Groene invasie

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/03/2016 - 17:11
Niloss

Groene invasie

Beste Tuinders,
Ik woon in een appartement op de eerste etage in Amsterdam. Het huis beneden mij staat al jaren leeg en de tuin daarvan is best wel overwoekerd met onkruid, zeker gedurende de zomer. Op dit moment valt het mee en is er vooral laag gras te zien.
Helaas kan ik zelf niet zomaar die tuin in om er wat moois van te maken. Toch had ik het idee om het IETS te beïnvloeden. Mijn vraag is dan ook als volgt:
Is/zijn er planten/zaden die je kan uitstrooien en dan hun gang kan laten gaan en het bovendien kunnen winnen van wat onkruid? Voorkeur gaat vooral uit naar kruidige/geurende planten en anders bloemrijke planten.
De tuin heeft in de ochtend en begin middag een lekker zonnetje dus het klimaat is er prima. Ik hoop dat jullie iets weten om hier wat mee te beginnen.
Met groene groet!

wo, 16/03/2016 - 17:16
Ineke*

Heb je al eens bij de Gemeente geinformeerd? Je kan zeggen dat je uitzicht verstoord wordt of zoiets en dat je het zelf zou willen opknappen.

do, 17/03/2016 - 11:03
Gert Bijvank

Hier hebben ze in ieder geval genoeg zaaigoed: https://tinyurl.com/y4z7gu33 Catalogus%202015_1.pdf

do, 17/03/2016 - 12:22
RdB

Maar als je het zonder wieden wilt opnemen tegen reeds bestaande wilde planten maak je weinig kans. Je moet dan met wel hele sterke planten komen als Reuze bereklauw.
Ruud

do, 17/03/2016 - 12:41
Ineke*

Of zevenblad.

za, 19/03/2016 - 19:29
alexm

Reuzenblad Berenklauw is een exoot en moet uitgeroeid worden. Zevenblad is een onkruid waar je nooit meer vanaf komt. Ik zou adviseren klaproos, papaverinfo-icon en zonnebloem. Zaden moeten gratis verkrijgbaar zijn.

za, 19/03/2016 - 19:36
RdB

Als we alle exoten weg doen hou je in de NL-natuur bitter weinig over. Bovendien is hij veel te mooi en vormen de bloemschermen een traktatie voor de zweefvliegen. Van mij mag hij blijven!
Ruud

za, 19/03/2016 - 19:41
alexm

Oke, maar waarom dan dit bericht https://tinyurl.com/y4vv74gk de-reuzenberenklauw-1.5835543

za, 19/03/2016 - 23:57
RdB

Mafkezen hou je natuurlijk altijd. Waarschijnlijk geïnspireerd door 'The return of the Giant Hogweed' van Genesis uit 1971. Je moet echt het sap over je naakte huid krijgen, gevolgd door zonneschijn daarop om brandblaren te krijgen. Die kun je overigens ook oplopen van de Gewone berenklauw. Ik heb de plant al decennia in mijn tuin staan (sinds eindjaren 60!), ook toen ik nog kleine kinderen had, nooit een probleem. Natuurlijk, als de bal er tussen rolde en ze droegen niets anders dan eventueel een zwembroek dan mocht papa de bal ophalen. Ook het woekeren wordt m.i. zwaar overdreven. Ik heb ze op een flink stuk vrij hun gang laten gaan. Eerst lijkt de populatie te exploderen maar dan stort de populatie even hard weer in: de plant put kennelijk de bodem uit en andere planten nemen het weer over. Elke 10 jaar komt er weer een golfje artikelen hoe gevaarlijk deze plant zou zijn en hoe ongebreideld deze zich zou vermenigvuldigen en alles overwoekeren. In werkelijkheid leeft de plant al meer dan 100-150 jaar hier... dus dat valt nogal mee. Begrijp me goed, de plant is weliswaar een schoonheid maar zeker geen lieverdje. Ga er gepast mee om en er gebeurd niets. Ik heb er zelfs in al die tijd nooit een handschoen voor aangetrokken, ook niet bij het wieden van het teveel in de siertuin.
Ruud

zo, 20/03/2016 - 09:46
Libosa

Ik ben het deels met je eens, Ruud, maar ik heb echter een keer bij een kind gezien, wat niets vermoedend in de natuur de mooie berenklauw plukte met als gevolg werkelijk afschuwelijke blaren en lelijke wonden, wat ook lang duurde eer het genezen was. In je eigen tuin kun je dat misschien beheersen, ook met kinderen, maar in de vrije natuur en uit onwetendheid kan het gebeuren, dat mensen en kinderen hiervan niet op de hoogte zijn met toch wel nare gevolgen.
Overigens heb ik zelf ook problemen gehad met eucalyptusinfo-icon en vlinderstruik snoeien, waarbij sap op mijn blote armen terecht kwam. Van beiden wist ik niet, dat ze dergelijke irritaties konden veroorzaken. Ik kreeg nog net geen blaren, maar wel flinke brandplekken, waarvan het lang duurde eer het weg was.
Groetjes Lily

zo, 20/03/2016 - 14:50
alexm

Kan me herinneren dat we hem vroeger ook in de tuin hadden staan. Ik werd er voor gewaarschuwd, maar we hebben ze niet verwijderd. Ik dacht dat door de jaren heen deze plant nog meer was gaan woekeren in NL en daarom leek het mij geen goed advies om deze uit te zaaien. Het is inderdaad wel een schoonheid.

Onderwerp gesloten