Chaenomelis' bladeren blijven er te jong uitzien
#1
di, 21/07/2009 - 14:19
Chaenomelis' bladeren blijven er te jong uitzien
Hallo,
Na altijd goed gegroeid te hebben komt er na ~14 maanden de klad in. De nieuwe takken en bladeren zijn niet zo groen als ze zouden moeten zijn, ze blijven geel en het lijkt of de bladeren harder zijn. Sommige groene bladeren krijgen grote bruine vlekken of randen.
Ik heb overwogen of hij misschien te licht staat, maar hoewel hij westerzon ontvangt lijkt me dat niet aannemelijk.
Vervolgens dacht ik dat hij mogelijk zou opknappen als ik hem in een grotere pot zou zetten (ik heb coco potgrond gebruikt wat ph neutraal zou zijn) maar dit heeft niets opgelost. Ik heb ook wat mest gegeven in het gietwater maar ook dat helpt niet.
Nu overweeg ik om kalk te geven. Zou dat helpen?
Het lijkt een vorm van chlorose maar ik heb geen gelijkend plaatje kunnen vinden met google search. Het lijkt iets unieks te zijn.
Chaenomelis is geen plant om (langdurig) in een pot te zetten. Ik denk dat de plant het beter zal doen in de volle grond. Standplaats: volle zon / halfschaduw.
De beschrijving van de plant in kwestie wijst in de richting van een gebreksziekte maar dit hoeft niet persé zo te zijn. Chaenomelis behoort tot de rozenfamilie en die hebben zo hun ziektes (o.a. schurft, roest, bacterievuur etc.)
Gegroet, de tuinprins
Ik heb geen tuin.
Toen ik hem kocht stond hij in een kleine pot. Ik heb hem in een 22 cm pot gezet met gewone standaard potgrond. Hij groeide normaal, leek tevreden met zijn plek, gaf bloemen in het najaar en daarna een hele bloemenzee in het voorjaar. In het voorjaar keek ik of hij verpot moest worden maar de potgrond was niet overal doorworteld, hoewel het wortelstelsel intact was. Daarom heb ik het opgeschort tot later. Hij zoop water; elke dag wel anderhalve liter en de volgende dag was de grond weer licht en droog. Daarna ging hij plotseling over op het bovengenoemde gedrag. Hij kreeg wel gewoon mest; zeker niet teveel of te weinig. Ik dacht dat hij misschien een probleem had met drainage, maar het was normale standaardpotgrond.
Soms denk ik dat het beste wat je kan doen voor een plant is: niet verpotten. Maar daar is het nou te laat voor. Wat is er mis met zwarte potgrond-met-keurmark of met cocopeat?
Mijn ervaringen:
Cocopeat: sterk drainerend en houdt daardoor onvoldoende vocht vast. Goed voor planten die tegen droogte kunnen of behoefte hebben aan een zeer goede drainage.
Gewone potgrond: er zijn heel veel verschillende aanbieders van potgrond voor de consument daarom is het lastig hier een algemene uitspraak over te doen. Het gros is echter van een zeer matige kwaliteit. Meestal heeft deze potgrond een verkeerde (=goedkope) samenstelling waardoor de potgrond zijn waterregulerend vermogend al snel verliest. Is het nooit opgevallen dat dit soort grond al snel klef wordt?
De potgrond die door de meeste kwekers wordt gebruikt heeft een uitgelezen samenstelling waarin een evenwicht is tussen het waterbufferend en het waterregulerend vermogen. Vooral voor planten die zeer gevoelig zijn voor het vochtgehalte van de grond (o.a. rhododendrons) is het belangrijk dat de potgrond van een zeer goede kwaliteit is.
Het is jammer dat voor de gewone consument de professionele potgrondmengsels niet voor handen zijn. In het geval van struiken in pot zou dat veel schelen. Misschien een gat in de markt?
Gegroet, de tuinprins
Er zijn wel grondmengsels maar alleen de veel voorkomende (azalea- en rozengrond). Ik weet niks van de kwaliteit want deze zakken zijn te zwaar.
Misschien moet ik toch maar zo'n zak rozengrond naar huis sjouwen en gebruiken voor alle verre familieleden van de Roos. Dus dat halleluja over coco potgrond is alleen commercieel, hm. Het is in ieder geval erg licht van gewicht. De potgrondfabrikanten zijn nog niet zo ver dat ze het vocht eruit halen om het gewicht te beperken, wat ook online verkoop mogelijk zou maken.
De Chaenomeles groeit nog zwakjes in zijn top maar de zijtakken hebben hun ontwikkeling gestaakt. De chlorose ziet er niet zo uit als die op de plaatjes; de bladeren zijn namelijk in hun geheel gelig; niet alleen het bladmoes. Mogelijk heeft hij ook bladvalziekte (ik zie symptomen), maar dat verklaart de chlorose niet.
Hij zuipt nog wel veel water dus dat is weer positief; er zit latent leven in :-).
Deze plant gaat helemaal kapot zonder dat ik weet wat er loos is.
Ik weet nog niet of hij het najaar haalt.
Kijk eens hoe het met de wortels van de plant staat. Te veel water geven leidt tot wortelrot.
In een vorige post sprak ik over potgrondmengsels. Ik doelde hier op PROFESSIONELE potgrondmengsels en niet de 'mengsels' die je in een tuincentrum kunt kopen en waarvan de kwaliteit naar mijn mening ook zeer mager is.
Gegroet, de tuinprins
Vlak voor hij onwel werd zoop hij verschrikkelijk veel water. Dus hij kreeg een of anderhalf liter per dag. De volgende dag was dat dan weer op. Nadat ik de stagnatie in de groei constateerde heb ik hem uit de pot gehaald en er bleef toen een nat restje aarde in de pot achter. Hij was dus niet helemaal doorworteld.
Hier nog een viburnum die hetzelfde lijkt te krijgen:
Ik heb nog geprobeerd om de planten uit hun pot te halen maar de nieuwe aarde is te doorworteld om het zonder ernstige schade eraf te kunnen halen.
De potgrondsoorten die ik gebruikt heb heten:
- Naturado Universele potgrond RPH keurmerk
- Cocopeat van EcoStyle (dacht ik)
- Coco potgrond gecomprimeerd
Ik heb de Chaenomelis nog even aandachtig bekeken maar aan de onderkant zie ik een nieuwe 20 cm lange gezonde scheut in de normale kleuren en die voelt ook zacht en normaal aan. Hij kán het dus wel. Het oudste blad aan die tak, hoewel nog gezond, is vaag grijs bespikkeld. Dat lijkt me dus een schimmel. Ik zal hem nog een poos tegen schimmels behandelen en dan kijken of hij nog meer nieuwe takken maakt.
Bij anderhalve liter water ELKE dag, gaan bij mij toch wel de alarmbellen rinkelen en volgens is alleen cocopotgrond voor zo'n struik gewoon te licht, ik zou het mengen met wat compost of gewone tuinaarde.
Hij was al in een depressie voordat ik hem verpot had.
Hij is al weg. Het was een enorme struik. Ik had geen zin om tegen een grote plant aan te kijken die daar alleen maar lelijk stond te wezen. Bovendien is het al overbevolkt op balkon. Het wortelgestel staat er nog met een stompje stronk, uit nieuwsgierigheid of hij nog opnieuw gaat uitlopen heb ik dat laten staan.
Ik denk overigens wel dat je gelijk hebt, Hendrik jan. Er zijn maar weinig planten echt goed te spreken over coco potgrond. Ik heb het vrij massaal toegepast, de enige blije planten zijn van het type Rhododendron en Pieris. Coco gemengd met een beetje turfmolm dat is het helemaal voor ze.
Planten die het tolereren maar liever iets anders hadden zijn in de meerderheid. En ja die Chaenomelis en ook Rozen worden er onmiddellijk niet goed van. Toch doorwortelen ze de potgrond goed maar er schijnt iets in te zitten waardoor ze onmiddellijk erop afknappen. Volgend jaar zal ik de rozen opnieuw oppotten met iets anders.
Ik geloof niet dat er wat schadelijks inzit voor planten, pure cocopeatpotgrond is meer iets voor eenjarigen, ik denk meer dat deze grond misschien te steriel is, te kunstmatig (wel een natuurprouct natuurlijk) er ontstaat te weinig bodemleven en de structuur heeft te weinig body en geeft geen tegenwicht aan de wortels van echte sterke planten/struiken/bomen.
Voor deze gewone planten gebruik is het altijd als toevoeging, voor de luchtigheid en drainage.
Ficussen, Benjamina, Elastica, Alii, Binnendijkii die doen het er allemaal prima op, zelfs wat beter dan gewone potgrond.
Dat geloof ik voor de volle 100%, want die groeien normaal ook al goed in normale potgrond.
Ook het laatste restje van de Chaenomelis is weg. De bladeren van de nieuwe bodenscheut werden niet mooi groen. Jammer dat er wel vermoedens zijn over dat wat het heeft kunnen veroorzaken, maar geen zekerheid.
De plant was bedoeld om het binnenvallende licht wat te temperen. Ik heb nu maar een grote liguster Texanum op zijn plek gezet maar deze tempert het licht niet alleen maar blokkeert het totaal, wat niet de bedoeling was. Liguster Texanum heeft overigens niet het geringste bezwaar tegen kokospotgrond; die lijkt echt alles prima te vinden, zolang het maar véél is.
Planten die er slechter zijn gaan uitzien heb ik inmiddels verpot voor alle zekerheid. Ze krijgen wat herfstige blaadjes ertussen of gelige naaldjes of concentreren zich op bloemknoppen.