Hibiscus
#1
zo, 24/07/2011 - 19:35
Hibiscus
In mijn tuin staan twee grote hibicussen, een blauwe en een roze. Onder de blauwe komen heel veel jonge hibiscusjes op, onder de roze niet één. Hoe kan dat?
In mijn tuin staan twee grote hibicussen, een blauwe en een roze. Onder de blauwe komen heel veel jonge hibiscusjes op, onder de roze niet één. Hoe kan dat?
Er zijn vruchtbare en onvruchtbare Hibiscus. Kwekers proberen steeds meer onvruchtbare rassen te kweken, omdat vruchtbare rassen veel zaadbolletjes maken wat een slordige indruk geeft. Als de bloemen na de bloei gewoon afvallen zonder zaad te zetten ziet de plant er wat netter uit. Waarschijnlijk heb je dus een vruchtbare variëteit en een onvruchtbare.
Onder mijn 3 hibuscussen heb ik het ook....die redenering van kwekers kan ik toch niet helemaal volgen...zo slordig is dat toch niet en die zaailingen zijn heel normale proces van de natuur....maar ja zal ter voordeel van de vrager zijn,de klant dus....
Is denk ik toch ook weer iets voor de achteruitgang van de natuur....onvruchtbare planten kweken,hoe komt men daarbij....en later zullen ze verbaast zijn dat er niks meer groeit....ja want geen zaad meer geen plant meer...juist toch ?
Daar heb je natuurlijk gelijk in als het om planten gaat die in de natuur mogen verwilderen. Met Hibiscus is dat niet het geval en ook niet echt de bedoeling.
Met gewone rozen is dit proces al veel langer aan de gang. Er worden tegenwoordig heel veel zogenaamde zelfschonende rozen gekweekt. Voordeel van de rozen is dat ze geen bottels vormen, daar ook geen energie in hoeven te steken en daardoor meer energie overhouden om nieuwe bloemen te vormen. Voor de consument is bijkomend voordeel dat ze de uitgebloeide bloemen niet hoeven te verwijderen.
En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. De Agastache 'Blue Fortune' bijvoorbeeld is een steriele plant die geen zaad vormt. Voordeel voor de consument is dat de plant erg lang door blijft bloeien en dat de plant zich niet door heel je tuin uit zal zaaien. Wat de één een voordeel vindt , vindt de ander een nadeel.
Ja maar dan nog...vroeg of laat zullen ze toch voor een raadsel staan...zelfs met de gekweekte planten die niet in de natuur mogen verwilderen...geen zaad....selfleaning....jammer dat alles zo gemanipuleerd wordt.....
en voor een langere bloei...pfff...wat is de cosument daarmee....als het zo dagen aan een stuk regent...is het toch beybey de bloei...
In ieder geval ben ik blij dat ik nu een antwoord heb op mijn vraag. Het antwoord heeft bij mij thuis ook tot hele gesprekken geleid tot en met gemanipuleerde soja en gemanipuleerde stier Herman toe.