Klimaat regeling
#1
za, 20/11/2010 - 01:20
Klimaat regeling
Beste tuiniers,
Om een heel lang verhaal kort te maken zoek ik simpelweg een klimaat controller, die fans van de kas, warmte, vocht, en eventueel CO2 regelt,
Wat ik precies bedoel is een schakelkast, zoals dit
https://peekURL.com/zSmQUMR
waar je dus een koeler, heater en vochtigheids verminderaar kan op aan sluiten, of iets in die richting.
Hebben jullie een ander idee om dit te kunnen beheren binnen je kas, dan hoor ik dat ook graag.
Jullie kunnen je vast ook afvragen, waarom ik bijv. die schakelkast niet koop, omdat ik graag wil weten of er betere zijn of goedkopere, zodat ik een mooie beste keus kan maken.
Mvg. Huijgen
Ik vind dat je het hele lange verhaal wel erg kort gemaakt hebt.
Hoe zit het met het kasoppervlak, soort planten, verwarming, belichting, co2-apperatuur,vernevelaar voor de luchtvochtigheid ?
In hoeverre wil je het geautomatiseerd hebben ?
Ik denk dat je het zo geautomatiseerd (en dus kostbaar) kan krijgen als je zelf wil.
Bedenk wel dat goedkoop en duurzaam tegenpolen van elkaar zijn.
Mijn oppervlakte is ongeveer 2 meter bij 2 bij 2.5 hoog (niet heel groot dus)
Voor de rest hoeft een Co2 regelaar niet, is optioneel, stel we nemen alleen de warmte en vocht, en bijv. de fans, ik gebruik btw een ventilatorbox, of iets in die richting de naam ontschiet me even.
Maak gebruik van een 400watt lamp, de warmte komt al goed van de lamp af.
hoe ik luchtvochtigheid omhoog krijg, of omlaag moet ik me nog even in verdiepen.
Mvg. Huijgen
Het opp. of beter gezegd de inhoud, is wel erg klein. Als alles is geautomatiseerd wat er te automatiseren valt dan is er geen ruimte meer voor planten omdat dit in beslag wordt genomen door die apparatuur. Juist door de geringe inhoud is de impact groot. Op het moment dat de zon achter een wolk te voorschijn komt zal de temperatuur zeer snel oplopen.
Temperatuur:
Het belangrijkste is denk ik de temperatuurregeling. Dit is 's winters goed te regelen met een elektrische kachel (met ventilator om geen koude hoeken te krijgen) omdat de aansturing hiervan makkelijk te realiseren is. Net zo belangrijk is de temperatuurregeling 's zomers. Dit is deels onder controle te houden met een grote ventilator bovenin de kas in de kopgevel. Een thermostaat stuurt deze dan aan. Of dit zo klaar te koop is weet ik niet. Componenten hiervoor zijn los wel te koop.
Verder is schermen natuurlijk zeer belangrijk. Dit automatiseren is (gezien het opp.) zeer kostbaar.
Aan de buitenkant krijten is onontbeerlijk en aan de binnenkant kan je schermdoek ophangen aan draden die gespannen zijn. Het voordeel hiervan is dat je op donkere dagen het in elkaar kan schuiven.
Bijkomend voordeel is dat het 's nachts als warmtescherm kan dienen om zo je elektriciteitsrekening in toom te houden.
Water:
Hiervoor heeft Gardena het wiel reeds uitgevonden. De aanvoer kan d.m.v. de kraan (koud en hard water) of d.m.v. een hydrofoor met een grote bak (600 ltr) regenwater onder de tafel in de kas.
Luchtvochtigheid:
Dit is alleen 's zomers relevant. Hoewel dit wel te automatiseren is, is het meest simpele om water op de tegels in de kas te spuiten. Een kassenbouwer kan je hier wel verder in helpen.
In hoeverre het kasje uit Amerika dit alles kan regelen weet ik niet. Je zou hiervoor de installatievoorschriften moeten bestuderen. Maar let wel: met het kasje alleen ben je er niet. Het is de apparatuur die het moet doen (kachel) en deze worden gestuurd door regelaars die bij die apparaten horen (thermostaat).