Geschikte, waterdoorlatend potgrond v. Hippeastrum

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 29/11/2013 - 00:05
amaryllislover

Geschikte, waterdoorlatend potgrond v. Hippeastrum

Hoi,
Ik ben dol op hippeastrums (Amaryllissen) en heb best veel. Ik heb al lang in de gaten dat deze bollen een hekel hebben aan grond dat lang vochtig blijft. Ze kunnen hierdoor gaan rotten en kwetsbaar worden voor schimmels, waaronder stagonospora. Ik ben op zoek naar een goed waterdoorlatend potgrond of een middel om zelf normale potgrond goed waterdoorlatend te maken.
Is perliet misschien een idee? Of kan ik bv. potgrond voor andere planten die ook behoefte hebben aan een goed waterdoorlatend (pot)grond zoals palmen of cactussen, gebruiken?
Wat denken jullie?
Bij voorbaat dank voor de tips
Ik voeg en foto toe van een van mijn lievelingscultivars, nl. Orange Sovereign. Dit is haar laatste bloei dit jaar in de lente. De bol heeft veel bladeren gemaakt in de loop van de zomer. Ik verwacht volgend jaar een mooie bloei :-) !

Geschikte, waterdoorlatend potgrond v. Hippeastrum
vr, 29/11/2013 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)
vr, 29/11/2013 - 00:20
amaryllislover

Hoi Ineke,
Bedankt voor de snelle antwoord. Ik zoek echter tips voor een geschikte, goed waterdoorlatend groeimedium (potgrond) en niet zo zeer over meststoffen.

vr, 29/11/2013 - 00:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

oei, was een beetje dom....

vr, 29/11/2013 - 01:37
Anoniem (anoniem geplaatst)

Substraten die in de bonsaicultuur gebruikt worden, zoals o.a. Akadama, Zeoliet, Granulaat, Kattenbakkorrels (Foetsi-ba van Tompoes). Maar ook een mengsel van 1 deel cocopeat, 1 deel grof rivierzand en 1 deel fijne kiezel wat veel voor binnenbonsai gebruikt wordt is al redelijk goed doorlatend. Let wel op dat in deze substraten weinig tot geen voedingstoffen zitten. FB, zand en kiezel wel eerst goed uitspoelen voor gebruik.

Persoonlijk zou ik voor de FB gaan, goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, vormvast en herbruikbaar. Let wel op alleen de korrels van Foetsi-ba van Tompoes zijn geschikt, alle andere soorten niet voor zover ik weet.

vr, 29/11/2013 - 10:44
amaryllislover

Hoi Diezemer,
Bedankt voor de tips. Wil je hier meer over vertellen? Hoe moet je die gebruiken? Alleen of met potgrond mengen? Ik heb perliet thuis. Heb het ooit geprobeerd en idd. het maakte de grond goed waterdoorlatend. Het leek wel alsof de korrels geleidelijk naar de bovenkant van de potgrond kwamen? Misschien door hun zeer laag gewicht (ze drijven in water) ?

vr, 29/11/2013 - 12:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Akadama zijn japanse kleikorrels, vrij duur en de kwaliteit gaat door schaarste de laatste jaren sterk achteruit, waardoor het steeds sneller uiteenvalt. Om die reden gebruik ik het niet meer.
Met perliet en zeoliet heb ik zelf nog geen ervaring, wel weet ik dat zeoliet (schijnt beter van kwaliteit en zwaarder te zijn dan perliet) ook goed bruikbaar is.
Granulaat gebruikte ik vroeger in mijn mengsels maar sinds ik FB gebruik niet meer.
FB zijn gebakken kleikorrels van Zweedse klei, vergelijkbaar mat akadama maar dan veel duurzamer, wat roder van kleur en veel goedkoper. Deze korrels nemen tot wel 40% water op en geven dit langzaam weer af.
Ikzelf gebruik FB nu al drie jaar voor al mijn startmateriaal en prébonsai en ben daar zeer tevreden over. Ik meng deze korrels al naar gelang de boomsoort met cocopeat (geen potgrond dit blijft te lang nat en wordt te papperig) maar nooit meer dan 20%. Soorten zoals dennen en beuken staan zelf op pure FB. Het grote voordeel van deze mengsels is dat de bomen nooit te nat staan, het overtollige water loopt vanzelf weer uit de pot mits deze natuurlijk van een goede drainage voorzien is. Zo heb ik tijdens mijn vakanties de laatste jaren wanneer anderen mijn bomen heel ruim water geven geen uitval meer gehad wat voorheen nog wel eens het geval was. In de bonsaiwereld is FB inmiddels niet meer weg te denken al zijn de echte traditioneel gerichte bonsaiïsten er nog niet zo van gesharmeerd.
Zo zie ik om mij heen steeds ook steeds meer liefhebbers ook zeoliet op dezelfde manier gebruiken als FB wordt gebruikt.
Zelf heb ik inmiddels ook al enkele kamerplanten op 75% FB met 25% cocopeat staan die het erg goed doen.
Wel de bemesting aanpassen want bij een overvloedige watergift spoelen de meststoffen ook wat meer door.
Zo dit was een heel verhaal, wat meer toegespitst op bonsai (waar ik er de ervaring mee heb) dan op potplanten maar omdat het zo ongeveer dezelfde cultuur is is het daarvoor naar mijn mening ook zeer bruikbaar.

ma, 02/12/2013 - 11:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mmm, geen interesse meer?

ma, 02/12/2013 - 11:53
amaryllislover

Integendeel,
Maar ik ben heel het weekend bezig geweest met mijn andere hobby, nl. dansen!
Ik heb ook veel speurwerk gedaan naar cocopeat (wat ik dacht dat die júist veel vocht opneemt) en die neem idd. meer vocht op (50 %) dan gewone potgrond. Ik snap dus niet zo goed waarom die beter is dat potgrond. Ik wil juist dat het water snel weer wegloopt, niet dat het in de potgrond / kluit/groeimeium blijft.

ma, 02/12/2013 - 13:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn ervaring is dat er in de praktijk nauwelijks verschil in wateropname is tussen een mengsel van FB met potgrond of van FB met cocopeat dit omdat het maar een vrij klein percentage van het gehele mengsel is. Voordeel van cocopeat is dat het wat minder lang nat blijft, het mooi tussen de korrels blijft zitten en dus niet als een vies drapje onderin de pot zakt. Je zou er ook voor kunnen kiezen om nog minder of helemaal geen organisch materiaal toe te voegen, lijkt me voor Amaryllissen ook niet echt nodig.

ma, 02/12/2013 - 19:51
amaryllislover

Bedankt voor de uitleg. Ik zal het zeker proberen met FB en cocopeat. Ik moet zeggen: gewone potgrond en heeeel weinig water geven doet al wonderen. Maar het is zeker beter als de (pot)grond of groeimedium goed waterdoorlatend is. Zo is het niet erg als je een keer per ongelukt te veel water geeft. Vooral als je Hippeastrums moet kweken buiten hun normale (sub)tropisch omgeving. Hier in Nederland krijgen ze gauw last van te veel vocht in de grond in combinatie met matige temperaturen. Ik ken iemand via Engelstalig forum van Hippeastrum fans die haar hippies idd. geheel in anorganische groeimedium kweekt. Men spreekt daar zelfs over kippengrit als groeimedium. Ik kan maar niet aan het idee wennen, maar (zucht) misschien komt dat nog :-).

Onderwerp gesloten