gaten in blad klimplanten

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 19/07/2007 - 22:28
zappa

gaten in blad klimplanten

Sinds kort is me opgevallen dat er gaten in het blad van de klimplanten die tegen mijn schutting staan "vallen" Voornamelijk hederainfo-icon.

Ik heb gecontroleerd op de aanwezigheid van slakken, rupsen, luizen of ander ongedierte. Niets van dit alles is te bekennen.

Hoe komen mijn klimplanten hieraan? En hoe komen ze eraf?

Zie ook de bijgaande foto.

gaten in blad klimplanten
do, 19/07/2007 - 23:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Taxuskevers of lapsnuittorren zijn hier 's nachts bezig geweest.

vr, 20/07/2007 - 09:49
zappa

Dank voor je antwoord, en wat doe ik eraan?

vr, 20/07/2007 - 11:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zijn aaltjes te bestellen bij een tuincentrum, die de larven infecteren.

vr, 20/07/2007 - 16:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het beste met je plant, het ziet er nogal heftig uit.
Ik hoop voor je dat het goed komt.

vr, 20/07/2007 - 23:21
tuinprins

Ik heb er zo mijn t***fels over dat de vraat van de taxuskever is. De vreetschade van de taxuskever is heel karakteristiek namelijk halfronde happen aan de zijkant van het blad. Het vreetpatroon op de foto vind ik anders en is niet typisch voor een taxuskever. Het lijkt mij eerder de vreterij van een andere kever.
Bovendien is de Hederainfo-icon nou niet een plant waar de taxuskever echt van houdt. Hebt U in uw tuin Rhododendrons of Viburnums staan en is daar niet de typische vreterij van de taxuskever te zien (de halfronde happen) dan is de vreterij aan de klimop met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet van de taxuskever.

Gegroet, de tuinprins

vr, 20/07/2007 - 23:47
zappa

Beste Tuinprins,

Allereerst hartelijk dank voor je reactie. Om je vraag te beantwoorden:

Er staan in mijn tuin geen Rhododendrons of Viburnums.

Als aanvulling kan ik aangeven dat deze hederainfo-icon nog geen 4 weken in mijn tuin staat. Hij is afkomstig van het tuincentrum. Andere Hedera's die langer in de tuin staan hebben dezelfde symptomen echter in mindere mate. De Hedera zag er overigens goed uit toen ik hem kocht.

Ik heb nogmaals goed gekeken in, om de plant en in de aarde maar kan absoluut geen luizen, larven, rupsen, torren of ander ongedierte vinden.

bijgaand nog een foto.

Alvast hartelijk dank voor de tijd!

gaten in blad klimplanten
za, 21/07/2007 - 00:35
tuinprins

En bij de buren? Hebben die last van vreterij aan hun planten?

Het beste kunt U 's avonds als het donker is (na 11 uur) een kijkje in de tuin gaan nemen. U legt een oud laken onder de planten en schudt een paar keer aan de planten. Als er taxuskevers aan het werk zijn vallen die op het laken. Om te weten hoe een taxuskever eruit ziet zoekt U met Google voor een afbeelding.

Als het inderdaad taxuskevers zijn dan kunt U die bestrijding met parasitaire aaltjes. Zorg wel dat de grond goed nat is anders valt het resultaat tegen. Bedenk dat als meerdere tuinen in de buurt last hebben van taxuskevers en ze worden daar niet bestreden U volgend jaar weer met het zelfde probleem zit (als het inderdaad taxuskevers zijn).

Dat de meest recent geplante klimop meer vreterij laat zie kan er mee te maken hebben dat het schot jonger en dus malser is.

Gegroet, de tuinprins.

di, 31/07/2007 - 18:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

daar heb ik ok last van dat zijn bij ons de slakken en ik doe er wat tegen maar het houd maar niet op er zijn bij mijn al 1000 slakken dood en ik blijf slakken vinden je moet gewoon slakken voer kopen en potjes met bier bij je plant zetten of met melk maa zie je smorgens of smiddags sllijm op de stoep zoja dan zijn het zeker slakken! ik heb er ok last van wij hebben hedra (klimop) maar het komt goed hoor het groeit allemaal weer aan! slakken eten bijna allen planten en zeker de afrikaantjes ok maar nog veel meer hoor

veel succes met je plant

stefan

di, 07/08/2007 - 21:02
zappa

Even een update.

Inmiddels ben ik er achtergekomen wat het probleem is met mijn Hederainfo-icon. "Greenconnection" had gelijk er zit een leger aan TAXUSKEVER's ook wel LAPSNUITKEVER's in mijn border. Tijdens het lekkere warme zomerweekend wat we achter de rug hebben zat ik tot laat in de tuin. Toen het donker werd zag ik ze letterlijk over mijn terras wandelen. Later heb ik er een foto van gemaakt (zie foto) Deze foto heb ik vergeleken met de foto's die op internet van de Taxuskever staan (gebruik google om deze te zoeken en bekijken) Het bleek inderdaad om hetzelfde beest te gaan.

Ik heb de Taxuskever waarschijnlijk te danken aan een onlangs aangeschafte Hedera. Deze staat ook op de door mij eerder geplaatste foto en was er het ergste aan toe. Inmiddels heb ik deze hedera moeten verwijderen nadat hij voor 90% was opgegeten. ook bladeren van overige planten zoals hortensia's etc. zijn behoorlijk aangegeten. Ik hoop dat deze het halen.

Vervolgens heb ik ook via internet de "Nematoden" aangeschaft. Dit is een natuurlijke vijand van de Taxuskever (14euro voor 50m2) Hieronder de beschrijving van dit bestrijdingsmiddel:

"De Taxuskever en engerlingen zijn goed te bestrijden met insecten-parasitaire nematoden (aaltjes)Heterorhabditis spp. Op het moment dat de nematoden in de grond zijn uitgezet gaan ze zelfstandig op zoek naar engerlingen. De nematoden dringen de engerlingen in en scheiden een bacterie af die de engerlingen doodt. De nematoden planten zich voort in de engerlingen en uit de dode engerlingen komen nieuwe nematoden die op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. De nematoden worden geleverd in een kleisubstantie die in water opgelost uitgegoten moeten worden over de aangetaste plekken."

Tot slot een duidelijke omschrijving van de Taxuskever:

"De taxuskever heeft een gepantserd keverlijfje en een snuitvormig kopdeel. Taxuskevers zijn lang, donker of donker met geel en de volwassen kevers eten de bladranden van allerlei planten, maar de meeste schade wordt nog aangericht door de larven (geelwit en dik) want die eten de wortels van planten zodat de planten verzwakken en zelfs dood gaan. De vrouwtjes leggen vanaf juli-aug eitjes en daar zit hem de kneep: de eitjes worden (in de herfst) larven en deze overwinteren. Natuurlijke vijanden van de taxuskever zijn nematoden, een soort aaljes die de larve binnendringen en uiteindelijk vernietigen."

Iedereen bedankt voor het meedenken!

gaten in blad klimplanten
Onderwerp gesloten