Gelig gazon hoe groen te krijgen?
#1
di, 26/06/2012 - 11:14
Gelig gazon hoe groen te krijgen?
Hallo,
Ik heb een gazon van zo'n 25m2, gelegen op het Zuid_westen en geen stukken die continue in de schaduw liggen. Probleem is dat sommige stukken aardig gelig zijn en blijven (verspreid door het gazon). Wat ik ook probeer ik krijg het niet groen.
Halverwege april heb ik geverticuteerd, bijgezaaid en kalk gestrooid. Een aantal weken later heb ik bemest. Indien nodig gesproeid en ik maai om ongeveer 5 dagen. Vorige week nog wat extra kalk gestrooid omdat uit een test bleek dat de PH waarde laag was (ongeveer 5.5).
Gazon blijft echter veel gele plekken hebben, en lijkt snel uitgedroogd. Iemand enig idee wat ik gezien mijn situatie kan doen om een mooier groen gazon te krijgen? Meer mest, meer kalk?
Bedankt!
Ik ben zo nieuwsgierig wat hier voor antwoorden op komen,kan niet wachten.
Heb n.l het zelfde probleem,van alles al geprobeert,maar steeds weer die gele plekken,maar je gazon maakt je tuin toch?,hopen op een expert die ons van het probleem kan verlossen.
Ik vind die strakke kale grasveldjes in tuinen saai en fantasieloos. Het mooiste is om er een bloemenweide van te maken: plant er wat sneeuwklokjes, crocussen enz.in(stinzenflora) Geniet van de bloeiende grassen, in verschillende verschijningen: aren, pluimen, groen, wit, bruinig. Maai dan eventueel begin juni als je het grasveld wilt gebruiken om er op te voetballen,zitten e.d. Ikzelf heb er geranium pratense in laten groeien en nog wat andere zomerbloeiers.Madeliefjes, boterbloemen en paardenbloemen komen vanzelf en fleuren het geheel op. Ik maai dus pas eind augustus, begin september.Met eventueel nog één maal maaien in de winter heb ik een prachtig weitje met heel weinig werk en kosten en veelspannender dan zo'n biljartlakentje
Ja uhhhhhhhh oke... leuk, maar dat was mijn vraag niet!
Ik weet dat natuurlijk ook niet, maar is het niet een ander soort gras wat daar groeit ? Normaal gesproken als je bemest, worden gele plekken groener.
Op den duur krijg je toch vaak ander gras in het gazon.
Als het een gazon is waar je helemaal niet hoeft te lopen zou je er ook een bodembedekker in kunnen doen zoals bv Vrouwenmantel. Moet je toch ergens telkens naar toe, kun je er smalle bestrating naar toe maken.
Een gazon is niet het antwoord altijd in een tuin om groen te zien.
Jan Kees,Het schiet nog niet op he,wij willen geen bestraten tuin.Ik wil een mooi groen gazonnetje,en liever nog groener dan de buren,Ha ha
Als een groen gazonnetje een van de doelen is in je leven, spit dan heel het zaakje om, breng goede grond aan en de goede grassoort en kijk wat er van komt. Als het dan nog niet lukt doe je het gewoon nog een keer! Het zal toch eens moeten lukken, toch? Intussen zet ik de stoelen wel buiten en drink een lekker bakje koffie op mijn gazon met veel mos en madeliefjes.
Fijn dat sarcasme... en bedankt voor weer een reactie waar ik niks mee kan. Reageer dan gewoon niet, topicvervuiler
Wil je een groen gazon dan moet je om de 4 tot 6 weken bemesten met een traagwerkende organische meststof 12.5.5.3. Het gras zal mooi groen worden en blijven en de groei zal mooi gelijkmatig zijn.
strooi iets minder dan de aangegeven hoeveelheid op de verpakking daar je veel regelmatiger bemest. gazon is gulzig wat voeding betreft.
De mensen houden niet van een goen gazonnetje blijkbaar,nou ik wel.
Misschien toch meer mest er op,ga het in ieder gevaal proberen.
Topicvervuiler omdat ik geen groen gazon ambieer?
Het kan me echt niets schelen als iemand een wimbledongazon wil. Maar de mensen die dat belangrijk vinden wil ik even laten weten dat het echt totaal onbelangrijk is. Misschien heb je er iets aan.
wat een forum hier. ik dacht dat de vraag was hoe een groen gazon bekomen.
Gelukkig zijn er nog andere forums die minder ....
Het is nu eenmaal zo dat de ene vraag de andere oproept.
Mosmanneke,?wat ben jij voor een manneke joh.
Laat ik het zo stellen. Ik ben een onbenul wat tuinieren betreft. Door gewoonweg proefondervindelijke creativiteit heb ik een ecologische tuin inclusief gazon gecreëerd waar ik persoonlijk content mee ben.
Derhalve zijn de volgende adviezen mijnerzijds niet per definitie toepasbaar op uw tuin. Maar misschien...
1. Minder vaak het gras maaien. Na elke maaibeurt verlies het gras onnodig vocht.
2. Zijn de snijbladen van de (electrische) grasmaaier scherp? Een botte snijblad doet de grashalmen teveel rafelen, waardoor het gras onnodig vocht verliest.
3. In de avonduren grasmaaien. In de nacht wanneer het wat koeler is, kan het gras zich beter herstellen.
4. Het gras minder kort maaien dan u gewend bent.
5. Misschien bevat de ondergrond van het gazon en met name de gelige plekken teveel zand en te weinig aarde. Het gazon ophogen en het liefst met goede (pot)grond.
Wat ik nu schrijf, dat schrijf ik liever niet, maar aan u wat u uiteindelijk wilt doen.
Neem een schop of spade, whatever, maak op de gelige gazonplekken een aantal oppervlakkige plaggen, zodanig dat u de plaggen zonder al te veel problemen kunt terugplaatsen in het gazon. Controleer of u in de plaggen emelten, engerlingen, veenmollen ziet. Zo ja, dan weet u de oorzaak. Zo neen, dan weet ik het ook niet. Wilt u het probleem verhelpen, dan kunt u bij de tuincentra de nodige (zeer giftige) oplossing vinden. Zij kunnen u dan verder helpen. Een verzoek aan u. Heeft u een tuin met planten die bloeien, haal dan a.u.b. de planten die ook kunnen bloeien weg uit uw tuin. Dan blijven de bijen, hommels, vlinders, wespen etc. ook weg.
Burgos: dat zie je toch, een Mosmanneke.
Ik heb precies hetzelfde gehad! Heb het gras geverticuteerd, toen er flink wat potgrond/compost opgedaan. Mijn gazon is 40 m2 groot, stond er perpleks hoeveel compost hier op moest, het verdween compleet tussen het gras, en toen de gele plekken bijgezaaid! Staat nu drie weken later, super groen! Kieseriet, magnesium strooien werkt ook zeer goed voor een groen gazon!
mosmanneke ik heb de oplossing :)
kunstgras met mosdraad(:
https://tinyurl.com/yycezjpo
Persoonlijk zou ik een dun laagje compost toevoegen op je gazon in het
vroege voorjaar. Koemestkorrels doen hetzelfde, maar zijn relatief gezien
duurder. Beide middeltjes verbeteren het bodemleven wat de weerstand van
het gras vergroot.
Maai je gras ook best zo lang mogelijk. Lang gras kan beter tegen droogte
dan kort gras.
Kalk strooien is mijns inziens niet altijd nodig. Persoonlijk doe ik het
niet. Kalk is in principe nodig als de grond te zuur is, maar dit is sterk
afhankelijk van de grondsoort. Je kan het eventueel laten testen.
OVERIGENS: Jan-Kees: voor serieuze antwoorden: ga best naar een ander
forum. Op dit forum kom je er waarschijnlijk toch niet meer aan.
Een aantal van de leden op dit forum weten blijkbaar niet meer wat het is
om een serieuze vraag serieus te beantwoorden wat erg jammer is voor
nieuwelingen als jij.
JanKees kan wel tegen een stootje, toch?
En zo is het,volkomen mee eens.
Er werd eerder in dit draadje gezegd dat de messen van de grasmaaier scherp moesten zijn.
Dit ga ik niet ontkennen, maar wat ik zelf weleens heb gezien dat de messen zelf mooi (en scherp) waren maar dat deze niet goed strak langs de plaat gingen waardoor het gras niet afgesneden werd maar behoorlijk verminkt.
Van mijn kant dus de aanvulling op een eerder antwoord om ook de afstelling van de messen te controleren.
Alexander
ik zou nu eerst de raad van Kristof opvolgen
citeer:Wil je een groen gazon dan moet je om de 4 tot 6 weken bemesten met een
traagwerkende organische meststof 12.5.5.3. Het gras zal mooi groen worden en
blijven en de groei zal mooi gelijkmatig zijn.
strooi iets minder dan de aangegeven hoeveelheid op de verpakking daar je
veel regelmatiger bemest. gazon is gulzig wat voeding betreft.
als dit werkt doen wat Polpastron je aanraadde, dan ben je volgend jaar minder kunstmest nodig.
wil je een mooi afgemaaid gazon één optie een kooimaaier maar dan moet je wel om de 4 dagen maaien in het seizoen en heb je een gewone maaier met één mes nodig om te maaien na de winter en in het najaar. dus 2 grasmaaiers.
bepaalde grassoorten zijn ook wat geler van kleur vooral het zogezegd wildgras waarvan de structuur veel grover is.
Polplastron: Maak je niet druk. Blijf gewoon lekker op dit forum actief. Ik weet nu wat ik aan je heb en daar zal ik in het vervolg rekening mee houden. Een ding is echter zeker. De ECHTE topicvervuilers zijn mensen die gaan schelden!
U dient het volgende te doen:
1. prik met een riek of gavel de dorre en gele plekken open. De grond kan dichtgeslagen zijn waardoor vocht en voeding niet bij de wortels kunnen komen
2. Controleer op de schimmel Rooddraad. Deze schimmel komt nu veel voor op gazon's. Rode draadjes veroorzaken de bruinkleuring.
3. Strooi een goede zomerbemesting
succes