Emelten beukenheg
#1
zo, 26/09/2010 - 20:49
Emelten beukenheg
Twee jaar geleden hebben wij een beukenheg in de voortuin gepland.
Aangezien hij niet goed aangeslagen is hebben we dit jaar in april/mei nog een rij erbij gepoot. Maar ook deze ziet er troosteloos uit. Van de 30 stuks zijn er 4 a 5 waar groene bladeren aanzitten.
De takken knappen zo af, dus ze zijn allemaal dood.
Nu weet iemand mij erop dat er mogelijk wel emelten in de grond zitten en dat deze de wortels van de beukenheg opeten. (en inderdaad, sommige takken kun je zo uit de grond trekken, en dan zitten die kleine harige wortels er niet meer aan)
Als dit zo is, kan ik uberhaupt dan wel een heg planten in de voortuin?
Welke heg zou hiertegen bestand zijn?
Om goede groei te stimuleren heb je echt de schimmel (mycorrhiza) nodig. Dit kan men kopen in het tuincentrum, dat bevindt zich in speciale pakken.
Vraagt u even voor een goed advies aan de verkopers.
Plantadvies
Zucht....schimmels of mycorrhiza's kopen en bij je grond voegen is pure geldklopperij en niet aangetoont dat dit effect heeft. Is je grond wel in orde? Ik bedoel, ziet het eruit als een beetje normale tuingrond zonder dat er water stagneert? Meer voor de hand ligt dat je slecht plantmateriaal hebt gekocht. Niet zelden worden beuken verkocht waar de wortels al van verdroogd zijn. En ja, na een aantal weken in de grond zijn al die fijne wortels al verteerd en niet meer terug te vnden. Emelten richten zelden dergelijke schade aan!
Binnen enkele weken komen weer nieuwe beuken beschikbaar. Zodra ze binnenkomen, wees er dan snel bij en koop exemplaren waarvan de wortels er echt goed uit zien. Liefst nog met van die witte puntjes eraan. Ze mogen in geen geval droog zijn! Laat de wortels ter plaatse even bevochtigen met een sproeier en werk er een plastic zak omheen, zodat de wortels absoluut niet uitdrogen. Ook al kijken ze je gek aan!
Bij thuiskomst de grond plantklaar maken. Dan de wortels opnieuw bevochtigen (niet schoonspoelen!) en meteen in de grond zetten. Beetje schudden met de plant zodat de aarde goed rond de wortels komt te zitten. Het vocht zorgt ervoor dat gronddeeltjes meteen tegen je wortels aanplakken. Later zal blijken dat dit een essentiele stap is in het succesvol aanplanten. ALs je grond normaal vochtig is, wat ik wel verwacht gezien het jaargetijde, dan daarna niet als een gek water gaan geven. Eenmalig na aanplant een flinke gift is voldoende. Maak een soort aarden rand rond je heg waarbinnen het water rustig kan wegzakken. Rest van het jaar hoef je dit niet meer te doen. Hooguit in droge perioden volgend voorjaar.
Succes verzekerd! Mits je betrouwbaar plantmateriaal hebt van een betrouwbare leverancier (meestal niet het gemiddelde tuincentrum....).
Nog even over die schimmels...Als je grond in orde is, komen die schimmels vanzelf, want ja, die spelen een zeer belangrijke rol in het leven van een beuk in het speciaal. Voorwaarden: luchtige grond, normaal vochtig en voldoende organische stof. Het kan soms helpen om goed verteerde beukenbladaarde of anders houtcompost (geen VAM compost...) door je plantstrook te werken. Want dit maakt je bodem luchtig, houdt vocht vast en biedt voeding voor je schimmels en daardoor ook je beuken!
Het is wel degelijk wetenschapelijk bewezen dat met mycorrhiza een beter wortelgestel maken en dan vanzelfsprekend een sterkere, minder ziektegevoelige plant resulteert.
Bij nieuwe hagen is het uitvalspercentage beduidend kleiner. Deze nuttige schimmel maken beuken in geringe mate zelf aan.
Heeft u zelf gezien dat er emelten in de grond zitten? Kijkt u dit nog eens even na.
Plantadvies
Dat is zeker bewezen en betwist ik ook niet. Alleen het toevoegen is volstrekt zinloos. En ze maken ze ook zeker niet zelf aan, das onmogelijk. Ze gaan een symbiose aan, in ieder geval de soorten die bij beuken horen.
Ik durf niet te zeggen of de grond 'goed' is.
Wel weet ik dat op die plek 2 jaar geleden een muurtje heeft gestaan met een kleine fundering. Dit is weggehaald.
De grond is vermengt met tuinaarde.
Maar mijn ervaring met beukenheg is, dat deze eigenlijk overal wel wil groeien. Wij hebben in een nieuwbouwwijk gewoon waar alle huizen verplicht een beukenheg hadden.
En dan zou het hier op een stukkje van 4 meter niet aanslaan.
Dus toch nog 1x voor de laatste keer proberen een beukenheg te planten en dan in het najaar ipv het voorjaar.
Wat zijn opties voor een andere mooie groene heg? (geen buxus)
Nee, zoals ik al aangaf is de kans klein dat het aan je grond ligt. Volg de eerder geven adviezen op en het komt goed. Je kunt ook kiezen voor haagbeuk (Carpinus betlus), maar voor alle soorten geldt hetzelfde wat ik heb geschreven. Zowel over kwaliteit als aanplant. Maar bij beuken (Fagus sylvatica) komt het het nauwst!
Grotendeels eens met d'sdennis. Het aller, aller, allerbelangrijkst is dat je beuken koopt waarvan de wortels niet zijn uitgedroogd. Eigenlijk moet je ze bij een betrouwbare kweker kopen of bij een tuincentrum dat de beuken zelf in de volle grond heeft staan. Het beste is dat je er zelf bijstaat als de planten gerooid worden.
Emelten kunnen de wortels van beuken aantasten maar dat de planten dan en masse sterven komt eigenlijk zelden voor.
Verder is het van belang dat beuken niet op grond worden geplant die te nat is. Beuken kunnen slecht tegen natte voeten. Als de grond niet goed waterdoorlatend is dan moeten er maatregelen worden genomen om de structuur van de grond te verbeteren zodat die goed draineert.
Over het toevoegen van schimmels zijn de meningen verdeeld maar ikzelf heb het wel gedaan. Van de ongeveer 400 planten zijn er een stuk of tien niet aangeslagen, de rest groeit goed. De schimmels zijn in korrelvorm te koop bij bijna ieder tuincentrum (bijv. Hagen AZ van Ecostyle)
Gegroet, de tuinprins