bewatering gardena micro drip systeem?

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/05/2011 - 00:39
ebk71

bewatering gardena micro drip systeem?

We zijn bezig met het veranderen van de tuin en in het verleden had ik al is het idee om de boel automatisch water te laten geven. Lekker gemakkelijk en er wordt gezegd dat het water dan gerichter bij de planten terecht komt. Nu schijnt het Gardena micro drip systeem niet alleen voor de kamer en potplanten geschikt te zijn maar ook voor de tuin. Maar 1: Ik vind nauwelijks info en/of ervaringen van mensen met dit systeem. Het wordt blijkbaar wel gebruikt door mensen met een terrarium :-). En het bestaat al jaren. Daarnaast vraag ik mij af op basis waarvan ik ga bepalen hoe lang het systeem water moet gaan geven? Kortom, ik hoop dat hier iemand is die er meer van weet, ervaring mee heeft en/of redenen heeft om dit af te raden.
Het standaard systeem van gardena is geen optie, dat is een stuk kostbaarder, vereist graafwerk en is voor de grote tuin bedoeld. Ik heb het over: 1 border 80cm bij 9 meter, 1 korte border van 2 meter, 1 plantvak van 2 bij 2 en een klein grasveldje van 2 bij 3.

ma, 09/05/2011 - 00:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zelf heb ik een poreuze 'zweetslang', die ligt in een droog stuk van de border. Werkt perfect bij drogere tijden. Gewoon aangesloten op de waterleiding, dus niet automatisch. Zou ik ook niet willen, want daar worden de planten 'lui' van. Ik geef water als het echt nodig is.

ma, 09/05/2011 - 12:27
Hmm

Ik meen dat het systeem in eerste instantie bedoeld is om water te besparen.

Als je met Google zoekt naar Gardena Erfahrungen Microdipsystem vind je wel wat commentaar in duitse forums.

Ik heb een pomp waarmee ik het water oppomp. Veel mensen hebben dat hier. Ik vind het een uitkomst. Ook heb je per tijdseenheid veel meer water ter beschikking. Ik vul er ook twee grote plastic drums mee zodat ik ook altijd water heb voor de gieter. Gras verbrandt eerder dan je denkt.
De droogte is nu extreem. Hier in de buurt staat het water in het kanaal en de rivier heel erg laag.

De laatste jaren sproeien hier de mensen bijna niet meer met leidingwater. Ook vind ik dat in het algemeen de tuinen achteruit gaan. Het verpaupert. Er zijn er nog al wat die een naargeestige aanblik hebben a.g.v. verwaarlozing. Ook zijn er nog al die geen tuin meer hebben maar alleen straatwerk.

ma, 09/05/2011 - 13:05
ebk71

Ik meen dat het systeem in eerste instantie bedoeld is om water te
besparen.

Dat begreep ik ook, maar dat besparingsverhaal betwijfel ik een beetje.
Reken maar na, gebruik je dat basis apparaat dan wordt er 2000ltr per uur
doorgegeven. 1 à 2 keer per week sproeien voor 15 tot 30 min en je jaagt er
al 1000 ltr doorheen. (mits je de max aan sproeiers gebruikt)

Als je met Google zoekt naar Gardena Erfahrungen Microdipsystem vind je
wel wat commentaar in duitse forums.

Was uit wanhoop inderdaad maar in het duits gaan zoeken. Is inderdaad wel
een veelbesproken onderwerp, maar af en toe lastig te begrijpen en evengoed
blijven er vragen(zowel bij mij als op de fora).

Ik heb een pomp waarmee ik het water oppomp. Veel mensen hebben dat hier.

Zal niet heel goedkoop zijn om een eigen bron aan te leggen?
laat ik niet van de ene vraag in de andere verzeilen.

De laatste jaren sproeien hier de mensen bijna niet meer met
leidingwater.

Dat gebruiken ze voor het wassen van de auto ;-)

Ook zijn er nog al die geen tuin meer hebben maar alleen straatwerk.

Dat noemen we dan ook geen achtertuin meer maar een achterplaats.
Ik heb ook meer bestraat, maar dat krijg je met een rausende 5 jarige, maar
ik vind het nog steeds belangrijk om veel groen in de tuin te hebben.

ma, 09/05/2011 - 13:27
Hmm

@ EBK71

Het kost een paar honderd euro. Ze zijn er zo meer klaar. Als ze weg gaan, kun je sproeien. Je kunt het water niet gebruiken om de auto mee te wassen omdat het witte vlekken achterlaat. Wel om de stoep schoon te maken.

Je

ma, 09/05/2011 - 13:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
zelf gebruik in het Gardena systeem sinds meer dan 15 jaar; precies weet ik het niet meer! Twee jaar geleden mijn eerste besturingstoestel moeten vervangen (nu type C1030 plus). Daarbij gebruik ik 4 drukverminderingstoestellen, waaraan een heleboel druppelaars verbonden zijn. Water gebruik ik van een regenwaterput van +/- 25.000l waarop een hydrofoorgroep staat.
Het systeem wordt gebruikt wanneer we langer op reis zijn, en enkel voor het watergeven van mijn potplanten.
Indien meer informatie gewenst, vraag maar. Op de Gardena-website staat wel één en ander uitgelegd.
Een paar foto's als voorbeeld:
één uit 2009

bewatering gardena micro drip systeem?
ma, 09/05/2011 - 13:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

foto is niet echt duidelijk.
nog een tweede foto:

Ik heb het systeem ook gebruikt bij de aanleg van een border, met kleine, verplaatsbare sproeiers, maar men kan maar weinig sproeiers op één drukregulator aansluiten; ik dacht maximaal een viertal.
Het waterverbruik hangt volledig af van het aantal gebruikte druppelaars of sproeiers. Samen met de tijdsinstelling,en of gebruikt van vochtsensors valt het waterverbruik best mee.

bewatering gardena micro drip systeem?
ma, 09/05/2011 - 23:12
rubo

Ik heb in de kas en koude bak regenleidingen met sproeiers liggen van Gardena (niet het druppelsysteem). Dit werkt prima. Is ook makkelijk te veranderen.
Ik heb er geen computer tussen omdat de waterbehoefte teveel varieert. Juist door die variatie heb ik naar de diverse bedden kranen tussen zitten.

Voor in de tuin kan ik mij geheel vinden in hetgeen GC schrijft. Hoe meer je dit automatiseert hoe meer er fout kan gaan.
Wel kan je de zaak zo in zones aanleggen dat met het openzetten van een paar kranen water op de juiste plaatsen komt.

ma, 09/05/2011 - 23:26
ebk71

@ Henny

Kijk, naar dat soort ervaring ben ik op zoek. Inmiddels van Gardena een documentje gekregen waarin exact staat per type sproeier hoeveel water deze verbruikt. Dit wordt op de site alleen aangegeven voor de druppelaars.
De 4 spro

di, 10/05/2011 - 12:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,
4 basisapparaten bezig ik omdat ik mijn vele potplanten verzamel op diverse plekken, en ik naar ieder basisapparaat een gewone flexibele drukleiding verbind die aangesloten is op hetzelfde besturingsapparaat. Ik heb ondervonden dat bij teveel druppelaars, zeker minder dan ze zelf opgeven,het debiet niet gelijkmatig is omdat mijn tuin ook niet vlak is.
Toen ik een 10-tal jaren geleden een border aangelegd heb, die ook het grootste deel hellend was in de langsrichting (+/- 30m lang en 2m breed) had ik hetzelfde probleempje. Daarom dus meerdere basistoestellen.
Bij besproeiing van een border moet je wel rekening houden met de hoogte van sommige planten: een hogere plant kan verhinderen dat een vlaksproeier het hele vlak gelijkmatig besproeit. Zelf had ik destijds geopteerd voor sproeikopjes die tegen de grond of op een verlengingsbuisje kunnen geplaatst worden. Zo besproei je eigenlijk grotendeels de grond ONDER de planten. Het vraagt wel een aantal sproeiers voor 1 vlaksproeier.
Na enkele jaren waren de planten voldoende ingeworteld om zonder sproeiinstallatie verder te kunnen. Voor mijn potplanten gebruik ik enkel druppelaars.
Alleszins veel succes gewenst met de border.

Onderwerp gesloten