groenblijvende klimplanten
#1
di, 17/01/2012 - 16:51
groenblijvende klimplanten
Ik heb een schutting waar ik graag wat groenblijvende klimplanten tegenaan zou willen laten groeien. Ik dacht zelf aan Trachelospermum Jasminoides 'Star of Toscane' en Clematis armandii. Kan ik ook Hedera
helix 'arborescens' er tegenaan laten groeien, die heeft namelijk ook bessen. En ik zag er pas een en die had ook lange uitlopers. Heeft iemand nog andere ideeen? (alleen echte klimplanten en niet vuurdoorn ofzo)
Alvast bedankt!
Om een Trachelospermum Jasminoides tegen een schutting aan te laten groeien vind ik vragen om problemen, deze plant is niet winterhard.
Hedera
is wel winterhard maar vind ik zelf weer een stuk minder mooi bloeien.
Er zijn weinig echt winterharde klimplanten die ook nog eens groenblijvend zijn, het laten vallen van de bladeren is een manier waarop de planten zichzelf beschermen.
Hedera
helix 'arborescens is geen duidelijke klimplant. Gewone Hedera helix daarentegen wel.
Voor een groenblijvende klimmer zou je bijvoorbeeld Lonicera
Henryi kunnen nemen.
- jw
Euonymus
fortunei is ook een groenblijvende klimmer. Je hebt daar verschillende kleur varianten in.
Van groen tot zilver of gelig, wat je maar mooi vindt
Trachelospermum jasminioides maakt zeker een kans. Ik had deze klimmer een aantal jaren tegen de Noordwestgevel van de woning. De winters 2008/09 en 2009/10 met af en toe strenge vorst (-12°C) passeerden zonder bladschade. Dat ik in 2010 de plant gerooid heb, was vanwege een hardnekkige aantasting met dopluis en roetdauw. Nu staat op deze plek Stauntonia hexaphylla, die de laatste winter goed heeft doorstaan. Tot dezelfde familie behoort Holboella eveneens wintergroen. Een woningmuur is natuurlijk minder koud dan een vrijstaande schutting. Het huis is goed geïsoleerd, dus is de uitstraling waarschijnlijk beperkt. Wat wel telt is de relatieve droogte van deze plek.
Draco,
bij het huis is het inderdaad vaak droger, je hebt er minder wind en ondanks goede isolatie toch nog wel wat uitstraling.
Dit zijn allemaal punten die meetellen voor de toscaanse jasmijn, vandaar dat ik het een slecht en riskant idee vond bij de schutting.
Ik heb zelf ook toscaanse jasmijn tegen het huis aan groeien, geen probleem (wel geisoleerd maar het huis is niet net nieuw dus niet zo goed als jij hebt waarschijnlijk), tegen de schutting die haaks op het huis staat heb ik wat winterjasmijn en passieflora, deze groeien ook door elkaar. Ik zie heel duidelijk dat de toscaanse jasmijn het verder van het huis niet overleeft.
Ook wel appart, 2 Jasmijnen terwijl er 1 geen Jasmijn is ;)
Dank voor de reacties! De schutting is een schutting van soort gaas. Lijkt op betongaas. Daar komen ze tegenaan. Lonicera
henry heb ik ook aan gedacht. Lijkt me ook wel een goed idee. Geurt die ook?
helix 'arborescens' maakt wel lange uitlopers. Zou ik die dan niet er tegenaan kunnen leiden? Ik wil namelijk graag bessen voor de vogels en bloemen voor de insecten.
De schutting staat haaks op het huis, dus daar kan de Toscaanse Jasmijn wel. Gewoon proberen.
En de Hedera
Besdragende klimop kan een grote plaag worden!Houd er rekening mee dat merels de bessen graag eten en vervolgens de hele omgeving bezaaien met klimopplanten.Dat wordt je niet door iedere tuinier in dank afgenomen.
Alexvg, dat is zeker een punt, een al dan beschutte standplaats. Stauntonia heeft de afgelopen winters alleen tegen de woningmuur overleefd en niet tegen de erfscheiding. Het betrof wel een jonge stek. Clematis
armandi is ook geen ideale klant, is behoorlijk vorstgevoelig en groeit deze zachte winter gewoon door, wat 'm nog kwetsbaarder maakt.
citaat:Besdragende klimop kan een grote plaag worden!Houd er rekening mee dat merels
de bessen graag eten en vervolgens de hele omgeving bezaaien met
klimopplanten.Dat wordt je niet door iedere tuinier in dank afgenomen.
Wateen rare reden om geen besdragers te gebruiken,ook maar gelijk alle esdoorns kappen vanwege de gevleugelde zaden,wilgen vanwege het zaadpluis.
vlaamse gaaien afschieten want die verstoppen overal eikels?
...tsja, dat is ook een van de meest bizarre antwoorden die ik hier ooit heb gelezen! Hoe ver kan een mens van de natuur afstaan? Alsof een merel alleen binnen een straal van 10 m rondom de klimopplant schijt, zucht....
Ik heb 20 jaar geleden de fout begaan om klimop aan te planten die ik ïn de bes liet schieten met alle gevolgen van dien.
Hierbij nodig ik vrijwillige vogelliefhebbers uit om in een straal van 200 meter van mijn erf alle klimopplanten te komen verwijderen (en af te voeren) die daar in de afgelopen jaren door merels zijn gezaaid.Die zaailingen zitten tussen de planten en groeien in struiken en bomen.
Geschatte werkduur: ongeveer drie 8 urige dagen intensief bukken, trekken en knippen voor 2 personen.Mijn 80 jarige rug trekt dat niet meer.Brood meenemen, voor koffie wordt gezorgd.Handschoenen meenemen, klimop uit meidoorns en sleedoorns verwijderen doet pijn.
Ik heb op verschillende plaatsen in mijn tuin verschillende soorten Hedera
staan, ook de arborescens. Het scenario dat Maria beschrijft herken ik helemaal niet.
Ieder jaar maken merels nesten erin en geniet ik van de bedrijvigheid. Nooit zaailingen gezien.
Kwestie van bijhouden, denk ik zo... Een tuin zonder werk bestaat niet
Op sommige grondsoorten kan klimop makkelijker kiemen dan op andere. Maar als het de klimop niet is, dan is ghet wel straatgras, brandnetel, zevenblad en ga zo maar door. inderdaad. Een tuin vergt onderhoud, maar wie slim is, laat de natuur het onderhoud doen. Maar als je van geschoffelde en gelijkmatig geharkte borders houdt gaat dat niet lukken...
In plaats van Heder helix Arborescens kun je ook (voor kortere lengtes) Hedera
colchica Arborescens gebruiken, deze laatste groeit met een beetje leiden gemakkelijk tot schutting hoogte (afh. van de grond in 4 a 5 jaar) en is later ook gemakkelijker te onderhouden.
Maar deze bloeit ook en met dezelfde klachten
Ik ga hem wel stekken van iemand, dan is het in ieder geval geen misKOOP. :-) En ik kan hem als hij me niet bevalt er altijd nog uit trekken.
Succes hippifan!
akebia
blijft bij mij groen in de winter. leuke klimmer!
Hé typisch, bij mij is de Akebia
kaal, maar staat tegen een open afscheiding.
Ik had ook altijd gedacht dat Akebia
in een zachte winter zijn blad zou behouden maar het blad is er hier ook allemaal vanaf.
Ann
Langs de ene kant van mijn tuin wordt Akebia
kaal, langs de ander kant niet.
Armandii staan, met deze zachte winter overleven ze wel. Ik zoek ook nog altijd naar de ideale wintergroene klimplant...
Ik heb ook 2 clematis