven. De afgeknipte uiteinden drogen in en kunnen desgewenst in de loop van de volgende zomer worden weggeknipt of gebroken. Je kunt hiermee tevens de groeirichting in het voorjaar bepalen. Met deze najaarssnoei verwijder je ook het tweede lot dat doorgaans minder is afgerijpt. Zomersnoei stimuleert juist de herstelgroei. Dat is prima voor de wonden bij grote snoeivlakken na het verwijderen van dikkere takken, maar volgens mij minder geschikt voor de perifere vormsnoei.
groet,
Draco
Toch een opmerking wat dat snoeien betreft: als je dikke takken gaat snoeien, snoei je in het kernhout. Kernhout kan niet afgrendelen en zal dus maximaal inrotten. Dat kan interessant zijn wanneer je er voor wil zorgen dat je bomen om ecologische redenen gaan inrotten(bijvoorbeeld bij natuurbeheer. Bij het onderhouden van de bomen in de tuin is inrotten iets wat je best kan vermijden.
Het wegsnoeien van dikke takken is op geen enkel moment van het jaar aangewezen.
En een tweede opmerking: zomersnoei zorgt er voor dat de snoeiwondes intern afgegrendeld worden. Herstelgroei gaat over de sterk groeiende scheuten die gevormd worden uit de slapende ogen, de adventiefknoppen. Die worden vooral gestimuleerd bij snoei in de winter en niet in de zomer.
Zomersnoei zorgt dus voor een actieve afgrendeling, wintersnoei voor herstelgroei.
Dank u voor de reacties. We zijn weer wat wijzer geworden wat betreft de snoei. Zou het veelvuldig vallen van het blad hiermee te maken kunnen hebben? We gaan de boom ook meer water geven in droge periodes. Er staat een grote hortensia bij die ook het nodige vocht zal onttrekken denk ik.
Fam Versluis
Het is zeer moeilijk om een sluitend verband tussen het snoeien en het vallen van dat blad te geven.
Feit is evenwel dat Acer negundo niet goed verdraagt om drastisch ingekort te worden, zeker niet in het voorjaar, oa wegens 'bloeden'. Het snoeien van eenjarige twijgen is daarentegen weer minder lastig voor de boom omdat die veel makkelijker afgegrendeld kunnen worden en sneller overgroeien.
Blijkbaar heeft de plant last van meeldauw, wat op zich niet abnormaal is bij Acer negundo. De kans bestaat dat de boom verzwakt is door het jaarlijks snoeien en daardoor gevoeliger is voor dit soort aantastingen.