Amarilis verzorgen

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 07/12/2003 - 21:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Amarilis verzorgen

Kan er mij iemand uitleggen hoe je een amarilis moet verzorgen?

zo, 07/12/2003 - 21:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat in de volksmond bekend staat als Amaryllis is in feite Hippeastrum. De echte Amaryllis - nl. Amaryllis belladonna – is een plant uit Zuid-Afrika, meer bepaald uit de Kaapprovincie. Deze is voor een koude kas of als oranjerie plant zeker een schoonheid. Hippeastrum is een geslacht uit subtropisch of tropisch Zuid-Amerika. Het genus Hippeastrum telt heel wat soorten (volgens sommigen meer dan 80 verschillende) en hybriden. Het is een belangrijke snij- en bolbloem.

De gemakkelijkste manier om de twee geslachten van elkaar te onderscheiden is kijken naar de stengel: Amaryllis heeft een volle stengel terwijl die bij Hippeastrum hol is. Er zijn zeer veel soorten en hybriden van de ridderster. De bloemen variëren in kleur, in allerlei tinten rood, roze en wit. Ze zijn éénkleurig of gevlamd, enkel of dubbel. We kennen zeer grote bloemen en andere types zijn dan weer verhoudingsgewijs klein. Normaal bloeien ze in het voorjaar, maar ze worden massaal op andere tijdstippen in bloei getrokken.
Als liefhebber kan u de bollen gemakkelijk tot bloei brengen in de huiskamer. De bollen plant men best in voedselrijke potgrond en de helft boven de grond. De bol nooit volledig in de grond stoppen. De opgepotte bollen geeft u zo mogelijk warme voeten (bodemwarmte) of gewoon in de huiskamer. Meestal komen de bloemknoppen eerst te voorschijn. Geef nu langzamerhand iets meer water, de grond mag zeker nooit te nat zijn. U kunt hem, bij een goede verzorging, meerdere malen in bloei trekken. Per bloemstengel tellen we twee tot zes bloemen. Elk jaar opnieuw komen er nieuwe cultivars van Hippeastrum op de markt. De veredeling gebeurt op verschillende plaatsen in de wereld. Nederland, Zuid-Afrika, Japan en VSA als belangrijkste landen. Nederland had in de jaren 50 en 60 een reputatie op het gebied van de kweek van grootbloemige types met enkelvoudige bloemen.
Meer recent hebben ze een gamma van ongewone types, waaronder kleine en middelgrote, enkelvoudig en dubbel. In Zuid-Afrika lag hun aandachtspunt voornamelijk bij de grootbloemige oranjerode hybriden. Ze zoeken momenteel intensief naar een grootbloemig diepgeel type. Dit horen we ook in de fuchsiainfo-icon cultuur. In tegenstelling tot hun collega’s uit Nederland en Noord-Amerika geloven zij dat dit mogelijk is! In Noord-Amerika hebben ze zich onder meer gericht op de selectie van de zogenaamde vlinderbloemige types (cybister). Japan concentreert zich vooral op dubbelbloemige types, in verschillende groottes en vormen.

ma, 08/12/2003 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi,ik heb deze vraag al eens gepost en toen zijn er veel reacties gekomen,deze post kan je terug vinden als je naar de vorige pagina gaat en staat onder post Reuze amarylis.
groetjes dk
ps die dikke knol wil nog niet groeien

ma, 08/12/2003 - 23:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

je had toch ook dacht ik een bol voor jouw moeder gekocht ? Is daar ook nog niets te zien?

di, 09/12/2003 - 19:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

niet voor mijn moeder maar voor mijzelf,en er is nog niets te zien :(,alles wat ik uit holland (amsterdam) meebreng groeit niet..

wo, 10/12/2003 - 20:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zal ik je heel eerlijk wat vertellen. Mijn moeder had een hekel aan witte bloemen. Prompt werd er dat bij mij ook ingestampt . Dus ook geen witte bloemen . Welke Clematissen doen het niet bij mij in de tuin ? Twee grootbloemige witte clematissen.Die bollen weten gewoon oh wacht even hij denkt toch al die doen het niet dus we doen ons best maar niet. Als je jouw adres opgeeft stuur ik jou volgend jaar aan Amarillis in de hoop dat die het wel doet. Ik zal hem iemand mee laten brengen uit Noordwijk waar ze ze altijd koopt.

wo, 17/12/2003 - 20:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoi, ik ben anja en mijn vader heeft een tuinamerilis. hij is winterhard maar is er iemand die mij kan vertellen hoe je hem in de winter moet bewaren? kan hij in de tuin blijven of moet je hem als een bol laten drogen? wie kan mij helpen.
groetjes en alvast bedankt.

wo, 17/12/2003 - 23:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een tuin Amaryllis is beslist niet winterhard. Dus, of zwaar afdekken, of vorstvrij overwinteren.

do, 18/12/2003 - 19:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

hartelijk bedankt voor het advies men. of mevr. de haan.

vr, 05/03/2004 - 17:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

kan de bol na tezijn uitgebloeid bewaard worden.

wo, 23/06/2004 - 00:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

nadat de bol is uitgebloemd, ze ik ze in de tuin, ten vroegte op 15mei, daar blijven ze staan tot half oktober ten laatste. ze mogen niet in aan aanraking komen met de vrieskou. Haal hem uit de grong en snij dan de overgebleven bladeren af, 1 cm boven de bol.
Doe de grond zo veel mogelijk van de wortels en leg ze in de kelder of ergens in het donker, met een lage temperatuur.
Laat ze daar 2 a 3 maand liggen, je zal zien dat er er terug leven in komt, terug planten in een pot 2/3 in de grond.
heb er zelf een 45 tal, maar ben op zoek naar de soort Solomon
dit is een gele soort, wie kan helpen

Onderwerp gesloten