Beplantingsplan HELP
#1
wo, 04/08/2010 - 14:45
Beplantingsplan HELP
Sinds dit voorjaar bewonen wij ons nieuwe huis met een klein tuintje (7 diep x 6 breed) op het zuid/westen. Het lag er 'netjes' bij wat ervoor gezorgd heeft dat het als laatste op onze 'to do' lijst stond. Maar, 1 maand geleden leek het meer 'n oerwoud (vorige bewoners hebben 'lukraak' geplant wat ze leuk vonden en wij -niet zulke groene vingers- hadden geen idee hoe dit aan te pakken). We hebben besloten de tuin aan te pakken en zijn begonnen met het maken van een gewenste indeling (veel zitruimte, 2 groene borders en verder potten met lavendel etc.).
Met als uitzondering 2 borders (1x2m links / rechts) hebben we de tuin opnieuw laten bestraten met 50x50 antraciet betontegels. Nu wil ik mij buigen op de planten welke in de borders moeten komen (nu: op advies tuincentrum gevuld met nieuwe aarde tot op 20cm diep).
Onze wens is: groene 'volle' borders welke ook in de winter mooi blijven. We hebben beiden niet bijzonder groene vingers, het moet dus 'onderhoudsvriendelijk' zijn. Het is een warme tuin met veel zand in de grond. Wie helpt me aan tips welke planten hier het best gedijen... ik heb GEEN idee waar te beginnen :(
Hallo
Misschien kan je in je woonomgeving rondkijken in de tuinen,welke planten het goed doen en of je die leuk vindt. Probeer dan te achterhalen hoe ze heten en vervolgens kan je dan googlen of ze wintergroen zijn en verdere gebruiksaanwijzingen. Misschien kan je hier nog wel meer advies krijgen.
De herfst is een mooie tijd om je nieuwe planten in de grond te zetten, dus je kan nog even studeren.
Als je van koken houd, hou je vast ook van kruiden, misschien is een kruidenhoek dan een idee op een warm, zonnig plekje.
succes!
Jans
Hoi Jans, het rondje door de wijk is een slimme tip! Dit heb ik echter onlangs al gedaan en helaas blijken de buren echt lelijke tuinen te hebben (variërend van vrijwel alleen tegels / oerwoud achtige beplanting / kindertuinen -glijbaan etc.- / vijver tuin) Heb daar dus helaas geen waardevolle inspiratie mee kunnen opdoen. Kruiden heb ik in potten staan, want ik houd inderdaad van koken met verse kruiden :-).
Ik heb een paar plantnamen nodig van planten die 1: wintergroen zijn, 2: de borders mooi opvullen, 3: gedijen in een hete tuin met de wortels in zand/aarde mengsel, 4: makkelijk te verzorgen zijn en 5: eventueel bloeien in de zomer.
Ook tips voor informatieve behulpzame websites zijn welkom, die heb ik vooralsnog niet kunnen vinden (m.u.v. de websites waar je voor advies moet betalen).
buxus, lavendel, bosaardbei
enkele bollen buxus indien je dit mooi vind ik ben niet 100% zeker dat jonge plantjes zeer goed tegen de hitte kunnen , ze zijn wel wintergroen
lavendel is altijd leuk om in een strook te zetten (als ik me goed herinner is het 2-3planten per meter) en dit doet het ook nog redelijk in zandgrond
bosaarbei is een goede bodembeddekker leuk om langs de randen te zetten en vele witte bloempjes in de zomer ook wat vruchtjes maar het is meestal de moeite niet het is een taai plantje dus die kan zeker zeker wel aan in uw tuin (het groeit als onkruid hier)
AH buxus, dat is een goeie en heb ik aangeschaft en geplant dit weekend, benieuwd hoe deze gaan overleven (heb er een paar naast elkaar gezet, paarse bloemetjes zitten erin, leuk!). Lavendel heb ik al staan, in potten, vind ik prachtig en ruikt ook zo lekker! De bosaardbei vind ik ook een optie om te overwegen, ga 'ns googlen hoe deze eruit ziet! Dank!
Paarse bloemen in Buxus? Dat is geheel nieuw, maar ik denk dat je iets anders hebt gekocht. waarschijnlijk kocht je Hebe.
Sommige anjers zijn winterhard en groenblijvend. Ik heb ze in de voortuin staan en ze doen het goed in zanderige en arme grond. Misschien leuk als je lage plantjes zoekt (weer eens wat anders dan een struik :-)).
wat ook heel leuk kan zijn is winterheide, dat blijft ook wintergroen en kan in het eind van de winter/begin voorjaar al voor wat kleur zorgen.
Bij mij in de tuin kan het goed tegen de volle zon.
Snoei hoeft niet persé, het houdt de boel vaak wel mooier.
Als je bladverliezende struiken plant, is het leuk om daaronder verwilderingsbolletjes te planten. Krokus, sneeuwklokjes, en narcisjes geven een vrolijk effect in het voorjaar.
@Greenconnection: Hebe, dat zou ook nog best 'ns kunnen (je ziet, ik ben niet zo bijzonder handig met plantennamen). MAAR ik hoop dat die ook winterhard is (begin nu te twijfelen, stom!)
@Patricia_1972: Anjers, ik ga even googlen want ook die
Hebe is redelijk winterhard, maar vormt niet het struikje dat je voor ogen had, toen je dacht Buxus te kopen.
Oi, wat moet ik me qua groei / vorm voorstellen bij Hebe dan?
Zat er geen kaartje bij toen je het kocht? Misschien is het een fout van het tuincentrum waar je het hebt gekocht en stond er Buxus op het kaartje. In dat geval kun je ermee terug gaan.
Heb er eerlijk gezegd niet goed op gelet, het stond bij de buxus planten... ga 'ns kijken of ik het label/kaartje bewaard heb, vast wel!
verwilderingsbolletjes, das een term die wel eens gebruikt wordt voor bolletjes die geschikt zijn voor verwildering :)
Tulpen en sommige narcissen moet je elk jaar uitgraven en in de zomer uit de grond bewaren voor optimale bloei. (al laat ik ze in de grond)
winteraknonieten, sneeuwklokjes, krokus, kleinbloemige narcis, scilla, irisjes, Chionodoxa en botanische tulpjes (en waarschijnlijk vergeet ik nog wat) zijn verwilderingsbolletjes. Op de achterkant van de verpakking van de bollen, staat aangegeven of deze geschikt zijn voor verwildering.
De hele vroege bloeiers zoals winterakonieten en sneeuwklokjes, zijn nogal gevoelig voor uitdroging, deze kun je het beste kopen zodra ze verkrijgbaar zijn (meestal al half augustus) . Anders kan het resultaat tegenvallen.
Groetjes, silfje de voorjaarsbloeierfan :)
Verwilderingsbolletjes zijn bolletjes die zichzelf na verloop van tijd vermeerderen. Een winkel waar ze enorm veel keuze hebben (vanaf 1 sept) is Vreeken's zaden. Als je op deze naam googled, vind je 'm vanzelf. Leuk om alle verschillende bolletjes eens te vergelijken.
Misschien vind je herfstasters ook leuk. Je hebt ze in lage en hoge varianten. Ze bloeien, zoals de naam al zegt, in de herfst.
Een aardige groenblijver is de tinus viburnum. Deze kun je ook goed terugsnoeien als je hem te groot vindt worden.
Succes! Monique
Hoi Sadi,
zie dat je al heel wat antwoorden hebt gekregen, dus misschien is dit wat mosterd na de maaltijd. Bovendien ken ik je smaak niet en weet ik niet of je ook met hoogte en kleur wil varieren. Dus zomaar wat suggesties:
coniferen, laurier, hulst, diverse soorten grassen en bamboes (moeilijk te verwijderen) blijven wintergroen en kunnen goed in de zon. Schoenlapperplant vind ik zelf een leuk plantje en oersterk. De wintergroene kerstroos kan dacht ik ook de nodige zon en wat arme grond verdragen. Diverse soorten vetplanten (sempervivum); arabis en de iberis kunnen volden volgens mij ook goed aan jouw eisen.
Wil graag overigens nog eens het 'eindresultaat' zien! Succes en veel plezier!