Gemberplant
#1
za, 03/04/2010 - 21:30
Gemberplant
Ik heb enkele jaren terug bij de groentenboer een gemberknol met een knoert van een scheut erop gekocht. Ik heb deze geplant en het resultaat daarvan (weliswaar na vier jaar) is een prachtige plant die elk jaar opnieuw uitbundig bloeit.
Deze plant is nog nooit verpot geweest, en barst bijna uit de pot.
Weet er iemand of ik deze plant kan scheuren of delen zoals een begonia misschien?
Ik heb geen idee hoe de knol er momenteel uitziet.
Ik kan geen foto toevoegen (beperkt tot 500kb) spijtig, maar ik heb gegoogled en de naam is Hedychium coronarium .
Voor alle duidelijkheid : de foto die ik toevoeg is NIET een foto van mijn eigen plant, wel eentje van het Internet, om te tonen over welke plant ik het heb.
De bloemen van mijn plant zijn wel iets geler met rode meeldraden. De bloem is ook iets groter.
Zo'n wortelstok kun je gewoon doorsnijden.
En moet ik dan de snijwonden laten drogen? Gaan die niet rotten? U heeft mij eens de raad gegeven dit niet te doen met cyclamen?
Dat is een prima idee, maar een gemberknol is minder gevoelig voor rot dan een cyclamenknol.
Als het de gewone gember is van de groenteboer dan heeft u een Zingiber officinale.
Ruud
Leuk idee! Regelmatig gebruik ik de djahe/gember, ik ga het ook eens proberen.
Geen idee welke gember ik gekocht heb. Het was vooral die dikke scheut die me verleid heeft. Ik weet ook niet zeker of het wel degelijk een Hedychium coronarium is, het is de enige bloem die er enigzins op gelijkt.
Ruud: het is niet de Zingiber
officinale.
Eureka: het is een hedychium gardnerianum, gevonden in Wikipedia.
Hartelijk dank aan iedereen voor de reacties.
Greenconnection: ik waag het erop!
H. gardnerianum is een goedbloeiende en sterk geurende gember. Vreemd dat u deze bij een groentenboer aantreft. Bij mijn weten is hij niet eetbaar. Vanwege de bloei en geur is hij in alle tropische regio's verspreid en in sommige landen een plaag.
In NL/Be kunt u de plant kweken gelijk aan Dahlia (dus in de volle grond maar de knollen 's winters naar binnen) of als kuipplant. De planten en zeker de knollen kunnen een paar graden vorst hebben maar dat ze winterhard zijn is een sprookje. Als de planten te groot worden (en dat is vrij snel)hak je ze met en spa in meerdere stukken, je kunt ze gelijk weer oppotten of in de volle grond zetten.
Ruud
ja Ruud, al een geluk dat ik hem niet opgegeten heb! Deze knol lag werkelijk bij de groentenboer. Ik kocht hem voor de scheut want ik lust geen gember.
Dank U voor de reactie.