Giftigheid Aconitum (Monnikskap)
#1
ma, 30/04/2012 - 12:20
Giftigheid Aconitum (Monnikskap)
Soms kan ik wat lichtzinnig omgaan met het feit dat een aantal plantensoorten giftig is. Giftig wil vaak zeggen dat ze bij inname of aanraking irritaties en dergelijke kunnen veroorzaken. Meestal moet er flink wat van worden gegeten wil men er echt last van krijgen. Veel planten die als giftig worden bestempeld leveren meestal geen direct gevaar op.
Er zijn echter uitzonderingen. Op een Duits tuinforum stelde gisteren iemand een vraag over de giftigheid van Aconitum, Nederlandse naam monnikskap.
Ietwat lichtzinnig antwoordde ik dat de plant alleen bij grotere inname echt gevaarlijk is. Uit de antwoorden die volgden blijkt dit dus niet zo te zijn. Zelfs bij kleine innames kan Aconitum al ernstig gevaar voor de gezondheid opleveren. Ook het aanraken met de blote huid waar wondjes opzitten kan gevaarlijk zijn.
Dus beste forumlezers: Als U monnikskap in de tuin hebt staan ga daar dan zeer voorzichtig mee om, i.h.b. als er kleine kinderen in de tuin kunnen komen. Gebruik bij het werken met Aconitum altijd handschoenen.
In het vervolg zal ik het thema 'Giftige Planten' met meer voorzichtigheid benaderen. Beter ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald.
Met nederige groet, de tuinprins
Dat is toevallig, ik heb ze vorige week gesplitst, zijn zo apart, trek altijd het kapje even open, uit gewoonte eigenlijk. Werk altijd zonder handschoenen, moet alles kunnen voelen, alleen de brandnetels niet, dat is een ander geval.
Dit geldt voor meerdere planten zoals de brugmansia.
Ook brandplekken 2de graads heb ik van de vuurwerkplant gehad en staat dus niet meer in mijn tuin.
Ton
Hanninkj
Zoveel plantenliefhebbers zouden graag een Vuurwerkplant hebben en jij spijt die maar uit je tuin!Je had er misschien iemand plezier kunnen mee doen. Het rare is dat men vroeger de plant gebruikte voor huidverzorging.
Met een paar handschoenen had je de brandwonden kunnen voorkomen.
Ik heb nog nooit problemen gehad met die plant.
sophora
Tj, wat de één niet in de tuin wil zou een ander misschien graag willen. misschien een idee voor de mensen die een bepaalde plant/struik niet meer in de tuin willen, deze even op het prikbord zetten, misschien is iemand anders er WEL blij mee.( in de regio, of verder)
Ik heb ook de Kamozijnbes in de tuin staan, en heb jonge kinderen, maar ondanks het feit dat hij giftig is blijft hij staan om de mooie bloeiwijze
Ik heb met die Aconitum ook nog nooit problemen gehad. Bovendien zou het
aantal vergiftigingen wel heel hoog moeten zijn gezien deze planten in elk
tuincentrum verkocht worden en de meeste tuinbezitters niet eens weten wat
ze in huis halen.
Maar ik heb dit ook gelezen dus mijn kinderen mogen niet aan de plant komen.
En ik kan me voorstellen dat sommige mensen gevoeliger zijn dan anderen!
Groeten,
Pol
De monnikskap is idd een zeer giftige plant. Keizer Trojanus (117 na Chr.) verbood het kweken vd plant omdat er mee werd gemoord. Een paar gram vd plant is reeds dodelijk.
Ik zou hem mijden in de tuin ondanks dat het een mooie plant is.
Een andere zeer giftige plant die berucht is geworden a.g.v. de executie van Socrates: de gevlekte scheerling.
Een goed ding, Tuinprins, dat je kritiek hebt op je eigen uitlatingen en dat je dit openlijk toegeeft.En dat je beterschap belooft!
Het heeft mij weer eens gewezen op de manier waarop we vaak dingen zeggen/schrijven zonder even te verifiëren of het wel waar is wat we beweren.En dat, terwijl we op het internet vaak heel veel informatie kunnen vinden.Nu weet ik best, dat die informatie ook niet altijd klopt.Maar als meerdere sites schrijven dat een plant giftig is of als je dat op wetenschappelijke sites kunt natrekken, dan kun je er wel van uit gaan dat je mening juist of onjuist is.
En misschien is het ook wel aardig, dat er wat meer aan bronvermelding wordt gedaan.Dat verhaal van die gevlekte scheerling komt ook van een of andere site.
Het zou al overigens heel prettig zijn als op deze site bronvermeldingen aanklikbaar zijn, zoals dat op de startpagina's het geval is.
Als snijbloem wordt Aconitum, bijna jaarrond aangevoerd op de veilingen. Als de plant zo giftig zou zijn, dan was de aanvoer allang verboden.
Dat het niet verboden is om monnikskap als snijbloem te verkopen zegt m.i. meer over het normale consumptiegedrag ( wie eet er nu van een bosje bloemen?),dan over de giftigheid van de plant.Stel je eens voor dat de handel in taxus ,goudenregen e.d. verboden zou worden!
In giftige plantengids van M. De Cleene staat het als volgt: Aconitine (de werkzame stof in Anconitum)is een der sterkste plantengiften voor mens en dier.
Meiklokjes zijn dusdanig giftig dat zelfs het water waar de bloemen in gestaan hebben vergiftiging kan opleveren. En toch wordt ook dat verkocht in de handel.
Ik doel hierbij op de verwerking door de bloemist-winkelier. Het schoonmaken, boeketten van binden en het verwerken in bloemwerk, brengt toch genoeg contact met de plant mee. Nog nooit klachten daarover gehoord en zelf ook nooit last van ondervonden.
Dat is bij sommige Euphorbia soorten wel anders.
Als er op alle giftige planten een verkoopverbod moest komen zouden de tuincentra hun deuren mogen sluiten. Ongelooflijk wat een lange lijst er bestaat van giftige planten. Zelfs de Hydrangea's zijn giftig.
Dat planten giftig zijn als we ze opeten staat wel vast. maar zo een hongersnood is er hier nog niet dat we sla gaan maken van onze tuinplanten.
Dat mijn domme schapen dat nu niet wisten daar kan ik nog inkomen. Ze lagen de dag na hun ontsnapping over het ijs- van de wei de tuin in- met hun vier poten omhoog. Wat hebben die beestjes afgezien.
sophora
Ik denk ook dat als je weet waar je mee bezig bent, monnikskap je niet zal doden. Maar het is bv bekend dat dieren zoals paarden van taxus eten. Het gaat dan mis. Ook kinderen steken van alles in de mond. Dan ineens gaat plotseling ook de mate van giftigheid meespreken. Wanneer iemand een ziekenhuis wordt binnengebracht wordt heel vaak niet aan gif gedacht waardoor geen diagnose snel wordt gesteld met alle gevolgen van dien.
Ook heb ik gemerkt dat jonge honden van alles en nog wat in de mond nemen, onervaren als ze zijn.
Wat info:
https://tinyurl.com/yxmflls6
In Giftige Planten in en om het huis van De Bruyn en Schneider wordt gesteld dat aconitine een zeer scherp smakend alkaloide is dat vooral voorkomt in de knollen van de Monnikskap (Aconitum napellus). Langdurige aanraking met de plant kan voor kinderen al gevaarlijk zijn, omdat de giftige bestanddelen door de huid worden opgenomen. De scherpe smaak vermindert in ieder geval de kans dat er van de plant gegeten wordt.
https://tinyurl.com/yxfkayle.
Als je op deze site gaat kijken dan leg je heel je tuin in beton.
sophora
Toevallig heb ik gisteren nog twee stekjes van de plant weg gegeven. Deze plant stond in mijn eerste tuin in 1984, sindsdien is hij (stekjes) elke keer mee verhuisd, en nu dus al weer een paar jaar in Frankrijk. Deze plant is mij zeer lief, en heb hem al zovaak uit de grond gehad om te scheuren, nog nooit ergens last van gehad terwijl ik door exceem vaak wondjes aan mijn handen heb.
Maar goed, altijd oppassen met kleine kinderen.
Marijke.
Beetje overdreven allemaal de kans dat iemand sterft aan plantengif is even groot dan dat je hier wordt gebeten door een cobra,allemaal sensatie die nergens voor nodig is.
Dacht ik ook maar toen werd op het bovengenoemde Duitse tuinforum verwezen naar dit bericht:
https://tinyurl.com/y3cl7khy
Het forumlid dat deze link plaatste dacht zelfs dat de man later was overleden.
Gegroet, de tuinprins
Ik lees in dit artikel dat de man enige blaadjes van de Monnikskap had gegeten. Tja...........
Levensmoe/proefkonijn....?
Nogmaals,allemaal sensatie,vervelend trekje van de homo sapiens!
Het kan nooit kwaad om bepaalde planten behoedzaam te behandelen en bijzonder giftige planten weg te laten uit je tuin als je kinderen hebt. Maar je kunt nu eenmaal niet alles uitsluiten in het leven. We maken ons ook niet druk om iedere keer dat je een kruising oversteekt, in een auto rijdt, langs water loopt, de trap af gaat of voor een open haard zit. Toch kunnen ook die dingen allemaal dodelijk eindigen. In alles zit een risico, maar daarom is nog niet alles een drama. Gebruik gewoon je gezonde verstand en jut elkaar niet op met dingen die eventueel misschien zouden kunnen gebeuren als dit of dat.
Anders krijg je misschien zonder de monnikskap ook nog wel een hartaanval!
Ook hier een héél fijn weekend!