druivenluis

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 12/04/2011 - 14:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

druivenluis

Amerikaanse druivenrassen zijn bestand tegen de druivenluis. de Europese niet. hoe komt dit? scheiden de Amerikaanse rassen een bepaalde stof af die de luizen doodt?

alvast bedankt

di, 12/04/2011 - 22:51
Polplastron

Dat klinkt mij dan toch een beetje 'genetisch gemanipuleerd' in de oren.

di, 12/04/2011 - 23:45
peterplant

Voor zover ik het mij kan herinneren hebben de Fransen vroeger problemen gehad met wortelluis, zo erg dat de planten afstierven en de Franse wijnbouw op instorten stond. In Amerika hebben ze druiven gevonden waarvan de wortels niet gevoelig zijn voor deze wortelluis. Die druif is toen gebruikt als onderstam waarom de Franse rassen werden geënt.

Naar mijn weten komt die wortelluis in ons land niet voor en is die onderstam niet nodig.

wo, 13/04/2011 - 13:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Komt niet voor in België die luis, handig; dan moet ik geen geënt exemplaar aanplanten. dus ga ik een gewone druivenplant aanplanten.

wo, 13/04/2011 - 22:46
guy_fruit

Een geënte druivelaar heeft toch nog andere voordelen:
- Sterkere groei en betere hergroei na het planten.
- Vroeger in productie. Op twee jaar reeds trossen, waar het bij een gestekte druivenplant soms vier jaar kan duren.
- Hogere productie (meer trossen per plant).

De prijs is wel wat hoger dan een gestekte druivelaar.

Heel wat nieuwe (geënte) druiven zijn ook minder vatbaar voor meeldauw, waar de oude druivenrassen meestal erg vatbaar zijn.

Guy

Onderwerp gesloten