Afgraven Klei grond
#1
wo, 01/03/2006 - 09:27
Afgraven Klei grond
Om meer plezier te hebben van mijn kleine groente tuintje (1 x 2 meter) wil ik de klei grond afgraven en er gewone grond in gooien. Ik heb de volgende vragen:
- hoe diep moet je afgraven
- moet je eerst zeil leggen voordat je nieuwe grond er in gooit
- hoe werkt het met de afwatering
Alvast bedankt voor de antwoorden
Marijke, ik zit met mijn vrouw in een bejaardenwoning en in de kleine tuin die erbij is heb ik een strookje van 2,5 x 0,5 meter en dat is Betuwse klei. Kleigrond is goede grond en ik weet niet wat jij bedoelt met 'gewone' grond. Juist omdat je het je groentetuintje noemt zou je blij moeten zijn met die klei. Om hem wat gemakkelijker te kunnen bewerken kan je in het voorjaar wat beendermeel door het bovenlaagje werken en ook compost is goed en om je groenten te laten groeien gebruik je gedroogde koemest of je maakt een giertje van mest wat je rondom je planten giet. De wortels vinden hun weg toch wel.
Mijn vraag is: waarom wil je het eigenlijk doen, want ik vind het geen goed idee. Tenzij het smerige grond is. En wat voor groente wil je gaan telen?
Op mijn strookje grond staat de knoflook al tien centimeter hoog.
Het regenwater moet gewoon in de grond kunnen zakken, dus geen zeil in de grond werken, dan kan bij veel regen het water helemaal niet weg en wordt het een moerasje.
Ik ben benieuwd naar je plannen, Frans
In Zeeland heb je veel akkerbouw en dit is bijna allemaal kleigrond. Honderden vierkante kilometers worden gebruikt voor aardappels, bieten en van alles en nog wat. Je zou zeggen dat klei dus een goede ondergrond is voor je groente tuin.
Je moet alleen zorgen voor goede drainage. Dus dat betekent dat je moet voorkomen dat in tijden van droogte er één grote koek ontstaat. Veel schoffelen en wieden in droge tijden, dan komt het goed. Klei bevat veel voedingsstoffen voor de planten en is dus uitstekend geschikt.
Gewoon een laag compost (vaak gratis af te halen bij de gemeente) er over heen , en omspitten. De volgende keer gaat het spitten veel makkelijker. Indien nodig nog een paar keer herhalen, bijv. een keer per jaar in Feb./ Maart.
Waarom zou je van kleigrond afwillen? Gewoon wat split en mest /compost er doorheen spitten en je hebt prima teeltgrond
Willem, wat versta je onder split?
Frans
Niet afgraven, een mooie dikke laag compost en evt. stro door de bovenlaag verwerken. Dan krijg je een ideale grond voor je moestuin. Dit geld ook voor een siertuin. Pas wel op met de (meeste) gemeentecompost ivm onkruiden. Deze wordt minder goed verhit als compost van een composteerbedrijf. Hier
Goede afwatering is idd belangrijk. Door goede grondbewerking krijg je dit.
Geen split, zand of iets anders doorheen verwerken, dat heeft geen zin.
https://tinyurl.com/y4wqs4tu
voor kant en klare plantenborders
Met split bedoel ik fijn grind van con 2-3 mm diameter. Misschien is split niet de goe naam, maar dat is wat ik bedoel
Willem, ik weet niet of dat nou wel zo verstandig is, want dat grind heb je dan voor eeuwig in je grond en er zijn weinig planten die daaraan voedsel onttrekken en poreus voor het vasthouden van grond is het ook niet.
Ik zou me liever houden bij plantaardig materiaal zoals compost e.d. Maar ook zou ik, en ik wou dat ik er hier in de buurt kon aankomen, liever lavameel gebruiken.
Het is bekend dat lavagronden zeer vruchtbaar zijn. Lavameel is een minerale voeding en houdt tevens vocht vast. Het is niet alleen ideaal voor de vollegrond, maar ook voor de teelt in bakken en potten.
Ik zou ervoor naar Breda of Elst moeten en daar zie ik tegenop. Ik ben ook de jongste niet meer.
Ze verkopen het in een plastic emmer van 5 kg bij fa. Plagron. Met een verstuiver op de planten, die onder de luis zitten, gespoten is het zelfs een onschadelijk, maar afdoend bestrijdingsmiddel gebleken.
groet, Frans