Help, mijn taxussen gaan kapot!
#1
di, 14/06/2011 - 11:00
Help, mijn taxussen gaan kapot!
Ik heb om mijn huis heen Taxushagen staan.
Deze zijn geplant in april 2009 met grote kluiten,zonder net, en al 1.80 hoog en zeer fors. Nu gaan ze eigenlijk langzaam, maar zeker,steeds meer achteruit met als voornaamste problemen enorme rui van wit wordende naalden, kaal worden daardoor, vooral meer naar beneden toe, veel dood hout en takjes. Sommige hebben nog wel veel groei in de top,zelfs al 2x gesnoeid, maar ik ben er ook al 2 helemaal kwijt geraakt, zelfs dus na 2 jaar nog.Sommige lopen op de dikke stam uit,sommige helemaal niet.
Met veel moeite, want vast zat tie wel, heb ik een kleine nieuwe Taxus er maar weer tussen geplant. Ik heb niet kunnen ontdekken daarbij dat er Taxuskever larven in de grond zijn, hoe herken ik ook precies de schade?Wel zitten ze helemaal onder de dopluis! Kunnen ze hier kapot aan gaan?
Het valt ook op dat ze wel vast staan allemaal, maar ook oppervlakkig wortelen, want als ik onder de bomen iets aarde opzij veeg ,stuit ik gelijk op bergen wortels.Sommige staan wel op smalle strookjes grond, maar toch krijg ik niet de indruk dat ze staan te verdrogen, want als ik een stukje graaf is de grond( veen/zand) niet kurkdroog.Ik zit wel op dichtgereden bouwgrond, maar zou dat na ruim 2 jaar nog steeds een probleem zijn en waarom doet de een het dan wel heel goed en de ander helemaal niet.Ik hoop dat ik zo genoeg info geef.
Wie kan mij helpen, want het lijkt er op dat ik op deze manier straks alle bomen kwijt raak!
Die dicht gereden bouwgrond zorgt er voor dat de grond slechtn doorwortelbaar is, de regenwater kan blijven staan (en taxus verdraagt geen natte voeten) en dat de bodem onvoldoende zuurstof kan vasthouden.
Daardoor hebben de planten het moeilijk wat ze ook gevoelig maakt voor andere problemen zoals die dopluis.
Ik ben er dus absoluut van overtuigd dat die vastgereden grond nog steeds een probleem zou kunnen zijn.
Hoi Wipe, dank voor reactie.Dat zou goed kunnen ja.
Wat ik wel vreemd vind dan, is dat ze ongelooflijk vast staan allemaal, want ik heb er 1,5 uur over gedaan om er 1 uit te krijgen! en waarom doet de een het dan veel beter dan de ander op hetzelfde stuk? Bovendien heeft het toch amper geregend laatste tijd en toen ik een boom eruit sloopte had ik ook zeker niet de indruk dat de grond erg nat was onderin.
WAT KAN IK HIER NOG AAN DOEN? Zou het een idee zijn om naast ieder boomje
een gat te boren met een grondboor,van bijv.60 cm en dit op te vullen met hydrokorrels om zuurtstof bij de wortels te krijgen?
Het heeft van de winter heel hard geregend. Dat is voldoende om problemen te geven.
Gaten boren naast alle planten kan helpen.
Als je planten zaailingen zijn zijn het allemaal individuen die allemaal net iets beter of minder goed tegen bepaalde omstandigheden opgewassen zijn. Dat kan ene verschil in gevoeligheid verklaren. Verklaring kan ook zitten in een licht verschil in standplaats.
duidelijk,dat verklaart e.e.a ja!
ik neem aan degene die nog uitlopen op de stam,maar laten staan, degene die echt kapot zijn heb ik een nieuw klein exeplaar bij gepoot.
Ik kan toch moeilijk alles er uit gaan halen? staan allen rotsvast ook.
Ik moet dus eigenlijk zeker geen water meer geven? iets wat ik door de aanhoudende droogte juist vaak doe..? HEB JIJ VERDER NOG RAAD?