Citrus Fortunella

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 27/11/2009 - 21:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Citrus Fortunella

Ik heb een plant gekregen van iemand die hem beu was. Op het steeketiket staat Citrus Fortunella. Als ik Google zoek kom ik heel veel tegenstrijdige informatie en veel op elkaar lijkende namen tegen.
Van de Citrus Fortunella bestaan al verschillende soorten blijkbaar. Misschien wordt hij ook wel Fortunella Japonica of Poncirusinfo-icon genoemd?
Kan iemand me zeggen wat ik nu heb, of hoe het zit met al die namen?

Ik las dat het de kumquat kan zijn, maar ik kwam ook een soort kumquat tegen die niet eetbaar zou zijn. Hoe kan ik uitzoeken welke plant ik nu heb, en of ik de vruchtjes volgend jaar kan eten?

M.vr.gr. Trudy

za, 28/11/2009 - 00:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

De naam Citrus fortunella bestaat niet. Het is een Citrus, een Fortunella of een kruising tussen die 2, en die noemen we x Citrofortunella.

Vruchten van Fortunella margarita zijn eetbaar (kumquat).
x Citrofortunella microcarpa is een sier(kamer)plant, waarvan de vruchten niet eetbaar zijn.

Poncirusinfo-icon trifoliata is een winterharde citrussoort, die scherpe takdoorns draagt en gele, harde, oneetbare vruchtjes.

Welke plant je hebt, is vast te stellen aan de hand van de vruchtjes.

za, 28/11/2009 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je wel voor je uitleg, greenconnection.
Er staat op het etiket dat het een kuipplant is en is de beschrijving staat dat hij in de zomer buiten kan. Er staat ook bij dat hij winterhard is, al wordt er ook op aangeraden om hem in de winter op een koele plaats tussen de 5 en de 10 graden te zetten.
Dan neem ik aan dat het een Citrus of een Fortunella Margarita is.
Kun je me svp uitleggen hoe ik het verschil tussen die 2 kan zien? Misschien pas in de zomer, aan het verschil in de vruchtjes?

Bvd Trudy

za, 28/11/2009 - 00:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Citrus soorten zijn er in vele vormen. Over het algemeen zijn de vruchten groot, zoals citroen, sinasappel en grapefruit.
Fortunella heeft ovale vruchtjes tot 10 cm. Er bestaat een soort met ronde vruchtjes. De plant maakt vaak slappe stengels die gesteund moeten worden.

De info op het label is erg verwarrend. De term winterhard wordt weersproken door het advies de plant binnen te houden. Vreemde tekst!

Misschien kunnen we aan de hand van een foto de plant herkennen.

za, 28/11/2009 - 11:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is de hele plant, helaas niet helemaal scherp.

Citrus Fortunella
za, 28/11/2009 - 11:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dit is een close-up van de blaadjes.

Citrus Fortunella
za, 28/11/2009 - 12:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gokje: x Citrofortunella microcarpa.

za, 28/11/2009 - 18:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hmz jammer, dan zou het dus de kamerplant zijn waarvan de vruchten niet eetbaar zijn....

za, 28/11/2009 - 19:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

't Blijft een gokje. Wacht tot er vruchten aan komen en dan kunnen we meer zeggen.

za, 28/11/2009 - 20:38
benb

Trudy en Greenconnection,

Het is inderdaad het kamersinaasappeltje met de tegenwoordig gebruikte naam Citrus madurensis var. Calamondin. Meestal genoemd calamondin. Het is hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een natuurlijke kruising van mandarijn en kumquat. Welke variëteit van de mandarijn het betreft is niet helemaal duidelijk, maar dat het om een zeer zure variëteit gaat is haast wel zeker. Men denkt aan reticulata var. austera. Bij de kumquat denkt men aan Fortunella margarita.
De vruchten zijn eetbaar, maar niet lekker. Wel kan men ze verwerken in marmelade. In Thailand gebruikt men ze in drankjes, maar dan met veel suiker.
Groetjes, Ben.

zo, 29/11/2009 - 13:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

@greenconnection: ik zal komende zomer afwachten, dan zal het inderdaad wel duidelijker worden :-)

@Benb: ik wil graag weten waar je uit concludeert dat het deze plant is, omdat je zo 100% zeker klinkt van je antwoord :-)

zo, 29/11/2009 - 15:54
benb

Trudy,
Dat is een 35 jaar lange ervaring met citrus. De bladvorm + bladsteel en de groeivorm van de plant zelf laten dat duidelijk zien.
De plant komt wel wat tekort. De kleur van het blad mag een stuk donkerder.
In het voorjaar beginnen met een meststof met een relatief hoog stikstofgehalte kan uitkomst bieden.

Groetjes, Ben.

zo, 29/11/2009 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ben, dank je wel voor je uitleg.
Dattie wat tekort komt had ik ook al gezien, maar zo heb ik hem gekregen. Ik ga uiteraard proberen om hem weer mooi frisgroen te krijgen :-)

zo, 29/11/2009 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nog even voor alle zekerheid info die ik las op internet m.b.t. de naamgeving:
De Calamondin (Citrus x micorcarpa, synoniem x Citrofortunella microcarpa, x Citrofortunella mitis, Citrus x mitis) is uit de wijnruitfamilie (Rutaceaeinfo-icon) en vermoedelijk een hybride van de mandarijn (Citrus Reticulata) en de Chinese kumquat (Citrus japonica).
Zijn jullie het met deze info eens?

zo, 29/11/2009 - 23:04
benb

Trudy,

Die informatie staat bij Wikipedia. Helaas staat er bij Wikipedia wel meer informatie over citrus die niet helemaal of helemaal niet juist is.
Dat is niet alleen bij Wikipedia, maar op heel veel sites zie je totaal verkeerde informatie. Ook zie je dat verkeerde informatie weer van elkaar overgenomen wordt, zowel in boeken als op sites. Dat is heel jammer. Daarom probeer ik ook altijd de goede naamgeving door te geven. Ik ben er jaren mee bezig geweest om een goed beeld te krijgen van die naamgeving. Het is namelijk een rommeltje wat dat betreft.
De calamondin is zoals ik al eerder aangaf hoogstwaarschijnlijk ontstaan uit Citrus reticulata var. austeria ( behoort tot de groep mandarijnhybride) en Fortunella margarita. Dit zijn de gegevens van het laatst uitgevoerde onderzoek wat de calamondin betreft.
Trudy: Citrus japonica bestaat gewoon niet. Dan zou het moeten zijn Fortunella japonica. Fortunella is gewoon een ander geslacht als Citrus. Japonica en margarita zijn weer 2 verschillende kumquats( Fortunella).

Groetjes, Ben.

zo, 29/11/2009 - 23:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ben, ik heb deze info niet van de Wikipedia, maar van een andere site. Ik weet dat het een rommeltje is op internet, en dat er veel via via van elkaar overgenomen wordt, ook foute info.
Dat is juist de reden waarom ik moeite doe om de naam van deze plant correct te krijgen. Als ik het niet belangrijk vond om de juiste naam te weten, had ik hier niet eens een posting over aangemaakt. En dan had ik al zeker niet al die moeite genomen om zelf te zoeken m.b.v. Google en al die info door te lezen.
Het zou veel gemakkelijker zijn om 'dank je' tegen de gever te zeggen, de plant gewoon water te geven en er verder niet over na te denken....

Ik krijg het gevoel dat je me op de vingers probeert te tikken: 'je twijfelt aan mijn info en hebt niet eens goed onthouden wat ik schreef'. Ik doe enkel mijn best om duidelijkheid te krijgen. als ik je irriteer kun je je beter onthouden van een antwoord.
Kan zijn dat ik het helemaal verkeerd interpreteer, in dat geval mijn excuses, dit is in ieder geval hoe je antwoord op mij overkomt....

ma, 30/11/2009 - 01:16
benb

Trudy,

Ik denk inderdaad dat je het verkeerd interpreteert. Ik wil je helemaal niet op de vingers tikken en probeer alleen maar om je te helpen op weg naar een goede naam. Citrus is al die jaren mijn grote passie en probeer daarbij anderen ook zoveel mogelijk daarvan te laten genieten.
Als je de informatie elders gevonden hebt, toont dat ook alleen maar weer aan dat die foutieve informatie zo vaak overgenomen wordt.
En dat vind ik zo jammer. Daardoor is het voor liefhebbers van citrus vaak zo moeilijk om een juiste naam te vinden.

Groetjes, Ben.

ma, 30/11/2009 - 17:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ben, bij deze mijn excuses dan :-)

Ik zie dat het antwoord van greenconnection, (waarin hij het eens was met de namen zoals ik ze schreef hierboven) nu weg is....?
Greenconnection, heb jij nog hulp of inzichten te bieden svp?

di, 01/12/2009 - 01:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik verlaat mij volledig op de expert Ben! Heb inderdaad m'n haastige antwoord verwijderd, omdat ik voelde dat je conclusie niet volledig was.

wo, 02/12/2009 - 20:49
D_SDennis

Hallo Ben,

Ik begrijp dat je verstand hebt van citrus. ik hoop dat je mij verder kunt helpen. Ik heb circa 11 jaar geleden uit een sinasappel pitten gezaaid. Met succes heb ik daar nu een struik aan over gehouden van 1 m in doorsnede. Het is echt een prachtige, goed vertakte plant, maar tot op heden, ik had inmiddels wel wat verwacht, nopg geen enkele bloesem. Nu weet ik dat dat een poos kan duren, maar weet jij een manier waarop ik dit kan stimuleren?

De plant staat in gewone potgrond (geeft wel gewoon donkergroen blad), ik mest eigenlijk alleen met culterra en geef goed water. Of moet ik mij erin berusten dat het nog heel lang kan duren?

Groet,

Dennis

wo, 02/12/2009 - 21:46
benb

Dennis,

Uit pitten kunnen inderdaad heel mooie planten komen. Alleen kan het lang duren voordat er vruchten verschijnen. 10-15 jaar is vaak heel normaal. En of de vruchten ook identiek zijn aan de moederplant is de vraag. Bij bloedsinaasappelen is dat vaak wel het geval.
Gezaaide planten hebben grotere doorns. Tegen de tijd dat de plant gaat bloeien worden de nieuwe doorns een stuk kleiner. Dat is dus een aanwijzing.
Een manier om de plant eerder te laten bloeien is om hem een periode vrij droog te houden. De plant krijgt het dan moeilijk en zegt in feite ik wil overleven . Dat moet wel heel gecontroleerd gebeuren en zou ik op dit moment in de rustperiode niet toepassen. En helemaal uitdrogen is natuurlijk funest.
De koudeperiode in de winter kan ook wel eens helpen om tot bloei te komen.
Een andere manier is om de plant om te enten met een goed dragende sinaasappel, maar dat is toch wel een specialistisch werkje.
Culterra 10-4-6 geeft trouwens bij citrus heel goede resultaten. Zelf gebruik ik het al vele jaren.

Groetjes, Ben.

wo, 02/12/2009 - 22:21
D_SDennis

Dank je voor je reactie Ben. Eigenlijk zijn er al die tijd weinig doorns aanwezig. Ze zitten er wel, maar de plant is echt goed hanteerbaar. Droge periodes heb ik ook al geprobeerd, zelfs tot enige bladrui ging optreden. Maar ook dat heeft niet geholpen. Ook overwinter ik eigenlijk al jaren rond het vriespunt. Ofwel in een koude garage. Naar buiten als er tot 3 a 4 graden vorst is voorspeld, naar binnen als er meer vorst is voorspeld. Na de winter ziet de plant er wat verfomfaaid uit, maar er treedt altijd een zeer fraai herstel op met een explosie van nieuwe bladeren.

Ik denk dat ik zo door blijf gaan en hoop op bloei in de komende jaren. Het is me eigenlijk alleen om bloemen te doen, die ruiken zo fantastisch. vruchten is leuk, maar geen must. Overigens bestaat mijn plant uit drie zaailingen, mogelijk afkomstig uit verschillende sinasappels, maar dat weet ik niet zeker meer.

Groet,

Dennis

Onderwerp gesloten