erodium variabile bishop's form / reigersbek wanneer nieuw fris groen blad
#1
di, 31/07/2018 - 15:38
erodium variabile bishop's form / reigersbek wanneer nieuw fris groen blad
Hallo,
Sinds mei dit jaar heb ik reigersbek gepoot in de volle grond. Nu na 3 maanden wordt het groene blad wat minder mooi en wordt de pol ook wat dunner. Hij bloeit her en der nog wel met roze bloemetjes.
Ik vroeg mij dan ook af wanneer er weer fris nieuw blad van binnenuit het hart gevormd wordt? Of wordt er nooit meer nieuw fris blad gevormd? Het is een vaste plant.
Groeten,
Ellen
Deze plant zou de warme, droger zomer toch fijn moeten vinden. Misschien wat extra kalk geven; daar houden ze van.
Kan het zijn dat ik teveel water heb gegeven? Sommige blaadjes zijn wat geelachtig/groen geworden. Hoe veel en vaak heeft zo'n plantje water nodig?
Komt er in de lente weer nieuw bladvorming net zoals bij de campanula's?
Dat is mogelijk, maar kan ik niet beoordelen; geen idee van de frequentie en de grondsoort/standplaats.
Natuurlijk loopt de plant in het voorjaar opnieuw uit.
Ik gaf toch zo'n 2 x per week met dat warme weer water met de tuinslang. De grond is normaal, de bovenlaag is zanderig. Standplaats zon vanaf uurtje of 13:30 uur tot 18:00. Maar naarmate je dieper komt, wordt het vochtiger. Aangezien reigersbek familie is van de geranium, zal het wel op dezelfde manier werken. Ook de geraniums ga ik soms teveel water terwijl de potgrond nog nat was. Dan kreeg ik hier ook wat gele vale bladeren. Ben nu gestopt met de geraniums water te geven totdat de potgrond wat is opgedroogd. Ik denk dat dit hetzelfde geldt voor de reigersbek.
Ik heb zo'n vochtigheids/ph/lichtmeter. Als ik deze in de grond steek bij reigersbek dan slaat deze meterop zo'n 7 cm diepte al uit naar behoorlijk vochtig, tegen nat aan. Standje 7 a 8 op de teller van 10. Alleen de eerste 2 centimeter van de grond is droog en zanderig, maar daar zitten toch de wortels niet dus kan dit gedeelte best droog zijn. Ik begreep eruit dat deze plant tegen droogte kan. Ik zal dan pas weer water moeten geven als de teller naar de droge stand gaat.
Inderdaad is dit plantje een droogte-minnaar. Sla dus bij het gieten dit plekje over.
Zal ik doen! Bedankt voor de informatie.
Toch kom ik nog even terug op de reigersbek. Inmiddels wat foto's gemaakt en je ziet dat 1 van de plantjes dun, geelachtig is. Zou deze verbrand zijn door de extreme hitte van 1,5 week geleden? De overige hebben er geen last van. Ook is het nog genoeg vochtig bij de plantjes dus ik geef nog steeds geen water.
Op de laatste foto de overige die het prima doen en er mooi vol en groen uitzien.
Verbranding lijkt me niet; dan zouden de andere planten het verschijnsel ook hebben. Mogelijk is dit plantje minder goed aangeslagen na het planten.
Begin mei heb ik al de reigersbek gepoot. Dit verschijnsel is pas begonnen half juli. De eerste 2 maanden heeft hij het goed gedaan net zoals de rest. Wellicht dat na 2 maanden de vut eruit is. Zal dit volgend voorjaar weer goed komen denk je?
Ik heb wel trouwens op wat plekken in de border de larve van de taxuskever gezien en soms ook wat engerlingen helaas. Wellicht dat deze ook schade hebben aangericht.
Als er sprake is van engelingen of larven, zouden de andere planten ook aangetast zijn. Het lijkt me wel een wortelprobleem, maar dat is vanaf een foto niet te beoordelen.
oke, we wachten het dan maar gewoon af of hij het volgend seizoen weer doet. Anders komt er volgend seizoen weer een nieuw plantje ipv deze.
Om nog even terug te komen op de reigersbek.
De overige planten worden ook iets minder. Dit zal denk ik te maken hebben met de tijd van het jaar.
Ik vroeg mij dan ook af of de reigersbek wintergroen is, of dat hij net zoals veel vaste planten, bovengronds afsterft en volgend voorjaar dan weer vanuit de grond uitloopt.
In principe is deze plant wintergroen. Of dat ook bij strenge winters het geval zal zijn, is mij niet bekend.
Aangezien ik ze pas dit jaar geplant heb (na de strenge winter) neem ik aan dat er volgend voorjaar weer nieuw frisgroen blad aankomt. Het plantje lijkt iets minder vol te worden. Degene die dit vertonen staan wel gepoot onder een acer. Weet niet of de regendruppels die van de acer op de reigersbek vallen 'schade' aanrichten? Je ziet ook vaak namelijk bij gras waar net een boom boven staat dat dat ook minder wordt.
Heeft niet met regen te maken, maar met minder licht onder de boom.
Ondanks dat ze onder de Acer staan, is er zomers nog veel zon wat op de platen schijnt. Dicht vertakt is de Acer niet, laat nog veel licht door.
Ik zag net ook dat de planten die dunner ogen ook het blad is aangevreten. Sommige groene blaadjes zijn echt bijna weg gegeten. Welk insect zou dit kunnen zijn die reigersbek lekker vindt? Rupsen, taxuskevers, slakken?
Loopt dit plantje in het voorjaar weer uit met nieuwe bladeren?
Natuurlijk lopen de plantjes in het voorjaar weer opnieuw uit.
Slakken zijn erg actief momenteel. Ook een rups sluit ik niet uit.
Ik heb inderdaad paar rupsen gesignaleerd. Ik zal 's avonds eens op jacht gaan naar slakken. Dit doe ik al in de achtertuin. 's avonds een bakje vol naaktslakken en huisjesslakken. Die verplaats ik ver weg van mijn tuin :-)
Dan hoop ik in het voorjaar weer dat deze plantjes weer mooi vol worden door het uitlopen.
Bedankt voor je reacties!